Dalam perhubungan suami isteri harus ada sikap saling bertoleransi dan juga memahami antara satu sama lain yang tinggi. Untuk kaum lelaki apabila akad nikah telah dilafazkan, itu bukan bermakna anda ‘memiliki’ isteri, sebaliknya ia lebih kepada anda berjanji untuk bertanggungjawab terhadapnya dalam sudah mahupun senang.

Ikatan perkahwinan bukan satu tiket untuk lelaki menindas wanita ataupun mengikat hidung mereka bagaikan lembu. Isteri juga punya hak bersuara dan isteri juga berhak tegur suami jika sang suami tersasar dari jalan yang benar.

1. MALAS MEMBANTU

Tidak mencuba sedaya upaya untuk memakmurkan rumahtangga! Lebih mengharapkan isteri dalam segala hal baik dari menjaga anak, menyiapkan makanan, mengemas rumah dan membasuh baju. Walaupun suami adalah ketua keluarga ini tidak bermakna suami boleh melepaskan tangan dalam hal ini. Harus diingatkan bahawa keharmonian rumah tangga terletak kepada bahu suami dan isteri.

2. BERSIKAP DUA ALAM

IKLAN

Kat rumah lain, kat luar lain. Di rumah suami bagaikan singa dan garang terhadap si isteri dan anak-anak namun apabila di luar rumah berhadapan orang lain mereka menjadi sebaik-baik manusia. Sikap begini harus dikikis kerana ia boleh mempengaruhi kesihatan mental isteri dan anak-anak. Bayangkanlah jika membesar dengan bapa sebegini, perasaan benci dan juga marah pasti menjadi nanah yang akan memberi kesan negatif terhadap sikap mereka.

3. TERLALU IKUT KATA KELUARGA

Ini sikap negatif yang menjadikan seorang lelaki tidak layak mengetuai rumah tangga. Seorang lelaki memang patut mendahulukan keluarga yang mereka telah membesar daripada kecil, namun setelah berkahwin dan memiliki keluarga sendiri sebagai suami, lelaki harus memberi perlindungan kepada keluarganya sendiri.

IKLAN

Jangan biarkan ibu bapa atau adik beradik mempengaruhi anda untuk tidak bersikap adil terhadap keluarga sendiri. Apa sahaja perkara yang dilakukan harus dikongsi dan bawa berbincang bersama isteri. Jangan jadi lelaki yang seperti lalang.

4. SELEKEH DAN BERBAU

Dah berkahwin, penampilan janganlah diabaikan. Sebelum kahwin semuanya bersih dan elok, bila kahwin semua langsung terabai. Aspek kebersihan haruslah dititikberatkan jangan pula mulut dan badan berbau pun anda biarkan sampai isteri pun tak sanggup tidur dekat dan trauma untuk ‘disentuh’. Kahwin bukan alasan untuk tidak menjaga kesihatan, kekalkan penampilan agar sentiasa menarik. kalau anda seorang yang kuat merokok, rajinkanlah memakai minyak wangi dan sentiasa mencuci mulut dengan produk penjagaan oral yang baik. Tapi lebih bagus kalau TERUS BERHENTI MEROKOK.

IKLAN

5. LEMAH DAN MUDAH BERPUTUS ASA

Sikap ini amat menjengkelkan! Seorang lelaki seharusnya bangkit untuk keluarga dan tidak terlalu lemah dalam menghadapi kehidupan. Jika terdapat masalah yang berlaku, seorang suami harus menyelesaikannya dengan baik dan profesional. Lelaki9 yang lemah dan mudah berputus asa juga tidak sesuai menjadi ‘role’ model kapada anak-anak, bahkan mereka juga menjadi lambang seorang isteri yang tidak tahu menjadi tulang belakang suami. Jadi wahai lelaki yang bergelar suami, wake up dan bangun menghadapi cabaran!

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI