Siapa kata menjadi surirumah tu senang? Isteri yang berada di rumah 24 jam boleh burn out andainya tidak mempunyai rehat yang cukup. Sebagai suami, perhatikan gerak geri isteri supaya emosi mereka tidak memakan diri.

 

Sebagai suami, hulurkanlah pertolongan untuk meringankan beban isteri. Tidak boleh selalu, sekurang-klurangnya di hujung minggu biarlah mereka berehat. Bawa isteri dan anak-anak makan di luar, berjalan-jalan di taman rekriasi atau paling tidak pun bawa mereka makan angin naik kereta.

 

Begitulah indahnya kehidupan suami isteri. Allah juga menjanjikan ganjaran hebat buat para isteri yang berkorban untuk suami kerana Allah Taala.

 

Mudahnya seorang wanita nak kumpulkan pahala. Sebab itu Ustazah Asma’ Harun menegaskan, gudang pahala adalah di rumah sendiri. Melalui perkongsian ceramah dari Ustazah Asma’ Harun, keistimewaan wanita sungguh hebat sekali. Tetapi ada syarat-syaratnya.

 

Dalam hadis Nabi Muhammad S.A.W:

IKLAN

“Apabila seorang wanita (isteri) itu telah melakukan sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, menjaga maruahnya dan mentaati perintah suaminya, maka ia dijemput di akhirat supaya masuk Syurga mengikut pintunya mana yang ia suka (mengikut pilihannya).”
(Hadis Riwayat Ahmad, Ibnu Hibban dan Thabrani)

 

Diringkaskan oleh Ustazah Asma’, terdapat empat syarat untuk seorang wanita masuk ke syurga Allah iaitu:

  1. Menjaga solat
  2. Menjaga puasa di bulan Ramadan
  3. Menjaga maruah diri
  4. Mentaati suami

 

Namun, syarat-syarat pertama hingga ketiga sangat mudah untuk dilaksanakan namun syarat keempat, memerlukan kesabaran paling tinggi.

IKLAN

 

“Diri kita istimewa apabila Allah jadikan kita wanita. Allah meletakkan kitab oleh memasuki mana-mana pintu syurga Allah dan Allah ikat kita dengan suami kerana dari suamilah pahala kesabaran kita. Kita akan diuji dengan suami sehingga kita mati.”ujarnya.

 

Dalam perkongsian hadis lain pula, Nabi bersabda:

“Apabila hambaku diuji, aku akan sertakan bersamanya malaikat dan sekiranya hambaku terima dengan redha dan sabar, dia akan mendapat redhaku iaitu syurga Allah. Tetapi jika hambaku terima dengan marah, dia juga akan mendapat kemarahanku.”

IKLAN

 

TIP MENGHADAPI UJIAN

Ucaplah Inna Lillahi wa inna ilaihi raji’un yang bermaksud dari Allah ia datang, kepada Allah ia dikembalikan.

“Kalau ditimpa ujian, lagi cepat seseorang menyerahkannya kepada Allah, lebih cepat pertolongan Allah itu akan datang kepada kita.”katanya lagi.

 

Kredit video:Koleksi ceramah Ustaz Ustazah

 

***JOM SERTAI CHANNEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI