Bagi pengantin berisi, tentunya anda rungsing untuk memilih baju kahwin yang ideal dengan bentuk badan anda. Seboleh mungkin, anda akan cuba memilih baju kahwin yang membolehkan anda nampak langsing di hari bahagia. Jangan bimbang kerana ada beberapa trik mudah yang boleh pengantin berisi ikut.

Selain tampak langsing, aura jelita anda juga pasti terserlah saat melangkah masuk ke mahligai cinta. Ini kerana pemilihan baju kahwin yang betul dan tepat amat penting bagi mengelakkan anda tampak lebih besar di hari bahagia.

Oleh itu jom kita lihat lima trik mudah yang pengantin berisi boleh ikut agar anda tampil lebih langsing di majlis perkahwinan.

1. MATERIAL FABRIK YANG TEPAT

5 Trik Pilih Baju Kahwin, Barulah Pengantin Berisi Nampak Langsing!

Dari segi pemilihan fabrik, pengantin berisi perlu memilih fabrik yang lebih lembut dan polos seperti sifon, sutera, atau satin yang tidak terlalu berkilat. Elakkan memilih fabrik jenis jersey atau fabrik jenis melekat di tubuh kerana ia akan menampakkan lagi susuk tubuh badan anda yang gempal itu. Anda juga disarankan supaya memilih jenis fabrik yang lebih berat kerana ia bakal menghasilkan siluet yang lebih kemas dan terletak.

IKLAN

2. POTONGAN PAKAIAN

5 Trik Pilih Baju Kahwin, Barulah Pengantin Berisi Nampak Langsing!

Pemilihan baju pengantin dengan cetusan sexy shoulder membiaskan ilusi terbaik pada bahagian atas badan terutamanya bagi yang mempunyai rangka bahu yang besar dan lebar. Pilihan sama ada bukaannya hanya melewati paras bahu (off shoulder) mahupun sehingga ke pangkal dada.

Potongan kolar berbentuk V juga sesuai dan akan memberikan kesan leher yang lebih jinjang. Busana akan tampak lebih indah dengan disusuli rekaan lengan daripada fabrik renda Perancis polos, hanya hujung lengan direka sulam sedikit sarat.

IKLAN

3. AKSESORI YANG SESUAI

5 Trik Pilih Baju Kahwin, Barulah Pengantin Berisi Nampak Langsing!

Memilih aksesori yang sesuai dan ideal tidak kurang pentingnya untuk menunjang penampilan yang lebih menyerlah. Pemilihan aksesori seperti subang, rantai, tiara, layah dan kasut yang tepat sangat penting bagi memastikan penampilan anda agat tidak kelihatan terlalu sarat dan berat.

Ramai wanita mengalami kesulitan menggunakan kasut yang terlalu tinggi, jadi pilihlah kasut yang tidak terlalu tinggi atau menggunakan kasut tumit tinggi daripada jenis wedges. Kasut yang agak tinggi akan memberi kesan tubuh lebih jinjang bagi pengantin berisi .

IKLAN

4. FABRIK YANG MEMPUNYAI MOTIF

5 Trik Pilih Baju Kahwin, Barulah Pengantin Berisi Nampak Langsing!

Sekiranya anda memilih fabrik atau busana yang mempunyai corak atau motif, elakkan memilih motif horizontal dan saiz motif yang terlalu besar. Sebaiknya anda memilih busana bermotif garis-garis vertikal dan secara tidak langsung, tubuh gempal terlihat tinggi dan langsing. Biasan garisan-garisan yang dihasilkan mencetuskan ilusi yang lebih langsing dan kurus. Trik ini mungkin kelihatan kecil, namun mempunyai pengaruh yang sangat besar secara visual.

5. MEMAHAMI BENTUK TUBUH ANDA

5 Trik Pilih Baju Kahwin, Barulah Pengantin Berisi Nampak Langsing!

Trik dan panduan terakhir yang tidak kurang pentingnya dalam memilih baju kahwin untuk pengantin berisi adalah dengan memahami bentuk tubuh badan anda sendiri. Sepertimana yang kita ketahui, wanita bertubuh curvy juga memiliki bentuk tubuh beragam. Oleh kerana itu, pemilihan baju kahwin untuk pengantin berisi haruslah sesuai dan tepat kerana ia turut menentukan kecantikan dan keanggunan penampilan anda di hari bahagia.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI