Sekadar gambar hiasan

Perkenalan yang singkat ataupun lama tidak menjadi penanda aras bahawa sesebuah hubungan itu akan kekal sehingga ke jenjang pelamin.

Jika anda bersungguh-sungguh mahu memiliki si dia dengan iringan doa restu, mulakan dengan bismillah dan pasti risikan anda kepada si dia akan berakhir dengan bahagia.

IKLAN

Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan merisik? Adakah ia hanya sekadar mengikut adat atau memang dituntut di dalam agama.

IKLAN

MERISIK ADALAH AMALAN ADAT YANG DILAKSANAKAN BAGI MENGAPLIKASIKAN TUNTUTAN SYARIAT AGAR TIDAK MEMINANG GADIS YANG TELAH MENJADI TUNANGAN ORANG LAIN.

Merisik dilakukan bagi mengenal pasti gadis yang bakal dipinang belum menjadi tunangan sesiapa kerana syariat menentukan hukum haram meminang gadis yang telah menjadi tunangan orang lain.

IKLAN

Sabda Rasulullah SAW dalam hadis soheh riwayat Bukhari yang bermaksud: Janganlah seorang lelaki meminang perempuan yang telah dipinang oleh saudaranya sebelum perempuan itu ditinggalkan oleh tunang sebelumnya atau jika tunang sebelumnya itu mengizinkan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI