Mengadakan sebuah majlis perkahwinan tentunya momen yang sangat istimewa dan tidak dapat dilupakan sepanjang hidup. Oleh itu bagi memastikan majlis perkahwinan berlangsung sempurna, ramai bakal pengantin menggunakan khidmat perancang perkahwinan.

Perancang perkahwinan mampu mengatur dan merancang semuanya secara terperinci. Daripada hal-hal yang kecil, remeh dan ringkas hingga ke acara perkahwinan.

ARI WEDDINGCOUTURE nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi dalam industri perkahwinan. Kini mencapai usia 17 tahun dalam perniagaan malah semakin matang dan terus mengukuhkan empayar perniagaan dengan pakaian pengantin ready to wear.  Memulakan perniagaan dari rumah sejak tahun 2000, sehingga kini memiliki butik sendiri yang memudahkan pelanggan untuk datang berbincang dan membuat tempahan. Siapa sangka dari kerjaya sebagai guru dan  membuat kerja kahwin sebagai part time, tetapi kini Ari berubah profesion sebagai perancang perkahwinan sepenuh masa dan berjaya membina nama dan kekal relevan di dalam industri.

APAKAH KEISTIMEWAAN ARI WEDDINGCOUTURE?

Kami terkenal dengan rekaan pelamin, baju pengantin, gubahan hantaran dan dekorasi untuk pengantin.

BAGAIMANA MEMBINA NAMA?

Perlu berani ambil peluang atau apa sahaja yang datang. Cuba laksanakan mengikut kemampuan. Selain itu kena bijak untuk mencari peluang bagaimana untuk membina nama dalam industri.

APAKAH RESIPI KEJAYAAN?

Dalam perniagaan biasanya ada jatuh dan bangun . Maka perlu bijak dan  pandai menguruskan perniagaan . Oleh itu perlu ada  ilmu dan strategi bagaimana untuk build up perniagaan yang dijalankan. Kalau kita tidak pandai mengurusnya, pasti akan kecundang.

 BAGAIMANA UNTUK KEKAL DI  DALAM INDUSTRI?

Tidak dinafikan Ari Weddingcouture satu nama yang sudah lama. Untuk memastikan ia kekal relevan, saya selalu upload hasil-hasil kerja dan jangan biarkan kita punya hasil kreativiti berkubur. Sosial media memang sangat membantu. Kalau boleh upload setiap hari setiap hasil kerja yang dilakukan. Biar orang tahu apa yang pernah kita buat. Mungkin daripada idea-idea lama ini boleh buat  comeback untuk realisasikannya di majlis perkahwinan kini.

APA PENGANTIN SEKARANG INGINKAN?

Pengantin sekarang tidak sebagaimana pengantin 10 tahun lepas di mana daripada segi bajet, memang jauh berbeza jika dibandingkan 10 tahun lepas. Jika dahulu pakej RM30,000 atau RM35,000 pelanggan tidak minta tawar, Sekarang pakej RM 10,000 pun ramai yang mengatakan mahal. Bagi saya tidak boleh nak kejarkan untuk  dapatkan yang besar, kita kena ambil job tersebut walaupun job yang agak bajet.

SEBAGAI PERANCANG PERKAHWINAN, APA NASIHAT ANDA JIKA PELANGGAN MEMPUNYAI BAJET RENDAH TETAPI MAHUKAN PELAMIN YANG GAH?

IKLAN

Biasanya kita tidak boleh meletak harga yang tetap untuk sebuah pelamin, kita bekerja berdasarkan bajet pelanggan. Contohnya jika bajet dia tidak boleh diterima akal,  akan berterus terang dengan pelanggan tidak boleh nak work out dengan bajet yang diberi. Bersikap telus adalah lebih mudah untuk pelanggan memahaminya.

SIGNATURE YANG MENANDAKAN HASIL KERJA ARI WEDDINGCOUTURE?

Dulu ARI WEDDINGCOUTURE dikenali dengan majlis perkahwinan yang mempunyai tema contohnya pelanggan minta buat dekorasi bertema Moroccon, itu memang makanan kita. Bermakna jika tema ini, ialah hasil kerja Ari Weddingcouture.

BAGAIMANA MENDAPATKAN IDEA DALAM MENGILHAMKAN DEKORASI PELAMIN?

Biasanya idea datang melalui rujukan daripada internet . Kita akan berbincang dengan pelanggan daripada segi design, Kadang mereka juga ada membawa design sendiri. Kita cuba olah dengan apa yang kita ada. Saya lebih senang berbincang dengan pengantin, ibu pengantin ataupun sesiapa yang ditugaskan oleh pengantin

.PENGGUNAAN BUNGA SEGAR DAN ELEMEN DEKORASI ADAKAH MENJADI TRADEMARK ANDA?

Pada masa dulu, memang banyak menggunakan bunga segar. Tetapi melihat ekonomi yang tidak stabil, kami gunakan bunga artificial. Namun kualiti masih menjadi keutamaan. Mana-mana deko yang boleh dilihat secara dekat, kita gunakan bunga segar. Manakala di bahagian atas yang tinggi , kami gunakan bunga artificial. Biasanya belakang pengantin, perlukan bunga yang segar.

Ari WeddingCouture Pakar Dalam Rekaan Pelamin, Baju Pengantin, Gubahan Hantaran & Dekorasi Majlis

Ari WeddingCouture Pakar Dalam Rekaan Pelamin, Baju Pengantin, Gubahan Hantaran & Dekorasi Majlis

IKLAN

PELAMIN PALING UNIK SEPANJANG ANDA BERGELAR PERANCANG PERKAHWINAN

Seingat saya pelamin yang dibina di tepi sungai dengan tema garden tetapi menerapkan ciri-ciri tradisional pada pelamin tersebut. Ia tidak terlalu moden namun menerapkan elemen tradisional. Ia sangat unik dan memberi menarik perhatian tetamu.

MANA SATU YANG MENCABAR, MENGADAKAN MAJLIS PERKAHWINAN INDOOR ATAU OUTDOOR?

Majlis perkahwinan outdoor  sangat mencabar di mana perlu berhadapan dengan masalah angin dan cuaca. Biasanya set up pada waktu malam, tiba-tiba di siang hari  matahari berada tegak di atas pelamin. Perlu ada back up plan cuba untuk ubah sedikit kedudukan atau lindungi dengan khemah .

CABARAN SEBAGAI PERANCANG PERKAHWINAN?

 Sebagai perancang perkahwinan yang sudah lama di dalam industri,  kita perlu mencari satu alternatif atau mencari kelainan . Kita kekalkan apa yang dilakukan tetapi dalam masa yang sama mencari satu lagi ekstra. Mungkin boleh wujudkan pakej mampu milik di bawah nama lain. Kita tidak boleh harapkan untuk mendapat job yang besar pada setiap masa.

IDEA DICIPLAK , BAGAIMANA TANGANINYA?

Ia memang sesuatu yang sukar untuk dikawal melainkan design tersebut dipatenkan. Perkara menciplak ini memang sudah biasa dihadapi. Maksudnya jika hasil kerja kita diciplak bermakna kita berjaya.

Ari WeddingCouture Pakar Dalam Rekaan Pelamin, Baju Pengantin, Gubahan Hantaran & Dekorasi Majlis

IKLAN

SEJAUH MANA TANGGUNGJAWAB SEORANG PERANCANG PERKAHWINAN?

Menjadi seorang perancang perkahwinan tanggungjawabnya berat. Perlu menentukan perjalanan sesebuah majlis itu berjalan lancar dari A-Z. Kita hendak puaskan hati pelanggan bukanlah mudah, kita mahukan majlis diakhiri dengan senyuman puas hati. Sebolehnya tidak mahu perasaan tidak puas hati sebaik selesai majlis .

TIP DARIPADA PERANCANG PERKAHWINAN UNTUK BAKAL PENGANTIN

Pelanggan perlu sediakan bajet tertentu dan jangan malu untuk menyatakan berapa peruntukan yang disediakan untuk majlis perkahwinan. Adalah lebih mudah bagi perancang perkahwinan untuk cuba merealisasikan majlis anda jika berterus terang dari awal.  Selain itu banyak membuat survey untuk bandingkan harga , lihat apa servis yang diberi,  sebelum memutuskan untuk memilih seorang perancang perkahwinan.

BAGAIMANA MENGHADAPI PELANGGAN YANG CEREWET?

Layan juga seperti biasa, apa sahaja yang dia mahu kita cuba untuk ikut. Gunakan skil komunikasi yang ada apabila berhadapan dengan mereka.

PERANCANGAN MASA HADAPAN?

Saya merancang untuk mengadakan Ari Junior , mungkin dengan membuat satu team mengajar mereka untuk handle event.

PERKEMBANGAN TERKINI

Kita membuat ready to wear untuk perkahwinan di mana pelanggan yang kurang mampu masih boleh dapatkan baju-baju koleksi Ari wedding contohnya baju nikah dengan harga yang mampu milik. Contohnya dalam RM1500 pelanggan boleh memiliki baju tersebut bermakna dijual terus kepada pelanggan bagi lelaki dan wanita. Baju baru yang dibuat mengikut ukuran bakal pengantin tersebut menggunakan material tertentu. Buat masa ini sambutan sangat menggalakkan sejak dua tahun dicetuskan. Mereka kini lebih mengenali Ari Weddingcouture dengan koleksi ready to wear. Idea ini timbul untuk beri peluang untuk pelanggan memakai baju rekaan Ari Weddingcouture.

NASIHAT

Bagi perancang perkahwinan yang baharu untuk membina nama dalam industri, kena lalui step by step tidak boleh terus naik secara mendadak. Jangan ambil cara yang mudah untuk naikkan nama dengan cara yang tidak betul .

FOTO : JAZLAN NANGAR &KOLEKSI ARI WEDDING COUTURE

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI