Masyarakat Malaysia semestinya sudah biasa dengan mengambil cara pemakanan yang berat tidak kira waktunya. Malahan Malaysia juga banyak menghidangkan pelbagai jenis makanan-makanan yang menyelerakan para pengunjungnya. Namun memilih pemakanan yang sihat adalah sangat penting bagi mengekalkan tubuh badan yang cergas dan awet muda. Bukan itu sahaja, makan makanan yang tidak berkhasiat akan membuat anda menjadi lebih besar dan cenderung mengalami obesiti jika tidak dibendung lebih awal.

Pada masa yang sama, otot-otot wajah kita juga akan mendapat kesan keburukan dari cara pemakanan yang salah seperti hilang keanjalan dan ketegangan yang sepatutnya usia mereka nikmati.

Tahukah anda, lemak bukan saja boleh terjadi pada bahagian tubuh badan semata-mata. Ianya juga boleh berlaku pada bahagian wajah. Berikumerupakan 3 teknik bagi menghilangkan lemak pada wajah agar tampak cantik dan menawan yang harus anda ketahui.

Body Dah Cantik Muka Besar Pinggan, Jom Buat Senaman Pipi

IKLAN

1. Senaman pipi

Mula-mula letakkan jari anda pada bahagian pipi dan tekankan sambil tersenyum sekuat yang boleh. Ulangi 10 hingga 25 kali setiap hari. Jika mampu melakukan sebanyak 4 hingga 5 set setiap hari adalah lebih baik.

Body Dah Cantik Muka Besar Pinggan, Jom Buat Senaman Pipi

 

IKLAN

2. Senaman rahang

Mungkin anda pernah mendengar tentang teknik senaman ;Yoga face’ bukan? Ia merupakan senaman bagi bahagian wajah dan rahang dan mampu memberikan rengangan pada otot wajah sekalian mengecilkan pipi. Pada masa yang sama, senaman ini juga mampu mengurangkan kesan kedutan serta menganjalkan kulit.

Body Dah Cantik Muka Besar Pinggan, Jom Buat Senaman Pipi

IKLAN

3. Muncungkan bibir

Bagi melakukan senaman bibir juga sangat mudah untuk dilakukan. Hanya perlu memuncungkan bibir tanpa perlu mengerakkan wajah ke kiri ataupun kanan. Atau lebih senang seperti dalam posisi mencium. lakukan gerakan tersebut sebanyak 20 kali dama 4 hingga 5 set sehari.

Sungguh mudah bagi menyingkirkan lemak pada bahagian wajah supaya tidak tampak tembam atau gemuk. Asalkan anda rajin melakukan 3 teknik senaman di atas sebagai langkah menjaga kecantikan wajah dengan mudah.

Sekian petikan dari Islalisa.com.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI