Selalunya masa bercinta, ke mana sahaja sanggup ikut. Lama mana pon, sanggup tunggu. Tapi semuanya berubah selepas kahwin. Lelaki ini kongsi, wanita dan shopping memang tidak dapat dipisahkan tapi percayalah, ada perkara tersirat di sebalik semua ini.

Di depan saya tadi ada seorang suami sedang terjelepok lemah di lantai berhadapan kedai pakaian Padini Store.

Di kedua sisi pehanya, kelihatan dua anak kecil yang sedang tidur dengan penuh lena. Lena sungguh! Memang tak hirau dah orang ramai yang lalu lalang.

Hebat, si suami tu langsung tak merungut walaupun mukanya macam tengah menunggu keajaiban akan berlaku. Apalagi yang paling ajaib bagi seorang suami yang sedang menunggu isteri membeli belah kan melainkan terdengarnya kalimat ” Bang. Dah setel. Jom balik ? “

Tapi benda ni bukan salah siapa siapa pun bila kita faham psikologi pasangan kita. Kita kena faham isteri ni adalah wanita. Wanita pula kebanyakannya memiliki ‘primary-care giving responsibilities’ terhadap orang lain.

IKLAN

Jadi kalau dia membeli belah tu dia bukannya membelinya untuk diri sendiri je. Dia membeli belah sambil memikirkan juga bagi pihak kawannya, saudara maranya, sepupu sepapatnya, mertuanya, rakan sekerjanya, anak anaknya dan diri kita juga!

Orang yang terlibat dalam ‘consumer business’ ni dah faham dah yang wanita ni adalah ‘multiple markets in one’ dan wanita juga ‘gateways’ untuk orang lain juga.

IKLAN

Ye, tu lah kenapa mereka shopping tu YA RABBI punyalah lama!

Tapi psikologi dan personaliti wanita yang macam ni lah yang membuatkan pakaian anak anak dan suami terjaga rapi. Kita yang laki ni kalau nak balik kampung tu, anak nak pakai baju renang pun kita tak kisah asalkan baju! Tepuk dahi sungguh! ?‍♂️?‍♀️

IKLAN

Daripada kita mengkritik dan melihat keburukan pasangan, alangkah indah jika kita lihat betapa indahnya hikmah yang Allah dah susunkan buat kita dan pasangan.

Diciptakan kita dengan penuh perbezaan supaya kita saling mengenal dan saling membahagiakan!

Tahniah pada semua pasangan yang tetap setia dalam bahtera perkahwinan! Anda hebat!

Taufiq Razif
Sampai sekarang tak dapat bezakan perbezaan baju harian & baju untuk berjalan