Ramai anak muda bertanya bagaimana nak memujuk ibubapa benarkan mereka kahwin awal. Mak ayah mereka marah dan melarang kerana mereka masih belajar dan tiada keperluan hidup. Mereka terkilan dan sedih.

Wahai anak muda semua, Allah sayang saudara dan saudari. Kahwin muda sangat baik. Terbaik. Allah sangat suka…Menggembirakan hati orang tua lebih besar dari perkahwinan itu sendiri. Jadi bergantung pada ibubapa. Ada ibubapa berkemampuan dan mertua juga begitu. Mampu dan faham. Tapi ada yang susah dan tidak faham. Dulu saya pun sangat ghairah menuntut ilmu dan ingin berkahwin. Tapi bila saya sedar keadaan keluarga saya, saya pendamkan hasrat itu dan kembali ingat susahpayah ibubapa saya buat saya.

Walaupun Nak Kahwin Sangat, Jangan Sampai Belakangkan Mak Ayah
.

IKLAN

Jangan ikut orang lain. Perkahwinan bukan semangat tetapi tanggungjawab dan kasih sayang serta kesabaran..Sabarlah dan bantulah orang tua dahulu..berpuasalah…jangan susahkan orang tua. Pandangan mak ayah sangat penting. Berdasarkan pengalamannya dan sayangnya pada kita…satu masa kita jadi mak ayah baru kita faham…

IKLAN

Sibukkanlah diri dengan dakwah dan rajin berusaha, dan jauhi zina…jaga mata, jangan bercinta… Sabarlah sedikit. Dulu kita berjanji masa tengok mak ayah susah untuk bantu mereka. Peluang untuk bantu dan menggembirakan mereka tidak selalu kita dapat. Sepanjang hidup orang tua berkhidmat pada anak-anaknya. Tiba-tiba baru masuk tahun satu universiti kita sudah sibuk bercinta dan nak kahwin..Sabarlah syurga juta-juta kali lebih indah lagi. Isteri atau suami boleh cari. Tapi mak ayah ada satu sahaja. Itulah syurga buat kita..Janganlah belakangkan mak ayah kita. Kerana seorang lelaki atau wanita yang kita baru kenal beberapa hari kita jadikan ibu bapa kita orang asing atau musuh. Jadi dia bukan pasangan hidup yang baik buat kita. Pasangan hidup yang baik yang membuat kita semakin menyayangi ibubapa kita…

IKLAN

Walaupun Nak Kahwin Sangat, Jangan Sampai Belakangkan Mak Ayah
.

Di kala semua pemuda sibuk berbuat dosa dan memuja kekasih mereka..kita sibukkan diri membuat kebaikan, rajin berusaha dan membantu orang tua.Jika ibubapa boleh bersabar sepanjang hidup besarkan kita dengan tidak buang kita. Takkan kita tak boleh sabar cuma 2 atau 3 tahun sehingga kita buang atau ketepikan pandangan ibubapa…pasti kita akan peroleh cinta yang akan membawa ke syurga. Manakalah buat ibubapa jika kita lihat anak kita sudah jauh perginya segeralah kahwinkan supaya mereka tidak terjerumus dalam dosa-ebit.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI