Dalam menghitung hari menanti detik penuh bersejarah, pelbagai persiapan dan pesediaan perlu dilakukan oleh bakal pengantin. Ia bagi memastikan majlis berjalan lancar dan sempurna.

Bermulalah hari-hari tanpa tidur yang mencukupi, mengakibatkan mata kelihatan sembap, lebam, lesu dan tidak bermaya. Secara tidak langsung akan menjadikan kulit kita tidak sihat dan kelihatan letih dan tua.

Ketahui cara mengekalkan rahsi bagi mengekalkan kulit wajah menjadi bermaya dan sentiasa muda.

  1. TIDUR

Untuk pengetahuan semua, tidur amatlah penting untuk kesihatan tubuh badan anda. Kulit anda juga akan bertambah baik dengan tidur yang mencukupi. Tempoh tidur yang baik ialah sehingga enam ke lapan jam setiap hari.

IKLAN
  1. CARA BERJALAN

Penting untuk kita berjalan dengan betul. Ada yang berjalan terbongkok-bongkok, ada yang jalan tertunduk-tunduk, ada yang laju teramat, malah terlampau perlahan pun ada. Kalau kita berjalan turun bukit, pasti kita akan cuba tegakkan badankan? Hah, berjalan tegak tetapi tidak mendada. Lagi satu berjalan juga satu senaman yang amat bagus untuk jantung.

  1. MINUM AIR

Kita dikehendaki mengamalkan minum air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Percayakah dengan minum air kosong atau air putih sebanyak 3 liter sehari dapat mengembalikan keremajaan kulit? Sebelum ini, satu eksperimen telah dilakukan oleh seorang wanita, Sarah Smith, yang menderita sakit kepala dan mempunyai masalah penghadaman. Doktor memintanya minum air air sehingga 3 liter sehari supaya badannya berfungsi dengan baik. Selepas mengambil air kosong sebanyak tiga liter sehari selama sebulan, wajah wanita jelas kelihatan lebih muda malah sihat.

IKLAN
  1. BUAH-BUAHAN & SAYUR-SAYURAN

Buah-buahan dan sayuran adalah baik untuk kesihatan dalaman dan juga kulit anda. Ulam-ulaman tempatan seperti daun pegaga, kacang botol, timun juga baik untuk kesihatan tubuh badan. Sebagai contoh, avokado kaya dengan antioksida dalam mencegah gejala penuaan. Ia juga membantu meningkatkan system imunisasi, melambatkan proses penuaan dan menggalakkan system saraf yang sihat. Jadikanlah ia sebagai amalan harian anda!

IKLAN
  1. TIDAK MEROKOK

“Merokok menyebabkan kerosakan pada rambut dan kulit yang membuat anda jauh lebih tua dari usia sebenarnya. Menghalang kulit mendapat cukup oksigen dan nutrisi,” ujar dermatologist dari Sri Balaji Action Medical Institute, Dr. Nipun Jain. Merokok bukan sahaja merbahayakan kesihatan bahkan juga mampu merosakkan struktur kulit. Berdasarkan kajian perubatan, merokok menyumbangkan kira-kira 45% faktor penuaan berbanding dengan mereka yang tidak merokok.

  1. BERSENAM

Cuba penuhkan aktiviti pada setiap hujung minggu dengan melakukan aktiviti beriadah yang boleh mengeluarkan penuh seperti bersenam, yoga, pilates, zumba serta pelbagai lagi yang mudah bagi anda. Bersenam dapat meningkatkan kecekapan kebanyak organ tubuh manusia, menyihatkan tubuh badan serta otak akan menjadi cerdas. Sebenarnya memang banyak kebaikan bersenam, jadi daripada menghabiskan cuti hujung minggu dengan tidur apa kata berubah kepada bersenam pula, bukan lama minima 30 minit 3 kali seminggu.

  1. GAYA RAMBUT

Orang kata “usia boleh bertambah tetapi penampilan harus tetap muda”. Anda pasti mahu mendengar rakan sekerja berkata “U nampak muda dengan rambut macam ni” ataupun “U sesuai dengan potongan rambut sebegini, nampak young and fresh”, iyekan? Ada satu potongan rambut yang mampu merealisasikan impian anda, tidak kisahlah dengan berambut pendek, separa ataupun panjang, bangs hairstyle‘ ini kiranya melengkapkan lagi penampilan seseorang.

  1. MEKAP

Ramai wanita yang memakai mekap atau alat solek kerana ingin kelihatan cantik serta nampak lebih muda. Namun, aplikasi yang salah boleh membuatkan anda nampak buruk ataupun kelihatan lebih tua daripada usia sebenar anda. Sebagai contoh, anda boleh

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI