Masalah cemburu di dalam rumah tangga sering menjadi perbalahan utama dalam krisis  hubungan suami isteri. Walaupun kata orang cemburu tandanya sayang, tetapi jika sikap itu berlebihan, ia boleh mengundang pergaduhan.

Sebenarnya masalah cemburu ini boleh diatasi agar rumah tangga yang dibina sentiasa hangat dan penuh dengan kasih sayang.

Cemburu Jangan Lebih-lebih, Kalau Teruk Sangat Boleh Buat Rumah Tangga Berantakan
Kredit foto: Pexels

Berikut dikongsikan beberapa tip untuk mengatasi masalah cemburu di kalangan pasangan:

PERCAYA PADA SI DIA

Kepercayaan anda buat si dia amatlah penting. Cubalah percaya dengan percakapan si dia. Bukan semua yang diucapkan itu ialah kebohongan semata-mata. Kadangkala setiap pasangan ini lebih memilih berbohong daripada menyakiti hati pasangannya. Kepercayaan yang anda berikan boleh menarik si dia untuk lebih sayang dengan anda.

TOLERANSI

Sikap toleransi perlu ada untuk kedua-dua pasangan. Jangan sesekali anda menyekat tingkah laku pasangan. Tidak semestinya keluar bersama-sama dengan kawan yang tidak sama jantina itu boleh mengundang kecurangan terhadap anda. Cuba anda bertanya dengan santai dengan siapa dia mahu keluar dan kenapa. Cukup hanya itu bukannya dengan memarahi si dia.

IKLAN

BERHENTI BERIMAGINASI

Pengaruh imaginasi kadangkala boleh meruntuhkan rumah tangga anda dengan mudah. Jika anda mempunyai imaginasi yang negatif tentang pasangan, lebih baik anda hentikan. Jika pengaruh imaginasi itu mengatasi rasa sayang dan cinta anda buat si dia maka anda sedang melukai hatinya.

Cemburu Jangan Lebih-lebih, Kalau Teruk Sangat Boleh Buat Rumah Tangga Berantakan
Kredit foto: Pexels

LAKUKAN TERAPI

Jika segala cara untuk menghilangkan sifat cemburu itu telah dibuat. Anda boleh mencuba dengan meminta bantuan pakar tentang masalah dalam diri anda itu. Cemburu boleh diibarat seperti perasa dalam makanan. Terlebih perasa juga boleh menghilangkan selera seseorang untuk memakan. Begitu juga dengan cemburu, cemburu tandanya sayang tetapi perlu kena pada tempat dan masanya.

IKLAN

JANGAN MEMBANDING-BANDINGKAN 

Kadangkala sifat membanding-bandingkan diri boleh mengakibatkan anda merasa cemburu. Apatah lagi tatkala si dia bergurau senda bersama-sama dengan kawan yang berlainan jantina. Percayalah bahawa anda punya kelebihan tersendiri berbanding orang lain.

Sepatutnya cemburu yang ada pada lelaki apabila:

1. Cantik – membiarkan kecantikan dan tubuh badan isteri dan anak perempuan dinikmati oleh lelaki lain sepanjang berada di luar rumah contoh di pejabat.

IKLAN

2. Balik kerja lewat- membiarkan isteri dan anak perempuan balik lewat dari pejabat yang secara tak langsung membuka lebih banyak ruang ke arah maksiat seperti pulang bekerja dengan lelaki lain.

Cemburu Jangan Lebih-lebih, Kalau Teruk Sangat Boleh Buat Rumah Tangga Berantakan
Kredit foto: Pexels

3. Aurat – membiarkan aurat isteri dan anak perempuan dewasa oleh orang lain yang bukan mahram seperti terselak kain ketika membonceng motosikal.

4. Berdua-duaan- membiarkan isteri dan anak perempuan berdua-duaan dengan lelaki bukan mahram seperti membiarkan anak perempuan dengan tunang atau pasangannya.

5. Sakit puan- membiarkan doktor lelaki merawatnya padahal banyak lagi klinik atau hospital yang memiliki doktor wanita kecuali jika terdesak.

Kredit foto (top image): Pexels

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI