Pastinya setiap wanita inginkan bakal atau calon suami yang baik untuk melayari bahtera perkahwinan bersama. Namun, luaran seorang lelaki itu belum menjamin kebaikan peribadi yang ada lelaki itu ada.

Nak cari calon suami pastikan anda kenali ciri-ciri ohsem ini agar dia dapat melaksanakan peranannya sebagai suami sekali gus memberi kebahagiaan untuk anda.

1. Saling Membantu

Seorang lelaki yang baik akan cuba berusaha untuk membantu anda dalam apa jua keadaan, walaupun hakikatnya mereka tidak mampu untuk membantu anda. Mereka akan berusaha untuk menenangkan anda sehingga membuatkan anda rasa selamat walau di mana jua anda berada. Lelaki yang baik adalah seorang yang tidak mementingkan diri sendiri.

2. Hormat Anda Sebagai Wanita

Lelaki yang baik akan tetap menghormati anda walaupun pada situasi itu anda berdua sedang mengalami percanggahan pendapat atau perselisihan faham. Malah dia tidak akan sesekali merendahkan martabat anda sebagai seorang wanita dalam apa jua keadaan sekalipun.

3. BERSIKAP JUJUR & TELUS

LELAKI YANG BAIK ADALAH LELAKI YANG TIDAK KISAH UNTUK MENASIHATI DAN JUGA MENYATAKAN PANDANGAN MEREKA MENGENAI ORANG YANG DISAYANGINYA. SEGALA KEBAIKAN ATAU KEBURUKAN AKAN DIBINCANGKAN BERSAMA. MALAH DIA JUGA AKAN MENGAKUI KESALAHAN YANG TELAH DILAKUKAN OLEHNYA, CUBA MENYELESAIKAN MASALAH ITU DAN JUGA BERUSAHA TIDAK AKAN MENGULANGINYA. INI DAPAT MEWUJUDKAN SITUASI DI MANA PASANGAN ADA PELUANG UNTUK MENYUARAKAN PANDANGAN ATAU PENDAPAT MASING-MASING.

IKLAN
Ciri-Ciri Calon Suami Awesome, Penting Lelaki Kena Ada! Barulah Isteri Sayang
Kredit foto: Pexels

4. Merendahkan Diri

Mereka tidak angkuh dan sentiasa merendah diri. Selain itu, lelaki yang baik tidak akan sesekali memandang rendah pada kemampuan diri anda. Mereka akan memberi sokongan terhadap anda dalam apa sahaja yang anda lakukan  dan yakin bahawa anda juga boleh berjaya.

5. Menghargai Anda

Mereka tahu untuk menilai betapa berharganya diri anda dan tahu untuk memberikan sejauh manakah layanan terbaik yang perlu anda terima. Inilah ciri seorang lelaki yang baik.

IKLAN

6. Setia

Mereka tidak akan sesekali melupakan diri anda walaupun dia elah berjaya. Segala sokongan dan motivasi yang pernah anda berikan amat mereka hargai.

7. Terima Diri Anda Seadanya

Lelaki yang baik akan berusaha untuk memperbetulkan kesilapan anda dan tidak akan sesekali mengubah siapa diri anda yang sebenar. Mereka akan menerima anda seadanya.

IKLAN
Ciri-Ciri Calon Suami Awesome, Penting Lelaki Kena Ada! Barulah Isteri Sayang
Kredit foto: Pexels

8. Menghormati Orang Tua

Seorang lelaki yang baik akan mentaati kedua ibu-bapanya dan menghormati orang yang lebih tua. Sifat ini membuktikan bahawa seorang lelaki itu mempunyai nilai budi pekerti yang tinggi. Sekiranya dia mentaati dan menghormati ibunya, secara automatik dia akan menghormati anda sebagai wanita.

9. BERIMAN

SEBAGAI JAMINAN UNTUK ANDA MENDAPATKAN CALON SUAMI SERTA AYAH YANG BAIK BAGI ANAK-ANAK, JANGAN LUPA UNTUK MEMPERTIMBANGKAN TINGKAT KEIMANANNYA. SEBAB, MEREKA YANG TAKUT KEPADA TUHAN TIDAK AKAN BERANI UNTUK MELANGGAR SETIAP PERINTAH SERTA LARANGAN-NYA.

10. Bertanggungjawab

Rasa tanggungjawab yang tebal perlu ada ada dalam diri seorang lelaki yang baik dan sempurna. Pastikan dia bertanggungjawab dalam apa jua perkara yang dilakukan seperti pekerjaan, tanggungjawab sebgai anak dan sebagainya.

Kredit foto (top image): Pexels

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI