Gali Kelebihan Pasangan

Kalau nak bahagia dalam rumah tangga, gali kelebihan pasangan, bukannya cari kekurangan. Itu kunci paling mudah suami isteri kena tanam dalam diri sejak awal perkahwinan.

Andai selalu sangat melihat kelebihan pasangan lain, langsung tidak memberikan faedah. Malah akan rasa tidak pernah cukup.

Gali Kelebihan Pasangan Bukan Cari Kekurangan

Bila Dah Kahwin, Gali Kelebihan Pasangan Bukan Cari Kekurangan

Perkara ini akan lama-kelamaan akan menjejaskan hubungan suami, isteri. Nak lebih memahami isu ini, jemput baca perkongsian Firdaus Shakirin, moga anda boleh baiki hubungan suami isteri ke arah yang lebih harmoni.

Dalam rumah tangga ini, semua orang ada ujian masing-masing. Tiada rumah tangga yang sempurna. Close to perfect mungkin ada tapi itu pun setelah mereka berjaya melepasi ujian yang Allah SWT bagi kepada mereka.

IKLAN

Kenapa rumah tangga tak sempurna? Sebab kita yang manusia ini pun tak sempurna. Mana ada orang yang dapat pasangan tidak ada langsung kekurangan, kelemahan dan keburukan.

Manusia Tak Sempurna

Bila Dah Kahwin, Gali Kelebihan Pasangan Bukan Cari Kekurangan

Mesti akan ada juga terkurang dekat situ, terlemah dekat sini. Tak boleh lari oleh kerana kita ini manusia, bukan malaikat.

IKLAN

Kalau kita faham konsep itu, maka kita tidak akan menuntut kesempurnaan itu dari pasangan.

Bahkan kita sendiri yang cuba sedaya-upaya untuk menutup kekurangan, kelemahan dan keburukan pasangan dengan kelebihan yang ada pada diri kita.

Hendak hidup bahagia, nak hidup tenang, mahu hidup dalam keadaan yang bersyukur, maka kena tengok kelebihan pasangan.

IKLAN

Jangan Bandingkan Pasangan Dengan Orang Lain

Bila Dah Kahwin, Gali Kelebihan Pasangan Bukan Cari Kekurangan

Tengok apa yang dia ada berbanding apa yang dia tidak. Jangan sesekali compare dia dengan orang lain kerana dia adalah dia, orang lain adalah orang lain.

Setiap pasangan, ada ujian masing-masing. Baik buruk ujian tu, berat ringan ujian tu, hanya mereka dan Allah sahajalah yang mengetahuinya. Wallahualam.

Jodoh adalah Ketentuan Allah SWT, oleh itu hargailah sebaiknya. Jika berlaku sesuatu dan timbul rasa tidak puas hati, cubalah berbincang dengan baik demi kepentingan bersama.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI