Masalah dalam perkahwinan boleh berlaku berpunca daripada keganasan fizikal seperti ketika seorang mempunyai kecenderungan memukul pasangan untuk tempoh yang lama. Walau bagaimanapun, satu lagi bentuk penderaan yang ada dalam hubungan jangka panjang ini adalah penderaan emosi atau pembulian emosi.

Apa itu penderaan emosi?

Mungkin dengan memberi contoh penderaan emosi akan lebih jelas menjelaskan definisinya. Bayangkan anda tidak pernah merasa selesa menghadapi pasangan anda. Apa yang anda rasa apabila perlu berdepan si dia adalah kebimbangan dan juga ketakutan. Anda merasakan apa yang keluar dari mulut pasangan akan memakan diri dan akhirnya anda akan berusaha untuk menggembirakan pasangan anda. Anda tidak perlu mengalami gangguan emosi, tetapi hanya dengan dikutuk, diancam, dikritik, diintimidasi, dipermalukan dan dimanipulasi sepanjang tempoh tertentu. Kemudian, anda telah didera secara emosi.

Dalam Media Sosial Nampak Bahagia, Rupanya Ia Tidaklah Begitu Indah
.

IKLAN

Motif

Ketika dalam penderaan perhubungan, ada pendera dan yang didera. Apa yang membuatkan seseorang menjadi pendera? Terdapat beberapa sebab tingkah laku berubah. Seseorang yang membesar di bawah persekitaran buli daripada ibu bapa cenderung untuk belajar daripada mereka sifat yang kasar. Dia mungkin lebih percaya kepercayaan palsu dalam perkahwinan dan wanita secara umum. Di samping itu, kekurangan model yang sesuai sejak zaman kanak-kanak boleh menyumbang kepada perkembangan tingkah laku tersebut. Ia bukan untuk mendapatkan bentuk fizikal.

IKLAN

Sebagai contoh, suami sebagai pendera. Selalunya, apa yang dia lakukan dipanggil sebagai penderaan emosi secara emosional kepada isteri adalah mementingkan diri sendiri kerana dia hanya melihat sesuatu perkara daripada perspektifnya dan dia membuat penolakan untuk cuba berada di tempat isterinya. Satu lagi istilah untuk menggambarkan orang itu adalah rujuk sendiri (self-referenced).

Kita boleh mempertimbangkan ini seolah-olah seseorang rujuk sendiri kepada anda, dia boleh memberikan anda sesuatu tanpa mengakui keperluan sebenar anda. Kemudian jika anda menolak, dia bertindak seolah-olah dia telah terluka. Maksudnya, tidak semua pembuli memanipulasi tujuan atau berorientasikan diri. Kadang-kadang, mereka hanya mahu kita bahagia tetapi ketidakmampuan mereka untuk melihat perkara yang kita lakukan boleh menghasilkan sesuatu yang tidak diingini.

IKLAN

Sebenarnya, tidak banyak yang kita boleh lakukan selepas mengetahui kita dalam keadaan pembulian emosi. Walaubagaimana pun, menyedari perkara tersebut masih lebih baik daripada kehilangan diri anda dalam kemurungan yang disebabkan oleh penderaan mental.

Hubungan yang sihat dibina atas kepercayaan, empati dan sokongan antara satu sama lain. Sekiranya anda menyedari bahawa hubungan anda menimbulkan penderaan emosi, terapi dapat membantu menyelamatkan perkahwinan anda. Jika tidak, apa yang boleh anda lakukan ialah menjadi kuat dan cuba untuk berbincang masalah dengan pasangan anda dengan cara yang terbaik.

SUMBER : (https://hellodoktor.com/)
OLEH :

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI