Kecewa dengan cinta yang lalu? Lupakan saja, jangan lagi dikenang. Anggap saja anda dengan dia tiada jodoh. Sekarang buka buku baru dan mulakan misi mencari cinta baru. Sudah ada yang berkenan di hati? Ini masanya, mulakan langkah pertama dengan mengajaknya keluar dating seterusnya inilah ajak si dia berkahwin bila dialah calon yang paling tepat!

Bukan Semua Lelaki Berani Ajak Perempuan Keluar Dating, Apatah Lagi Nak Ajak Kahwin

Jika anda kenal seseorang merasakan ingin mengenalinya lebih lanjut, beranikan diri dengan meminta nombor telefonnya. Apa lagi? cubalah untuk menelefonnya dan ajak dia keluar. Tetapi ada beberapa perkara yang perlu anda buat sebelum menelefonnya.

 

1- Buzz dia di waktu malam

 

Seperti anda, dia juga ada kehidupan dan kerja. Jadi, lebih baik telefon dia selepas habis waktu kerja. Telefon selepas pukul 8 malam apabila anda rasa dia sudah pulang dari pejabat. Ketika anda telefon dan dia seperti tengah sibuk atau pada waktu yang salah,  jangan minta dia telefon anda. Sebaliknya tanya dia bila anda boleh menelefonnya kembali.

 

2-Menelefonnya di tempat selesa

 

IKLAN

Pastikan semasa menelefonnya, anda dalam keadaan yang relaks dan selesa. Jika ketika anda menelefon ramai orang atau berlatarbelakangkan bunyi muzik yang kuat, elak untuk menelefonnya. Apabila orang lain membuat bising ketika anda sedang berbual di telefon, pastinya berasa tidak selesa bukan?

Bukan Semua Lelaki Berani Ajak Perempuan Keluar Dating, Apatah Lagi Nak Ajak Kahwin

 

3-Yakin ketika berbual

 

Perempuan lebih suka lelaki yang ‘sound cool’ dan yakin. Jadi, jika anda berasa suara anda tidak bagus atau tidak menyakinkan, lebih baik praktis. Berdiri ketika berbual dan cakap perlahan-lahan (bukan seperti mengejar keretapi) dan ambil masa untuk mengeluarkan satu per satu perkataan. Kalau rasa tidak yakin, tulis apa yang ingin anda bualkan.

 

4-Mulakan dengan ‘small talk’.  

IKLAN

 

Sebelum bertanyakan soalan-soalan yang lebih lanjut atau penting, adalah perlu anda memulakan perbualan dengan ‘small talk’ atau bertanyakan sesuatu yang ringkas. “Sudah makan?” “Bagaimana dengan kerja di pejabat?”. Itu sebahagian soalan ringkas yang boleh ditanya. Ketika berbual, elak untuk terlalu banyak bercerita tentang diri anda, sebaliknya berbuallah dengan topik menarik dan relevan. Berbual tentang dirinya kerana perempuan lebih suka bercerita tentang diri mereka. Selepas itu, cubalah untuk mengajaknya keluar makan atau menonton wayang.

 Bukan Semua Lelaki Berani Ajak Perempuan Keluar Dating, Apatah Lagi Nak Ajak Kahwin

5 PERKARA PERLU IKUT

 

Anda berjaya mengajaknya keluar? Ini masanya untuk mengenali dia lebih lanjut. Oh! Ya, sebelum itu beberapa perkara juga anda perlu tahu. Berikut 5 langkah ringkas yang perlu diikut agar first date anda sukses.

Bukan Semua Lelaki Berani Ajak Perempuan Keluar Dating, Apatah Lagi Nak Ajak Kahwin

  1. Apa yang anda perlukan?

Tentukan bila, di mana, apa yang anda perlu lakukan, topik yang ingin dibincangkan dan sebagainya supaya anda lebih bersedia.

IKLAN

 

  1. Groundwork

Tarikh dating anda dengan si dia makin dekat. Cuba dan cari apa yang anda rasa ‘hot’ dan apa yang tidak perlu pada senarai topik yang telah ditentukan itu. Biasanya topik semasa dan isu hangat memang sesuai dibincang untuk memulakan perbualan nanti.

 

  1. Penampilan dan stail

 

Perkara ini penting untuk menampkkan diri anda lebih yakin dan percaya diri. Pakai pakaian yang bersih dan kemas, kasut yang bersih berkilat. Kuku jari dipotong, rambut tersikat rapi. Ingat! Perempuan menghargai lelaki yang jaga kebersihan dan penampilan diri.

 

  1. Pendekatan dan sikap

 

Tampil di depannya dengan perasaan dan keadaan yang positif. Jangan berasa panik. Nikmati saat pertemuaan itu dan ikut sahaja ‘flow’ yang terjadi. Tinggal belakang semua rasa gugup dan berhenti fikir sesuatu yang mungkin terjadi. Beri tumpuan dengan menikmati waktu bersama.

 

  1. Ketepatan waktu

Ketepatan waktu adalah kunci membuatkan si dia beranggapan baik terhadap anda. Perkara yang paling teruk ketika dating adalah membuat orang yang ingin dijumapi itu menunggu. Jadi, berada di tempat yang telah dijanjikan tepat pada waktunya.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI