Mempunyai keluarga bahagia sememangkan impian setiap insan sejak dari awal mendirikan rumah tangga. Punyai wang berjuta ringgit dan harta benda belum tentu dapat menciptakan suasana rumah tangga yang bahagia.

Hakikatnya sentiasa rasa syukur adalah salah satu syarat untuk mencipta suasana bahagia di dalam sesebuah keluarga. Penting untuk pasangan saling mengerti erti kebahagiaan untuk menghindari ketidakfahaman akan tujuan utama dalam membina sebuah rumah tangga.

Percayalah! Walau miskin harta, 10 perkara ini jika dilakukan suami isteri pasti mampu mencipta sebuah keluarga yang bahagia.

1. SALING PEDULI ANTARA AHLI KELUARGA

Meskipun nampak mudah, memberikan rasa peduli terhadap semua ahli keluarga merupakan satu sikap yang sangat baik demi menjaga kebahagiaan keluarga. Suatu ketika nanti mungkin pasangan anda memerlukan perhatian yang lebih kerana kesihatannya agak terganggu, jadi berikan kelonggaran agar pasangan dapat menikmati waktu rehat yang lebih banyak, membawanya ke klinik dan sebagainya.

Begitupun ketika isteri atau suami sedang berhadapan dengan masalah kerja yang sukar atau kegagalan dalam suatu pencapaian, sebagai pasangan yang baik anda haruslah dengan sepenuh hati memberikan sokongan agar pasangan selalu rasa bersemangat dan menghindari daripada menyalahkan dirinya sendiri. Jika perlu berikan penyelesaian atau jika tidak mampu, berikan sokongan moral agar pasangan segera pulih dari setiap permasalahannya.

IKLAN

2. BERIKAN PERHATIAN & KASIH SAYANG YANG TULUS

Perhatian sangat bererti bagi pasangan agar tercipta suasana harmoni kerana perhatian yang tulus akan lebih berharga. Kesibukan bekerja bukan bererti anda boleh melepaskan diri daripada memberikan perhatian terhadap keluarga, jadi selalu aturkan waktu untuk keluarga di rumah. Sebuah keluarga yang bahagia terbina apabila ahlinya saling memberi perhatian antara satu sama lain. Perhatian yang tulus juga merupakan bentuk kasih sayang yang akan mengikat jalinan akrab sesama pasangan.

3. MENGERTI HAK & KEWAJIPAN

Pentingnya anda mengerti akan hak dan kewajipan ahli keluarga bagi mengelakkan perselisihan. Sebagai contoh, seorang ayah berhak untuk memberikan nasihat kepada keluarganya namun sebagai ketua keluarga seorang ayah juga memiliki kewajipan memberikan contoh yang baik dalam tingkah laku mahupun bertutur, selain memiliki kewajipan untuk mencari nafkah demi keluarga.

Sementara seorang isteri pula erhak untuk mendapatkan wang perbelanjaan. Namun sebagai isteri, anda juga memiliki kewajipan dalam mengasuh dan mendidik anak dengan baik. Dengan memahami dan menerapkan hak dan kewajipan masing-masing, diharapkan suasana keluarga akan menjadi lebih baik dan terhindar daripada sebarang perselisihan.

IKLAN

4. LUANGKAN WAKTU BERSAMA KELUARGA

Sebuah keluarga yang bahagia sudah semestinya memiliki waktu bersama yang menyenangkan. Jika masing-masing sibuk dengan kerja, pastinya ia akan menyukarkan masa untuk berkumpul bersama. Usahakan untuk anda meluangkan masa bersama keluarga. Manfaatkanlah masa dengan membuat acara-acara kecil seperti makan bersama keluarga atau melancong bersama. Meskipun acara makan bersama keluarga itu nampak mudah, namun jika dilakukan secara rutin pasti ia akan membangkitkan keakraban sesama ahli keluarga.

5. LAKUKAN IBADAH BERSAMA

Kegiatan lain yang boleh membina keluarga bahagia ialah melakukan ibadah bersama. Solat berjemaah bersama seluruh ahli kelurga setiap waktu pastinya akan memberikan kesan psikologi yang sangat baik di mana wujud rasa tenang dan bersyukur dalam sebuah keluarga.

6. SENTIASA BERI UCAPAN & HADIAH

Pada momen-momen tertentu berikanlah ucapan atau kad kecil sempena hari ulang tahun pasangan atau apa sahaja hari yang istimewa. Mengingati hari penting pasangan akan meningkatkan rasa penghargaan pasangan dan ia sangat dialu-alukan untuk kerukunan sebuah rumah tangga yang bahagia.

IKLAN

7. ADANYA KOMUNIKASI YANG BAIK

Komunikasi yang baik antara pasangan sangat diperlukan untuk memastikan keharmonian dalam rumah tangga. Tidak ada salahnya anda mengirimkan pesanan singkat kepada pasangan dengan kata-kata berupa pesanan seperti mengingatkan waktu makan, waktu solat ataupun mengingatkan pasangan agar berhati-hati ketika memandu.

8. MENJAGA NAMA BAIK KELUARGA

Kesedaran akan pentingnya nama baik sebuah keluarga harus benar-benar dipraktikkan dalam setiap pasangan. Dengan memahami pentingnya nama baik setiap ahli keluarga, wajib untuk anda saling mengingatkan jika ada yang telah melakukan kesalahan.

9. SELALU UCAPKAN CINTA

Bagi sebahagian pasangan mengucapkan kata-kata cinta di kala kesibukannya akan terasa malu. Namun bagi mereka yang terbiasa, perkara ini akan memberikan kesan yang baik malah mengeratkan lagi hubungan suami isteri. Mengucapkan cinta atau sayang kepada pasangan mampu memberi semangat dan dorongan mental ketika pasangan dilanda pelbagai persoalan hidup. Jika anda tidak biasa, cubalah dari sekarang dan rasai hasilnya.

10. JAGA KESIHATAN & KESELAMATAN

Kesihatan merupakan perkara yang sangat penting demi mencapai sebuah keluarga bahagia. Jika suami bermasalah dengan kesihatan maka pastinya akan membuatkan semua turut bersedih. Di samping menjaga kesihatan, anda juga wajib menjaga keselamatan diri daripada perkara yang tidak diingini.
Saling mengingatkan antara satu sama lain penting dalam menjaga keselamatan semasa bekerja. Mengutamakan keselamatan jauh lebih penting daripada menyesal jika sesuatu yang tidak diingini menimpa orang yang disayangi.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI