menantu sempurna

Ada sesetengah mentua, berharap dapat menantu sempurna. Sedangkan diri sendiri pun ada kekurangan, mana adil jika terus mencari silap ahli baru dalam keluarga.

Ya, setiap mak tentunya inginkan yang terbaik untuk anakya. Begitu juga bila anak sudah berkawhin dan mempunyai pasangan. Sudah tentulah, sebagai mentua, dia ingin menantu sempurna dan dapat membahagiakan anaknya.

Jangan Harap Menantu Sempurna, Sampai Kiamat Pun Tak Akan Jumpa!

Mampukah keinginan mentua untuk dapat menantu sempurna itu tercapai. Rasanya, belum tentu dapat tapi sebolehnya menantu akan cuba jadikan yang terbaik. Cuma tak tahulah macm mana pula pandangan mentua pada dirinya.

Jangan Harap Menantu Sempurna, Sampai Kiamat Pun Tak Akan Jumpa!

Kita bukanlah sempurna. Baik mentua atau menantu, kita bukanlah yang terbaik dan mentua jangan terlalu berharap untuk dapat menantu sempurna, sebab sampai kiamat kita tak akan jumpa.

IKLAN

Perkongsian yang boleh dianggap agak ‘panas’ dan makan bila pendakwah memberi jawapan ‘pedas’ kepada salah seorang perempuan apabila ditanya tentang mentua yang merasakan menantu tidak sesuai dengan anaknya.

Menantu Sempurna, Jangan Cepat Menghukum

Jangan Harap Menantu Sempurna, Sampai Kiamat Pun Tak Akan Jumpa!

Dalam satu perkongsian di tiktor, tular tentang wanita Indonesia yang mengajukan soalan tentang menantu yang tidak sempurna. Namun, jawapan yang diberikan oleh pendakwah terkenal negara itu, Mamah Dedah cukup pedas.

IKLAN

“Saya baru sahaja mengizinkan anak berkahwin dan menerima menantu baru. Namun selepas mereka berkahwin, ternyata menantu saya itu tidak seperti yang saya harapkan. Dia tidak memenuhi ciri-ciri yang saya bayangkan sebelum ini dan saya rasa dia tidak sesuai untuk anak saya.”

Kemudian, soalan tersebut dijawab tenang oleh Mamah Dedeh dengan jawapan yang cukup memberi kesan kepada mereka yang mendengar.

IKLAN

“Kita harus memahami peribahasa ‘rambut sama hitam, hati lain-lain’. Jika anda mengharapkan bertemu calon menantu sesempurna seperti dalam bayangan anda, sehingga kiamat tidak akan berjumpa orang seperti itu.

Ada pepatah yang mengatakan ‘Insaan Mahalul Khatha wan Nisyaan’ yang bermaksud ‘manusia itu tempatnya adalah salah dan lupa’. Jangan terlalu cepat menghukum si menantu, ada baiknya kita muhasabah diri dahulu.

Adakah kita sudah cukup sempurna untuk mengharapkan yang sama?

Sumber: MNCTV (tiktok) MSTAR

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI