Tip

Pastinya banyak perkara yang ingin diselesaikan menjelang majlis kahwin berlangsung. Adalah lebih mudah dan lebih tersusun buat bakal pengantin jika membuat senarai tugas atau check list agar tidak ketinggalan dan memeningkan kepala. Baca perkongsian oleh Kak Sha mengapa pentingnya check list untuk bakal pengantin.

************************************************************************************

Haaaa mehhh sini Kak Sha nak bagi tips pada bakal-bakal pengantin terutamanya bakal pengantin pompuan tu kannnn.

Jika korang ada masa ada 6 bulan lagi tapi tidak tahu mana yang perlu dibuat dulu? Jangan tambahkan pening kepala korang. Hari ni Kak Sha kongsikan checklist berguna untuk korang prepare di hari bahagia korang tuuu.

1. Daftar kursus kawin. Perkara pertama yang perlu dilakukan. Contohnya korang daftar 6 bulan sebelum berkahwin. Dalam masa tersebut korang berpeluang merancang dengan teliti dan teratur.

2. Tetapkan tarikh (nikah dan sanding). Perkara ini amat penting. Bincang dengan kedua-dua belah pihak. Pengantin pula perlu mengambil cuti kerja yang agak lama kerana terdapat kenduri untuk dua belah pihak.

3. Lengkapkan borang dan dokumen berkaitan. Segala borang-borang perlulah disediakan dan disiapkan secepat mungkin bagi melancarkan kerja menguruskan hal yang lain.

4. Tentukan tema majlis kahwin. Perkara ini jarang diberi keutamaan. Namun begitu, zaman sekarang tema perkahwinan banyak diserahkan kepada orang tua kita untuk memilih warna kegemaran mereka sebagai tema. Walau bagaimana pun, perkara ini masih memerlukan kata sepakat dari pihak pengantin dan ibu bapa pengantin.

5. Medical check-up (HIV) test . Perkara wajib dibuat. Medical check-up HIV test ini telah dikuatkuasakan kepada semua bakal pengantin oleh kerajaan Malaysia. Tanpa keputusan medical check-up HIV ini, perkahwinan tidak dapat diteruskan kerana keputusan ini wajib disertakan bersama dokumen-dokumen lain.

6. Beli barangan hantaran. Rancang dengan pasangan barangan yang diperlukan sebagai hantaran. Bagi mengelakkkan pembaziran, barangan hantaran yang digalakkan ialah barang kegunaan harian seperti minyak wangi, set penjagaan diri dan lain-lain.

7. Cari/Survey souvenir dan bunga telur. Souvenir untuk tetamu adalah sangat penting. Cari buah tangan yang sesuai dengan bajet korang. Buah tangan perlulah yang boleh mendatangkan kebaikkan kepada tetamu majlis anda tidak kira lah tua atau muda.

8. Gubah barang hantaran. Untuk jimat, korang boleh gubah sendiri atau DIY barang hantaran. Gunakan barangan yang sedia ada didalam rumah korang untuk menjadikan hantaran korang cantik dan mahal. Sekiranya ibu korang peminat barangan vintage, pinjam sahaja sangkar hiasan yang digantung di luar rumah. Sangkar hiasan tersebut boleh dijadikan tempat letak cincin. Kreatif dan jimat kan?

9. Tempah juru nikah atau tok kadi. Tok Kadi atau Juru Nikah zaman sekarang tersangatlah sibuk dengan pelbagai urusan. Bukan setakat nak menikahkan orang, malah mereka sendiri ada perkara peribadi yang perlu diselesaikan. Jadi bagi mengambil langkah selamat, tempah juru nikah atau tok kadi apabila tarikh pernikahan anda telah ditetapkan. Jangan lupa untuk ingatkan juru nikah/tok kadi korang tentang tarikh pernikahan korang. Mereka juga manusia biasa yang kadang kala boleh jadi terlupa.

10. Senaraikan nama atau tetapkan bilangan tetamu. Penting untuk keluarga pengantin menetapkan bilangan tetamu yang bakal datang kerana ini akan menentukan bajet sesebuah perkahwinan. Sekiranya lagi ramai tetamu yang dijemput, maka lagi tinggi bajet yang korang perlu keluarkan.

11. Tempah atau cetak kad jemputan. Tempah atau cetak sendiri kad jemputan korang. Perkara ini digalakkan untuk dibuat awal. Proses mereka sesebuah kad agak mengambil masa kerana perkara ini perlu mendapat persetujuan kedua-dua belah pihak.

12. Tempah pelamin idaman anda.

13. Tempah Juru solek atau mak andam. Semakin ramai juru solek yang ada di Malaysia. Korang perlu menempah juru solek atau mak andam kegemaran korang seawal yang boleh dengan membayar deposit kepada mereka supaya nama korang dimasukkan kedalam ‘makeup booking list’ mereka.

14. Pilih busana pengantin

15. Selesaikan urusan menempah khemah, kerusi dan meja (mungkin sekali dengan pinggan mangkuk dan kelengkapan yang lain) serta kanopi dan catering. Sebelum mengambil keputusan untuk mengambil catering, korang perlu membuat ‘food test’ dengan pihak catering agar korang berpuas hati dengan masakan mereka. Bagi tempahan khemah, korang boleh mula membuat bayaran pendahuluan sebagai tanda setuju korang mengambil servis mereka.

16. Cari jurugambar dan / atau juru video yang sesuai dengan kehendak dan keinginan korang. Proses pencarian jurugambar agak lama. Anda perlu meneliti hasil dari jurugambar samada berbaloi dengan harga yang ditawarkan ataupun tidak. Sekiranya anda mahu jurugambar yang murah, anda jangan lah mengharap yang gambar anda akan secantik jurugambar professional dengan bayaran yang lebih tinggi.

17. Tempah kompang, silat gayung ker, marhaban, tarian atau band. Untuk memeriahkan majlis, korang digalakan untuk menempah servis-servis ini sekali gus menghiburkan hati tetamu yang datang. Sekarang makin banyak pengantin yang menggunakan atau menempah set karaoke, khas untuk tetamu yang dijemput agar bergembira di majlis mereka.

18. Tempah atau cetak banting atau signage. Perkara ini wajib dilakukan agar tetamu jemputan korang tahu kemana arah yang sepatutnya mereka pergi, kemana arah sepatutnya mereka parking. Ini memudahkan semua pihak termasuk pihak keluarga pengantin kerana tidak perlu kerap menjawab talifon sekiranya ada tetamu yang sesat mencari lokasi majlis.

P/S : Kak Sha harap checklist ni berguna untuk korang ya. Mohon share pada kawan-kawan yang nak kahwin tu.

Sumber:https://www.facebook.com/asha.adlynn/posts/2070386769653516

Jangan Lupa Komen:

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: