Keharmonian rumah tangga dapat dinikmati dalam suasana sakinah apabila pasangan suami isteri berlaku adil. Suami dan isteri perlu saling menunaikan hak dan kewajipan selaras dengan tuntutan agama dan kesepakatan bersama.

Berikut lapan resipi membina rumah tangga yang harmoni seperti yang dikongsikan oleh Yana Samsudin. Moga tip rumah tangga bahagia yang dikongsikan oleh Yana ini dapat kita jadikan panduan bersama.

Yana Samsudin Kongsi Tip Rumah Tangga Bahagia – “Segera Peluk Pasangan Jika Merajuk”

 

Yana Samsudin Kongsi Tip Rumah Tangga Bahagia – “Segera Peluk Pasangan Jika Merajuk”

  1. Sentiasa solat berjemaah

Selepas solat, kongsilah bersama-sama. Jangan malu. Kalau suami segan jadi imam, belajar sama sama sempurnakan hari demi hari. Cantumkan doa kalian supaya sehaluan matlamat dan apa yang diminta pada ALLAH tentang hal dunia dan  akhirat.

  1. Syura

Jika mahukan persetujuan mesti ada syura/mesyurat. Digalakkan setiap malam seperti pillow talk atau paling kurang seminggu sekali. Bincangkan soal hati ke hati, ekonomi, perjalanan esok hari atau hal-hal anak-anak dan apa sahaja topik yang terlintas untuk disembangkan.

IKLAN
  1. Tanggungjawab suami dan isteri

Mesti tahu tanggungjawab antaranya hal nafkah atau hal-hal lain yang menjadi tanggungjawab masing masing.

  1. Merajuk jangan lamalama

Jangan biar lama-lama dan segera peluk pasangan jika merajuk. Cuba bertanya mengapa terasa hati. Kuncinya jangan malas bertanya. Bagi pihak yang merajuk, berterus-terang sahaja dengan pasangan. Jangan simpan dalam hati. Fikiran dan  perasaan sendiri pun kadang-kadang keliru apa lagi hendak memahami orang lain dalam masa yang singkat. Kalau betul ada kekhilafan, ambil kisah luahan itu dan perbetulkan kesilapan.

Yana Samsudin Kongsi Tip Rumah Tangga Bahagia – “Segera Peluk Pasangan Jika Merajuk”

  1. Peka perubahan masing-masing

Sentiasa peka perubahan pasangan masing-masing supaya saling mengenali. Bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tangga, ambil masa untuk mengenali diri masing-masing.

IKLAN
  1. Sentiasa tanamkansifat hendak membantu pasangan 

Masing-masing mesti ada perasaan ini. Jangan sebelah pihak sahaja. Berebutlah hendak hulurkan bantuan antara satu sama lain. Nampak suami tercari-cari sesuatu, tanya dan bantu cari. Kalau isteri hendak angkat barang, suami ternampak, cepat-cepatlah bantu angkat barang tersebut tanpa perlu diminta.

  1. Berlaku adil pada tempatdan keadaan yang sepatutnya

Sama rata mesti diaplikasikan. Bagi pihak isteri, jika perlukan perhatian, bercakaplah. Jangan hanya dengar di sebelah pihak sahaja. Apabila kita bermesyuarat sudah tentu kita inginkan keputusan yang adil dan dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak.

Yana Samsudin Kongsi Tip Rumah Tangga Bahagia – “Segera Peluk Pasangan Jika Merajuk”

  1. Kebebasan

Masing-masing jangan terlalu mengongkong. Suami hendak tengok telefon pun tidak boleh, keluar pun langsung tidak diberi. Isteri hendak ada me time atau tidur siang sekejap pun tidak boleh, hendak kentut depan pasangan pun tidak boleh. Memang susah kalau semuanya tidak boleh.

IKLAN

Inilah sebahagian tip yang dikongsikan oleh Yana hasil daripada pengalaman diri sendiri, nasihat ibu ayahnya dan gabungan pakar-pakar psikologi rumah tangga. Semoga bermanfaat untuk semua.

Sumber: Yana Samsudin

 

 

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI