
Jangan terhadkan sandwich menggunakan roti biasa, cuba bereksperimen dengan pelbagai jenis roti. Untuk resepi perkongsian Puan Suhaila Kusairi, dia menggunakan roti coklat dan butterscotch.

Bahan :
Roti coklat
Roti Butterscotch
Jem Strawberry
Peanut Butter
Cara :
Rujuk gambar
Sumber : Puan Suhaila Kusairi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Topokki/Tteobokki, Korean Rice Cake Versi Tekak Melayu

Siapa sini suka makan Topokki/Tteobokki (Korean Rice Cake)? Ada ni ha buat sendiri tapi versi Malaysia.
Resepi Topokki

1 cawan tepung pulut + 3 sudu besar tepung gandum + secubit garam + sedikit minyak bijan + air suamCampurkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. Doh sepatutnya tidak melekat di tangan.

Kemudian uli doh secara memanjang dan potong kecil.

Sapukan minyak bijan atas pinggan, dan letakkan topokki seterusnya kukus selama 5 minit.


Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan tepokki.

Resepi kuah Topokki:

3 ulas bawang putih yg dicincang
Panaskan sesudu besar minyak masak kemudian tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga bau wangi
Masukkan 1 sudu besar pes cili giling jenama Adabi, sedikit air, 1 sudu besar: sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sesudu kecil stok ayam. (Kalau nak pedas sangat, boleh masukkan sos pedas Korea Adabi)

Kacau rata sehingga kuah likat rasa pedas pedas manis.
Masukkan topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah dan masak beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur ayam rebus dan taburan biji bijan
Selamat mencuba


Kemudian uli doh secara memanjang dan potong kecil.

Sapukan minyak bijan atas pinggan, dan letakkan topokki seterusnya kukus selama 5 minit.


Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan tepokki.

3 ulas bawang putih yg dicincang
Panaskan sesudu besar minyak masak kemudian tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga bau wangi
Masukkan 1 sudu besar pes cili giling jenama Adabi, sedikit air, 1 sudu besar: sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sesudu kecil stok ayam. (Kalau nak pedas sangat, boleh masukkan sos pedas Korea Adabi)

Kacau rata sehingga kuah likat rasa pedas pedas manis.
Masukkan topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah dan masak beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur ayam rebus dan taburan biji bijan
KREDIT : Zurina Zulkefli
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Cheesekut Tiramisu 5 Bahan Sedap dan Berkrim

Cheesekut Tiramisu dessert yang sedap sangat kalau dimakan waktu sejuk. Lapisan biskut yang dicelup dalam bancuhan bancuhan kopi instant, diselang selikan dengan adunan cheese yang lemak berkrim rasanya. Dessert ni pernah viral pada suatu masa dulu, dan Che Nom share cara mudah nak sediakannya. Tak perlu guna oven, tak perlu guna telur dan juga tanpa gelatin.
.
Bahan-Bahan:
250g krim keju
3/4 cawan susu pekat (anggran 1/2 tin)
250g krim putar tenusu
biskut cream cracker
1 pek kopi segera premix
3/4 cawan air panas
serbuk koko
.
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk lapisan adunan cheese:
Lenyekan krim cheese sehingga lembut.
Masukkan susu pekat kemudian adun sampailah pekat sebati.
Dalam mangkuk berasingan, tuang whipping cream dan putar sehingga menjadi kental dan pekat.
Tuang whipping cream dalam adunan creamcheese tadi dan kacau sebati.
Cara-cara untuk melapis cheesekut tiramisu:
Bancuh Nescafe 3 in 1 dengan 3/4 cawan air panas.
Celup biskut dalam bancuhan Nescafe dan susun dalam bekas.
Lapis selang-seli biskut dengan adunan creamcheese.
Sejukkan sekurang-kurangnya 5-6 jam ataupun semalaman.
Bila dah sejuk boleh keluarkan dan hias dengan taburan serbuk koko diatas.
Tips:
Jangan pukul whipping cream terlalu lama, jika tidak ia akan pecah dan cair.
Jangan rendam biskut dalam bancuhan Nescafe terlalu lama, takut nanti lembik.
Untuk kepingan biskut kecil yang nak disusun ditepi-tepi biskut, biskut hendaklah dipatahkan mengunakan pisau agar potongan biskut sekata dan tidak hancur.
Masa Penyediaan: 15 minit, Masa Memasak:5 jam, Jumlah Hidangan:5 orang
Resepi Oleh: Che’ Nom
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Mudah Pad Kra Pow, Untuk Isteri Baru Belajar Ke Dapur

Hidangan Pad Krapow memang cukup sempurna, tidak perlu lain pesan menu lain sebagai pelengkap. Makan pula dengan nasi panas dan telur mata goyang, kenyang sehari. Ayam juga boleh digantikan dengan daging.
Terima kasih Muza Muzawati atas perkongsian resipi.
.
Bahan :
Bawang putih – kisar
Cili merah – kisar
Cili padi – kisar
Isi ayam
Sos tiram
Sos ikan / sos sotong
Kicap
Gula
Perasa
.
.
.
Cara :
Tumis bawang putih bersama cili merah dan cili padi yang dikisar sehingga naik bau.
Kemudian masukkan isi ayam kisar. Goreng sehingga airnya kering.
Masukkan sos tiram, sos ikan atau sos sotong dan sedikit kicap. Gaul rata.
Masukkan air secukupnya. Perasakan dengan gula dan perasa. Tidak perlu masukkan garam.
Selepas itu masukkan pula kacang panjang atau kacang buncis dan daun selasih.
Kredit resipi & foto : Muza Muzawati
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI