Pesona Pengantin kini berada di dalam aplikasi   
Pesona Pengantin kini berada di dalam aplikasi   
Home Dekorasi Dalam Adik-Beradik, Anak Sulunglah Yang Paling Banyak Berkorban Untuk Keluarga

Dalam Adik-Beradik, Anak Sulunglah Yang Paling Banyak Berkorban Untuk Keluarga

Anak sulung adalah anak yang paling disayangi pada awalnya. Ada yang direzekikan awal, ada yang direzekikan setelah bertahun. Jadi, kecintaan pada anak pertama itu melebihi. Namun, kasih terbahagi bila dapat adik. Berkurang lagi bila bertambah bilangan adik-beradik.

Semakin hujung anak itu, makin disayangi. Boleh dikatakan, yang bongsu lebih dimanjakan. Walaupun ibu bapa sentiasa cuba berlaku adil, ramai yang mengaku bagaimana mereka akan berubah daripada seorang ibu atau bapa yang ‘garang’ kepada seorang yang lebih ‘lembut’.

Dalam Adik-Beradik, Anak Sulunglah Yang Paling Banyak Berkorban Untuk Keluarga
gambar sekadar hiasan

Perubahan ini biasanya berlaku apabila apabila usia kita semakin bertambah. Sebab itulah kadangkala ada pengorbanan anak sulung yang kita terlepas pandang.

1. Ibu bapa akan lebih garang dengan anak sulung

Kebiasaannya ibu bapa akan menjadi lebih garang kepada anak sulung kerana mahu mereka tunjukkan contoh yang baik kepada adik-adiknya. Sebab itulah kita banyak menetapkan peraturan dan bertegas dengannya.

IKLAN

2. Anak sulung selalu jadi ‘bahan eksperimen’ 

Pada masa ibu bapa masih belum mahir mengendalikan anak-anak, maka banyaklah kesilapan yang dilakukan apabila pertama kali mencuba. Dari sudut pemilihan makanan, pakaian, taska, dan barang mainan. Kita selalunya akan ambil masa yang paling lama untuk pilih yang terbaik. Namun disebabkan kurang pengalaman, tentulah ada sesetengahnya yang tidak menjadi dan tidak sesuai dengan minat atau kemahuan mereka.

3. Anak sulung perlu menjadi contoh

IKLAN

Ramai anak sulung mula berasa tertekan apabila mereka mula persekolahan. Mana tidaknya, mereka rasa ‘perlu’ menjadi contoh yang baik buat adik-adik. Maka, ramailah antara mereka yang membesar menjadi seorang yang sempurna. Mereka mempunyai kecenderungan untuk berbuat apa yang orang dewasa buat, bukannya kanak-kanak.

Dalam Adik-Beradik, Anak Sulunglah Yang Paling Banyak Berkorban Untuk Keluarga

4. Anak sulung selalu mengalah untuk adik 

IKLAN

Setelah lahirnya anak kedua atau ketiga, ada anak pertama yang sering berkecil hati dan cemburu. Sekarang, mereka terpaksa berkongsi kasih sayang ibu bapa dan tidak lagi mendapat perhatian 100% seperti dulu. Mereka diajar untuk menyayangi dan mengasihani adik walaupun pada hakikatnya kadangkala emosi mereka masih belum bersedia.

5. Anak sulung selalu banyak dipersalahkan

Anak sulung akan selalu dipersalahkan kerana mereka perlu dipertanggungjawabkan untuk menjaga adik-adik. Namun, tahukah anda bahawa tanggungjawab ini bukanlah satu keistimewaan malah ianya adalah tanggungjawab yang berat. Sebaliknya, mereka boleh dipersalahkan dan dihukum apabila tidak dapat menjalankan tanggungjawab mengikut kehendak ibu bapa.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI