Salam ustaz, saya dh berkahwin hampir 3 tahun, saya tdak bekerja dan masih belajar, sy menerima elaun belajar sebyak rm600 sebulan, masalah sy suami hanya menyediakan keperluan asas seperti makan, tpt tinggal dan kemudahan kereta untuk ke kelas. Pakaian hanya dibeli menjelang hari raya, utk keperluan pakaian lain dibeli guna duit sndiri, adkalanya barangan dapur juga saya beli menggunakan elaun belajar, dr awal kahwin saya tidak diberi nafkah zahir yang tetap secara bulanan. Suami berpendapatan agak bsr mencecah rm6000-7000 sebulan. Suami juga merupakan tpt ibu bapanya meminta wang, dia sanggup memberikan kpd mereka adakalanya hampir 6000, Suami juga turut membayar ansuran rumah dan kereta ibunya yg hampir rm1500 sebulan. Dalam hal ini sy berasa amat terkilaN kerana keperluan utk diri saya masih belum sempurna tetapi suami boleh membelanjakan jumlah yg bsr utk ibu bapanya pdhal mereka mempunyai pencen bulanan yang agak besar. Apabila saya mempertikaikan hal ini suami menyatakan wangnya bukan harta sepencarian. Harta benda sahaja harta sepencarian. Soalan saya adakah wang suami bukan harta sepencarian? Pernah terlintas dlm hati iaitu ” selagi hak aku sbagai isteri x dpt dengan sempurna kau pon xkan miliki bahagian tersebut. Adakah berdosa saya sebagai isteri menyebut begitu di dalam hati? Saya merasakan hak saya dinafikan pd hal suami berkemampuan utk memberi bahagian yg perlu saya dapat drnya.saya tidak pernah menghalang dia menjalankan tanggungjawabnya kepada ibu bapanya, tetapi dlm hati rasa x redha pemberiannya kepada mereka yang kadang kala seperti mengambil kesempatan ke atas dirinya. Apakah yang perlu saya lakukan?

Berdosakah, Isteri Terasa Hati Bila Duit Suami Banyak Diberikan Kepada Kedua Ibu Bapa

Wa’alaikumsalam pian ima..

Puan patut bersyukur kerana memiliki suami yang berharta malah telah menyediakan segala keperluan asas yang mencukupi untuk puan sebagai isterinya. Dengan penyediaan tersebut sebenarnya telah memenuhi keperluan nafkah bagi seorang isteri. Nafkah tidak semestinya elaun bulanan tetapi ia boleh juga dalam bentuk menyediakan keperluan makan-minum, tempat tinggal dan sebagainya.

IKLAN

Berdosakah, Isteri Terasa Hati Bila Duit Suami Banyak Diberikan Kepada Kedua Ibu Bapa

Puan tidak perlu cemburu dengan kedua ibubapa suami. Mereka lebih berhak untuk disantuni oleh seorang anak lelaki. Kalau suami puan membelanjakan wangnya kepada kedua ibubapanya, itu adalah suatu kebaikan daripadanya. Sebelum puan menjadi isteri kepada suami, ibubapanyalah yang memberi kasih sayang dan perlindungan kepada dirinya malah sanggup berkorban untuk membesarkannya, memberi pelajaran kepadanya. Adakah dianggap keterlaluan seorang anak berbakti kepada kedua ibubapanya semasa mereka masih hidup?

IKLAN

Puan juga sepatutnya menganggap kedua ibubapa mertua adalah ibubapa sendiri. Jangan menganggap mereka sebagai orang luar. Puan patut menyanyangi mereka seperti ibubapa kandung sendiri. Dengan cara itu puan tidak akan rasa tersisih malah puan akan menghargai mereka kerana mereka telah menjaga suami puan sebelum puan berkahwin dengan suami.

Berdosakah, Isteri Terasa Hati Bila Duit Suami Banyak Diberikan Kepada Kedua Ibu Bapa

IKLAN

Puan jangan terlalu pentingkan diri sendiri, suami mempunyai tanggungjawab kepada kedua ibubapanya selagimana keduanya masih hidup. Apa yang perlu puan lakukan ialah cuba sebaik mungkin memberi layanan yang terbaik kepada suami dengan penuh keikhlasan tanpa mengharapkan balasan daripadanya. Cubalah berusaha mendapatkan kasih sayang ibu mertua. Dekatilah suami puan melalui ibunya. Carilah rahsia kegemaran suami melalui ibunya.

Buatlah sesuatu itu kerana cinta. Ia datang daripada hati yang ikhlas dan bersungguh-sungguh. Banyakkan berbincang dan bertanyakan pendapatnya sebelum membuat satu-satu keputusan. Jika barang keperluan rumah habis, ajak dia bersama untuk ber’shoping’. Bermesralah dengannya, jangan ego dengannya. Dengan cara itu suami puan akan lebih menghargainya. Puan tidak perlu meminta apa-apa daripadanya, apabila suami merasai dia dihargai dengan kasih-sayang sepenuh hati, pastinya, insya Allah dia pula akan memberi yang terbaik kepada puan.

Selamat melayari bahtera rumahtangga… hadapinya dengan ketabahan dan banyak bergantung kepada Yang Maha Esa kerana daripadaNyalah segala-segalanya.

Wallahu’aklam.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI