Flower crown atau Mahkota bunga adalah cara yang bergaya untuk perkahwinan, perayaan atau mana-mana majlis. Bunga segar adalah pilihan terbaik untuk digunakan jika anda ingin membuat mahkota bunga cantik dan wangi yang mencerminkan keindahan musim ini. Ketahui cara membuat mahkota bunga di sini dengan hanya langkah mudah DIY sendiri sahaja.

Mahkota bunga DIY mudah dibuat dan mudah dijaga. Panduan langkah demi langkah akan kami akan tunjukkan kepada anda cara membuat mahkota bunga untuk dipakai atau dijadikan sebagai hadiah. Sebelum anda memulakan langkah DIY mahkota bunga, ini adalah bahan yang anda perlukan.

Cara Membuat ‘Flower Crown’ dalam 4 Langkah Mudah

  • Pita bunga – Pita bunga adalah terbaik untuk membungkus bunga segar bersama-sama. Pita ini boleh dengan mudah digabungkan dengan bunga dan daun anda kerana ia datang dalam warna hijau, coklat dan lain-lain warna semulajadi.
  • Gunting – Pastikan gunting yang tajam untuk memotong bunga, wayar dan pita anda.
  • Wayar kraf – Gulung wayar kraf agar lebih mudah untuk digunakan daripada kabel pra-potong kerana anda dapat mengukur mahkota anda dengan pengukuran tepat kepala anda.
  • Wayar – Wayar ini kadang-kadang dirujuk sebagai dawai keluli, dawai grapevine. Ini digunakan sebagai tapak asas yang selesa untuk mahkota anda.
  • Bunga dan daun – Potongan batang hingga kira-kira 2 hingga 3 inci untuk memudahkan pemasangan. Dapatkan gabungan bunga dan daun untuk mendapat reka bentuk anda.

Cara Membuat ‘Flower Crown’ dalam 4 Langkah Mudah

Langkah 1 : Bentuk wayar mengikut yang anda mahu. Ambil wayar dan bungkus di sekitar kepala anda untuk mencari yang terbaik. Tinggalkan kira-kira ½ inci dan memotong wayar berlebihan.Gabungkan hujung dengan pita bunga.

IKLAN

 

Cara Membuat ‘Flower Crown’ dalam 4 Langkah Mudah

Langkah 2 : Gunakan pita bunga untuk melekatkan batang bunga kepada dawai bunga. Pilihan kehijauan anda bergantung pada jenis mahkota yang anda ingin buat. Dedaun hijau halus seperti myrtle dan ivy sangat bagus untuk kelihatan lebih halus.

IKLAN

 

Cara Membuat ‘Flower Crown’ dalam 4 Langkah Mudah

Langkah 3 : Mulailah dengan memilih tiga bunga dan bungkus batang bersama-sama dengan pita bunga. Balut pita bunga dari dasar mekar ke bahagian bawah batang untuk memastikan ia selamat. Campurkan bunga penyata anda dengan bunga untuk pengisi pasangan jika anda mahu kelihatan seimbang. Selepas membuat kira-kira lapan tandan, anda boleh mula melekatkan tandan anda ke mahkota anda.

IKLAN

 

Cara Membuat ‘Flower Crown’ dalam 4 Langkah Mudah

Langkah 4 : Lekatkan bunga yang telah siap di pita tadi ke mahkota anda. Ambil tandan bunga pertama anda dan pasangkan batang ke mahkota anda dengan wayar atau pita bunga. Lekatkan bunga dalam satu arah menghadap ke luar supaya bunga nampak menonjol. Teruskan lapisan bunga anda sehingga anda berpuas hati dengan mahkota anda!

Sumber : proflowers

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI