majlis kahwin

Nak buat majlis kahwin, anda kena ambil kira semua dengan teliti untuk elakkan daripada berlaku perkara yang boleh merosakkan hari persandingan nanti.

Jadi perancangan yang rapi sudah semestinya perlu dilakukan agar majlis perkahwinan berjalan lancar, sempurna dan tentunya menjadi kenangan paling manis untuk dikenang.

5 Tip Buat Majlis Kahwin Sweet Dan ‘Molek’ Tanpa Bajet Besar

5 Tip Buat Majlis Kahwin Sweet Dan ‘Molek’ Tanpa Bajet Besar

 

Namun setiap perincian persediaan untuk majlis walimatul urus ini bergantung kepada bajet masing-masing.

IKLAN

Jangan risau, bagi anda yang mahukan majlis perkahwinan yang ‘intim’ dengan bajet yang berpatutan tanpa pembaziran, boleh ikuti tip yang dikongsi oleh wanita bernama Farah Farzana ini.

1. Minimakan tetamu

Perkahwinan Melayu sememangnya sinonim dengan jumlah jemputan yang ramai. Ia tidak menjadi masalah sekiranya mempunyai penaja atau bajet yang banyak.

Oleh itu, cuba jadikan kebiasaan membuat majlis kenduri dengan jemputan 200-300 orang yang terdiri daripada ahli keluarga serta kenalan rapat pasangan. Untuk lebih mudah, buat senarai tetamu.

IKLAN

2. Venue

Untuk majlis perkahwinan yang intim, tidak perlu cari dewan yang besar. Cukuplah sekadar lokasi yang sesuai, makanan sedap, dilengkapi pendingin hawa dan kemudahan yang sepatutnya. sejuk dan ruang tak suram. Jika ada bajet, gunakannya untuk mencantikkan tempat duduk tetamu. Video dan gambar kahwin pun akan cantik.

5 Tip Buat Majlis Kahwin Sweet Dan ‘Molek’ Tanpa Bajet Besar

IKLAN

3. Doorgift

Bagi doorgift yang sesuai untuk semua jenis umur, pangkat dan darjat. Jangan ‘overspend’ untuk doorgift.

4. Hadkan plus-one

Tetamu boleh bawa plus-one untuk yang sudah berkahwin atau bertunang. Selain itu, tidak perlu untuk menjemput plus-one untuk tetamu yang single. Hanya maklumkan bahawa terdapat limitasi kapasiti dewan.

5. Deko hantaran

Sebaiknya, disarankan untuk menyewa dulang hantaran. Untuk pengetahuan, kos untuk DIY hantaran lebih mahal daripada kos hantar sewa dulang. Ini kerana anda terpaksa membeli bunga dan deko, menghabiskan masa untuk menggubah.

Kredit gambar: Azfarina Sulaiman

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI