Dalam perhubungan perlu ada tolak ansur dan saling memahami agar jalinan kebahagiaan kekal sehingga hujung nyawa. Antara panduan yang boleh diikuti terutama suami isteri bekerja adalah:

Berubah Sebelum Kahwin, Baru Pasangan ‘YAKIN’ Kita Boleh Jadi Pasangan Sehidup Semati!
Kredit: IG rq.creative

1. Ubah sikap

Perkara paling penting adalah setiap pasangan perlu mengubah sikap masing-masing menjadi seorang yang prihatin terhadap masalah orang lain. Dengan cara ini saja dapat mengikis sikap mementingkan diri sendiri. Bagi suami, mereka seharusnya membuang sikap dan ego agar pergaduhan tidak berpanjangan.

 

2. Memahami perasaan pasangan

Banyak masalah dalam rumah tangga berpunca daripada masalah di tempat kerja, kesihatan, kewangan, isu keluarga kedua pihak dan anak. Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Apa yang penting saling berkongsi pendapat serta memahami perasaan pasangan.

Berubah Sebelum Kahwin, Baru Pasangan ‘YAKIN’ Kita Boleh Jadi Pasangan Sehidup Semati!
Foto: IG Zahirah Macwilson

 

3. Suami perlu faham tugas isteri di rumah

Suami perlu memahami penat lelah isteri menguruskan rumah tangga dan anak. Suri rumah adalah ‘kerjaya’ yang sukar dan memenatkan. Untuk itu mereka sepatutnya mampu menjadi kekasih, sahabat serta pendengar setia kepada isteri agar isteri dapat mengadu masalah anak, kisah di tempat kerja, jiran tetangga dan keluarga. Jika ada masa, bantu isteri meringankan beban kerja di rumah.

Ada baiknya suami memberi isteri ‘cuti’ pada hujung minggu. Ketika ini suami boleh menunjukkan kepakaran mereka menguruskan rumah tangga dengan membersihkan rumah dan memasak dengan bantuan anak. Hidangan yang ringkas pun tidak mengapa kerana sumbangan suami itu akan menambah kemanisan dalam rumah tangga.

 

IKLAN

4. Fahami bahasa badan pasangan

Suami perlu memahami bahasa lisan dan badan isteri. Suami sepatutnya boleh mengagak apakah yang isteri mahukan melalui gerak-geri dan perkataan. Ini kerana kebanyakan wanita suka menggunakan kiasan untuk meluahkan hasrat hati mereka.

Bagi wanita pula, belajarlah untuk berterus terang kerana ia akan memudahkan perbualan. Cuma, gunakan bahasa yang manis supaya permintaan anda dipenuhi atau sekurang-kurangnya dipertimbangkan.

Berterus terang kepada suami bagi memudahkan suami memahami apa yang terbuku di hati. Ini disebabkan kebanyakan lelaki susah untuk mengerti kiasan yang digunakan isteri.

 

5. Memahami kepayahan suami mencari rezeki

IKLAN

Isteri mesti memahami kepayahan suami mencari nafkah untuk keluarga. Justeru itu, mereka harus menjadi teman yang setia kepada suami. Isteri perlu memahami setiap lelaki mempunyai ego yang tersendiri. Jangan terlalu banyak mempersoalkan kewibawaannya sebagai suami.

Jangan meminta sesuatu di luar kemampuan suami dan hargai pemberiannya walaupun pada pandangan anda ia kurang bermanfaat. Jika tidak suka pun, jangan beri komen negatif kerana ia akan membuatkan suami berhenti memberi hadiah kepada isteri.

Berubah Sebelum Kahwin, Baru Pasangan ‘YAKIN’ Kita Boleh Jadi Pasangan Sehidup Semati!

6. Untuk suami isteri bekerja

Bagi suami isteri bekerja, tiada istilah siapa suri rumah sebenarnya. Sekiranya pasangan berkemampuan, bolehlah mengambil pembantu untuk meringankan beban kerja di rumah. Tetapi sekiranya tidak mampu, suami isteri perlu bekerjasama di dalam menguruskan rumah tangga.

Biasanya isteri yang lebih banyak melakukan kerja rumah berbanding suami walaupun kedua-duanya berkerja. Saling memahami dalam hubungan suami isteri sangat membantu dalam mewujudkan sebuah keluarga bahagia.

IKLAN

 

7. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari

Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Tidak kiralah melalui panggilan telefon atau pesanan ringkas. Kini semakin ramai yang menggunakan media sosial untuk menyatakan rasa sayang dan rindu kepada pasangan. Ini juga cara yang baik. Pasangan akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej itu.

 

8. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita dan bergurau dengannya

Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun di mana saja. Manfaatkan masa berdua-duaan di dalam kereta untuk mengembalikan kemanisan ketika bercinta dulu.

 

Tak susah pun nak ubah diri. Disebabkan kita ada matlamat untuk berkahwin, jadi anggaplah itu sebagai satu perubahan hidup yang terbaik bukan hanya untuk diri sendiri tetapi orang yang kita sayang.

 

Kredit foto: TANGKAP PICTURES

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI