Ramai yang bertanya. Apa beza Oil Cleansing Method dan Milk Cleansing Method. Sama ke Ada yang kata apa la sangat bezanya. Oil adalah minyak dan Milk adalah Susu. Betul tu. Sangat betul dan tak salah.

Cara tradisional dulu mak-mak kita akan cuci dengan air suam je tiap malam. Lepas tu jumpa pulak facial foam atau gel tujuan tetap sama untuk bersihkan muka dari kotoran. Soalanya bersih ke muka tu? Pori muka tu memang confirm ke tak tersumbat?

Sekadar info ringkas, kalau kulit muka kita tak dicuci dengan elok, makanya ianya akan menyebabkan ketidak seimbangan sebum dalam wajah. Pori juga mudah tersumbat makanya jangan terkejut bila kulit muka mula meradang. Benda yang tak pernah ada terus muncul. Penyudahnya STRESS.

MILK CLEANSING METHOD

Cucian muka dengan menggunakan Milk atau bahasa kita susu. Bukan susu fresh from bottle tu tau. Teknik juga berbeza. Apa yang harus dilakukan adalah, titiskan beberapa drop milk cleanser ditapak tangan, dan gosokkan pada kedua tapak tangan. Sama method kita nak guna face oil. Dah rasa haba, bermula la sesi mencuci muka. Milk Cleansing ni memerlukan teknik yang berbeza dari OIL CLEANSING.

Lepas panaskan milk cleanser tu, usap lembut pada wajah. Picit pada point wajah. Antaranya dagu, area hidung, bawah telinga, hujung pipi, tepi mata dan dahi. Lepas pada proses urutan bilas muka dengan air suam dan lap muka dengan Facial tissue. Milk Cleanser sesuai untuk orang yang mempunyai kulit kering to normal.

OIL CLEANSING METHOD

Korang tau tak rahsia orang korea dan jepun yang ada kulit cun melecun adalah dengan menggunakan teknik OIL CLEANSING. Oil Cleansing ni pun kene guna minyak dan teknik yang betul untuk mencuci wajah. Bukan selamba ambik minyak masak atau minyak baby ye. Jika dengan Milk Cleansing kita gunakan teknik mencarik point sahaja, Oil Cleansing gunakan teknik urutan membulat. Urut lembut membulat bertujuan untuk lancarkan peredaran darah.

Pastikan korang urut hingga minyak tu betul-betul meresap ke dalam kulit. Ambil towel muka yang direndam dengan air suam seeloknya Microfibre towel kerana towel ni akan meresap dan menarik kotoran dan mendapan yang lama ‘menghuni’ pori wajah. Bilas dua kali untuk hilangkan minyak dan mendapan wajah sepenuhnya.

IKLAN

Related image

OIL CLEANSING VS MILK CLEANSING

Oil Cleansing ni lebih NATURAL dan bebas bahan kimia contohnya bahan pengawet yang bertujuan untuk mengelakaan pencuci tersebut berkulat dan mudan tercemar. Mencuci bekas solekan diwajah dengan menggunakan minyak adalah lebih baik kerana ianya lebih mudah meresap dan lebih baik dalam mengimbangi sebum dalam wajah. Masalah pori tersumbat lebih mudah diatasi dengan menggunakan teknik Oil Cleansing.

Berbeza dengan Milk Cleansing, pencuci susu ini selalunya terpaksa dicampurkan dengan bahan pengawet dan bahan kimia lain untuk menjaga kualiti cleanser tersebut.

Jika korang sangat mementingkan tahap SELAMAT, HALAL, NATURAL dan BEBAS CHEMICAL, Oil Cleansing Method adalah yang terbaik.

So fat minyak terbaik adalah FACE OIL dari Mary Jardin. Kualiti antarabangsa, halal, natural dan selamat. So boleh gunakan tanpa rasa was-was. No alchohol dan bahan chemical lain.

IKLAN

Dan jika korang tetap suka milk based, FACE SOAP dari Mary Jardin adalah yang terbaik kerana soap kami hanya menggunakan susu kambing dalam pemprosesan soap kami.Dan itu la sebabnya ianya dicipta dalam bentuk soap, yang mana ianya tidak menggunakan bahan kimia untuk mengawal kulat dari tumbuh dan mencemarkan sabun tersebut.

 

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber : Little Diva Collections