Bila sebut je poligami mesti akan timbul ungkapan ‘payung emas’. Para suami pulak akan jadikan modal untuk memujuk isteri jika mahu berkahwin lain.

Namun, perkongsian oleh penceramah bebas, Wan Dazrin Wan Din, mungkin boleh membuka mata kononnya si isteri akan memperoleh ‘payung emas’ jika mereka rela dimadukan.

“Tak ada hadis, ayat al-Quran atau nas untuk isteri setuju poligami, lagi-lagi yang payung emas tu, tapi itulah yang tersebar dalam masyarakat kita.

IKLAN

“Ia (payung emas) hadis palsu, langsung tak benar, tak ada rujukan atau sumber dan tidak diketahui asal-usulnya,” katanya kepada mStar Online.

Menurut Wan Dazrin, ungkapan ‘payung emas’ muncul mungkin disebabkan kiasan ulama tentang ganjaran atau perlindungan di akhirat apabila mengamalkan poligami.

IKLAN

“Mungkin kiasan para ulama dahulu untuk mengimarahkan golongan isteri bahawa ada ganjaran besar kalau setuju untuk berpoligami,” katanya.

Wan Dazrin berkata, disebabkan poligami adalah amalan Nabi Muhammad SAW, mana-mana lelaki yang mengikut sunnahnya akan mendapat lebih ganjaran.

IKLAN

Bagaimanapun katanya, dalam berpoligami kaum lelaki wajib berlaku adil dan bertanggungjawab terhadap isteri-isterinya, seperti mana yang terdapat dalam surah An-Nisa ayat 3.

Sumber : Mstar Online

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI