Istimewa kepada bakal pengantin yang bercadang nak DIY pelamin tu, ni langkah-langkah apa anda perlu buat. Kalau anda ikut langkah ni confirm jadi mudah, cantik, dan sekali gus dapat menjimatkan sekali.
Tapi perlu diingatkan agar lakukan persiapan lebih awal okay. Baru tak kelam-kabut nanti. Jadi, anda ada masa nak betulkan yang mana tak okay. Selamat mencuba!
1) Rancang layout
Boleh save gambar mana-mana pelamin kat internet atau lukis apa yang anda terbayang dalam kepala. Ini akan jadi petunjuk apa nak buat & supaya anda tak ‘lost’ nanti.
2) Kerusi Kerusi elemen penting dalam pelamin
Ada 3 sumber:
* Guna kerusi yang sedia ada dirumah
*Sewa kerusi di kedai sewa barang pelamin
* Beli. Kalau beli pun takde lah membazir sebab masih boleh digunakan lagi letak dalam rumah.
3) Latar belakang
IKLAN
Kalau nak murah, cari kain jersey buat tirai dekat belakang. Kain tu tak nipis sangat, boleh tutup belakang & drape cantik. Kain jersey tu ada warna putih dan macam-macam warna lagi. Rm2-3per meter, kain bidang 60′. Memang jimat sgt.
4) Karpet
IKLAN
Ada 3 pilihan juga: 1- guna carpet apa yang ada di rumah (gambar 1) 2- sewa (gambar 2) 3- beli. Kalau nak beli, namanya shaggy carpet. Boleh beli online atau dekat ikea pun ada harga rm149 camtu. Lepas majlis boleh letak carpet tu kat ruang tamu rumah baru.
5) Platform
Platform ni dia macam pentas. Gambar pertama ada platform, gambar ke-2 takde. Tapi sebenarnya platform ni kalau takde pun takpe. Anda rasa mcm mana?
6) Dekor
IKLAN
Berdasarkan layout yang anda plan dekat langkah 1, kita cari dekor item untuk pelamin dekat tempat-tempat yang best untuk beli barang dekor:
1- Kedai RM2 Eco/NT/lain-lain
2- Kaison
3- Ikea
Kalau boleh cari barang dekor yang boleh diletak kat rumah baru nanti. Jangan la beli dekor yang merepek sangat.
7) Spotlight
Baru teringat, ini point ni. Kalau nak gambar pelamin cantik, buat set up spotlight depan pelamin. Kalau ada spotlight kat rumah, dah jimat dah. Atau boleh pinjam kawan-kawan. Kalau takde boleh sewa je kat kedai sewa barang pelamin.
Sumber : twtmalaywedding
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Air cendol merupakan minuman yang penuh dengan rasa lemak dan berkrim. Minuman ini memang sedap dan sesuai diminum waktu musim panas. Memang terasa lega ditekak setiap kali kita menikmatinya,
Populariti minuman itu sama seperti air batu campur (ABC). Pun demikian, untuk membuat cendol yang sedap, mestilah kena tahu bahan-bahan dan cara membuatnya. Sebenarnya tak susah mana pun hendak membuat minuman cendol. Bahan pun tak banyak.
Mari kita cuba resipi Cendol Gula Melaka seperti yang dikongsikan oleh Shida Ambok ini. Pasangan yang baru kahwin bolehlah cuba buat untuk dihidangkan pada sanak saudara dan rakan taulan yang datang beraya di rumah ya!
RESIPI CENDOL GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1.5 kg cendol segera
1 tin susu sejat (*bahan rahsia)
1 tin santan pekat (resipi akan lebih enak bila guna santan perahan kelapa parut)
Secubit garam
Gula melaka (kalau tiada gula melaka boleh juga guna gula merah)
Ais batu
CARA MEMBUAT:
1. Campur 1 tin susu sejat dengan santan pekat (Nisbah1:1)
2. Kacau dan masukkan secubit garam untuk naikkan rasa.
3. Cairkan gula melaka di atas api dengan sedikit air. Setelah larut tutup api dan tapis.
4. Untuk penyediaan, isikan cendol, gula melaka diikuti santan mengikut selera. Lebih sedap apabila ditambah ais.
Korean cheesy garlic bread merupakan salah satu street food yang popular di Korea. Roti bun yang dipotong seperti bintang diisi padat dengan krim keju sebelum disiram sos mentega. Selepas itu, roti dibakar di dalam ketuhar sehingga masak. Di negara kita sendiri, makanan ini sudah mendapat perhatian ramai. Bagi yang nak cuba masak sendiri menu ini, apa kata ikut resepi seperti yang dikongsi Amanda Tan ini. Senang sahaja caranya, nampak menyelerakan!
Guna air fryer
Korean Cheesy Garlic Bread adalah makanan jalanan Korea yang sangat popular. Dengan adunan keju dan sos mentega, ia sangat enak dimakan bila bila masa sahaja. Tak perlu ke Korea untuk menikmatinya. Jom saya kongsikan cara cepat untuk menyediakannya. Selamat mencuba.
Model : Air Fryer Philips HD9216
Panaskan dahulu AF pada suhu 180°C selama 5min.
Loyang digunakan saiz 6 inchi. Boleh beli di kedai online. Carikan Accessory Air Fryer.
Boleh guna pinggan besi yang dijual dikedai Eco.
Boleh juga campur sos cili kedalam adunan cheese jika nak rasa yang pedas.
Boleh simpan dalam peti sejuk. Panaskan balik keesokan hari.
Resepi ini sesuai untuk pengguna ketuhar. Bakar ikut masa tapi kena kerap pantau . Boleh tambah suhu / masa ikut ketuhar.
Saya gunakan roti bun yang sedia dijual dikedai. Boleh guna bun biasa, bun kismis, bun wholemeal dan lain lain.
Bahan Bahan Inti:
100g Cream Cheese
30ml Whipping Cream
2 sudu besar Madu
Sos:
100g Mentega
1 labu Bawang Putih dicincang
2 sudu besar Herba Parsley Kering
2 sudu besar Keju Parmesan
1 biji Telur
Cara penyediaan
Cara Penyediaan Korean Cheesy Garlic Bread setiap bahan:
Potong roti bun ke 6 bahagian. Tanpa potong putus dibawah. Ketepikan.
Sediakan Inti :
Cairkan mentega pada api kecil/sederhana. Tutup api.
Masukkan bawang putih cincang dan herba parsley kering. Gaul sehingga mentega agak sejuk.
Bila mentega sedikit sejuk, baru masukkan telur dan keju Parmesan. Gaul sebati. Ketepikan. Jangan masukkan telur bila mentega masih panas nanti terjadi pulak telur goreng.
Cara Penyediaan Korean Cheesy Garlic Bread
1. Isikan inti cream cheese di setiap belahan roti. Isikan separuh , takut muak.
2. Tuang sos mentega kedalam setiap belahan roti dan bahagian atas. Alaskan roti didalam loyang yang akan dibakar dalam Air Fryer.
Kek Pandan Moist yang dikongsikan Chef Saiful Azli Suhaimi ini punya tekstur lemak bersantan dan cukup enak. Jelasnya kek ini akan kelihatan sedikit berminyak hasil daripada penggunaan santan.
Bermurah hati berkongsi ilmu yang diajar di dalam kelas masakan, jelasnya tiada apa yang dipinta kecuali sedekahkan Al-Fatihah buat kedua arwah ibu dan bapanya, Saodah Abdul Aziz dan Suhaimi Haji Ahmad.
KEK PANDAN MOIST
Saiz loyang : 9x9x3
Suhu : 170 ke 180 C
Bahan A:
250 gm Mentega tulen
125 gm Lepa susu ( buttercup dan seangkatan dengannya)
330 gm Gula kastor
Bahan B :
6 biji Telur gred A
Bahan C :
390 gm Tepung naik sendiri
1 1/2 sk Soda bicarbonate
Bahan D :
240 ml Santan pekat ( asli )
6 sb Jus pandan – kisar 30 gm daun pandan + 100 ml air
2 sb Pes pandan
2 sk Pewarna hijau apple – star brand
Cara :
Pukul A sehingga kembang dan putih.
Kemudian masukkan B sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
Ayakkan bahan C dan masukkan ke dalam adunan berselang seli dengan bahan D.
Putar sebati dan masukkan ke dalam loyang.
Bakar pada suhu 170 C selama 50 hingga 60 minit atau sehingga masak.