Disebabkan sibuk menyiapkan persiapan majlis kahwin berbulan lamanya, tak sedar anda telah mengabaikan kesihatan tubuh badan sehingga diserang demam panas ketika majlis kahwin. Kepada bakal pengantin, sentiasalah beringat dan menjaga kesihatan badan agar majlis kahwin anda tidak bertukar menjadi majlis yang duka dan suram.

Alamak! Diserang Demam Panas Ketika Majlis Kahwin! Apa Yang Patut Dilakukan?

Di sini disenaraikan tip yang berguna untuk bakal pengantin mengembalikan kecergasan tubuh badan seperti sedia kala.

IKLAN

1. Minum air 8 gelas sehari

Alamak! Diserang Demam Panas Ketika Majlis Kahwin! Apa Yang Patut Dilakukan?

Ketika demam, suhu badan akan panas di mana banyak air diperlukan untuk mengembalikan kesegaran tubuh. Amalkan minum air masak sebanyak lapan gelas besar sehari. Kebaikan minum air yang banyak memang bagus terutamanya untuk melancarkan sistem pencernaan di dalam badan, selain membuatkan kulit sentiasa lembap dan melegakan stres. Di samping itu, suhu panas badan anda juga akan menurun dengan cepat.

IKLAN

2. Letakkan tuala lembap di dahi

Tuala lembap yang kecil boleh diletakkan di dahi ketika suhu badan sedang naik. Anda akan rasa kesejukan di dahi dan lega daripada panas yang memerangkap di dalam kepala anda. Amalkan sekerap yang mungkin dan basahkan kain tersebut beberapa kali. Keesokan harinya, anda pasti akan beroleh sedikit tenaga untuk majlis hari  bahagia.

3. Jangan tidur lewat malam

Alamak! Diserang Demam Panas Ketika Majlis Kahwin! Apa Yang Patut Dilakukan?

IKLAN

Rehat dan tidur yang cukup amat penting bagi bakal pengantin. Berhentilah daripada melakukan sebarang kerja dan penuhilah masa rehat dengan tenang. Tidur lewat malam akan memburukkan lagi tubuh badan anda yang tidak sihat dan berasa lemah di samping akan mendapat lingkaran gelap di bawah mata pada keesokan harinya.

4. Elakkan minuman sejuk & berais

Minuman berais dan sejuk adalah sangat bahaya malah menjadi pantang larang untuk anda ketika demam. Elakkan daripada minum minuman sejuk kerana ia akan membuatkan tekak anda berasa panas dan meningkatkan suhu dalam badan ketika demam. Di pagi hari sebelum majlis perkahwinan bermula, gantikanlah minuman sejuk yang anda suka kepada minuman panas. Tambahan dengan limau nipis, lemon atau madu akan melegakan tekak selain membuatkan badan anda lebih lega nanti.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI