Istimewa kepada bakal pengantin yang bercadang nak DIY pelamin tu, ni langkah-langkah apa anda perlu buat. Kalau anda ikut langkah ni confirm jadi mudah, cantik, dan sekali gus dapat menjimatkan sekali.

Tapi perlu diingatkan agar lakukan persiapan lebih awal okay. Baru tak kelam-kabut nanti. Jadi, anda ada masa nak betulkan yang mana tak okay. Selamat mencuba!

1) Rancang layout

Boleh save gambar mana-mana pelamin kat internet atau lukis apa yang anda terbayang dalam kepala. Ini akan jadi petunjuk apa nak buat & supaya anda tak ‘lost’ nanti.

2) Kerusi Kerusi elemen penting dalam pelamin

Ada 3 sumber:

* Guna kerusi yang sedia ada dirumah

*Sewa kerusi di kedai sewa barang pelamin

* Beli. Kalau beli pun takde lah membazir sebab masih boleh digunakan lagi letak dalam rumah.

3) Latar belakang

Kalau nak murah, cari kain jersey buat tirai dekat belakang. Kain tu tak nipis sangat, boleh tutup belakang & drape cantik. Kain jersey tu ada warna putih dan macam-macam warna lagi. Rm2-3per meter, kain bidang 60′. Memang jimat sgt.

4) Karpet

Ada 3 pilihan juga: 1- guna carpet apa yang ada di rumah (gambar 1) 2- sewa (gambar 2) 3- beli. Kalau nak beli, namanya shaggy carpet. Boleh beli online atau dekat ikea pun ada harga rm149 camtu. Lepas majlis boleh letak carpet tu kat ruang tamu rumah baru.

5) Platform

Platform ni dia macam pentas. Gambar pertama ada platform, gambar ke-2 takde. Tapi sebenarnya platform ni kalau takde pun takpe. Anda rasa mcm mana?

6) Dekor

Berdasarkan layout yang anda plan dekat langkah 1, kita cari dekor item untuk pelamin dekat tempat-tempat yang best untuk beli barang dekor:

1- Kedai RM2 Eco/NT/lain-lain

2- Kaison

3- Ikea

Kalau boleh cari barang dekor yang boleh diletak kat rumah baru nanti. Jangan la beli dekor yang merepek sangat.

7) Spotlight

Baru teringat, ini point ni. Kalau nak gambar pelamin cantik, buat set up spotlight depan pelamin. Kalau ada spotlight kat rumah, dah jimat dah. Atau boleh pinjam kawan-kawan. Kalau takde boleh sewa je kat kedai sewa barang pelamin.

Sumber : twtmalaywedding