Dalam majlis perkahwinan, individu yang tidak kurang penting ialah juru foto yang bertugas untuk merakam setiap momen terindah di majlis tersebut. Satu gambar memberi seribu makna buat mereka yang menghargai erti sekeping foto  yang dihasilkan oleh juru foto. Ikuti pengalaman Noor Hafizzi Ne’mat dalam kerjayanya sebagai juru foto.

Sejak dari kecil Hafizzi akui sudah diajar bermain dengan kamera filem di mana ayah sering menggunakannya semasa dia bekerja.  Pada tahun 2009 Hafizzi membeli sebuah kamera dslr tanpa ada apa-apa rancangan, hanya untuk memiliki kamera besar dan kebetulan  sepupu, Khairuddin Zakaria mempelawa untuk belajar dan mengikutnya dalam bidang ini. Dalam masa yang sama dia menyarankan Hafizzi untuk terus aktif dan serius dalam bidang ini memandangkan pendapatannya lebih lumayan berbanding bekerja makan gaji.

Masih ingat dengan pesan sepupu agar tidak putus asa dan lalai. Bermula detik itu,  kerjaya sebagai juru foto dijadikan sebagai part time job  iaitu di hujung minggu. Bukan mudah sebenar sebenarnya, hati perlulah cekal dan tabah. Sering menjadikan mereka yang senior untuk berkongsi ilmu fotografi. Apa pun perlu ada minat bukan sekadar ikut-ikut orang atau lebih tepat mengikut trend. Tahun 2015 bermula Hafizzi sebagai juru foto sepenuh masa. Dengan menggunakan syarikat berdaftar lifestyleweddings photography yang berdaftar pada 2015 [sebelum tu hafizzi ne’mat photography].

Dari Lensa Kamera Seorang Juru Foto Majlis Perkahwinan

Kelainan fotografi yang dihasilkan

Menurut Hafizzi , kelainan bergantung pada mata klien yang melihat hasil kerjanya. “Bagi saya cara menghasilkan gambar untuk jadi trade mark sendiri,saya akan sentiasa merujuk juru foto luar negara sebagai  rujukan ,ia lebih ke arah lifestyle yang berbeza.  ‘epic’ adalah komen yang sering didengari dari klien.

IKLAN

Kemas dan simple menjadi signature hasil kerja Hafizzi. Selain itu dia juga mementingkan kekemasan dalam foto yang dihasilkan.“Untuk kekal momentum, juru foto kena ikut trend. Ini hanya pandangan,sebab lain orang lain caranya bukan maksud saya pandangan saya ni benar dan boleh diguna pakai,” ujarnya.

Ilham dan idea tercetus bergantung pada situasi perkahwinan itu, dengan kata lain perlu melihat suasana, pencahayaan dan kecekapan semasa bekerja dalam mencari sesuatu untuk dijadikan subjek dalam album.

Dari Lensa Kamera Seorang Juru Foto Majlis Perkahwinan

Dari Lensa Kamera Seorang Juru Foto Majlis Perkahwinan

IKLAN

 

Dari Lensa Kamera Seorang Juru Foto Majlis Perkahwinan

Dari Lensa Kamera Seorang Juru Foto Majlis Perkahwinan

Dari Lensa Kamera Seorang Juru Foto Majlis Perkahwinan

IKLAN

Cabaran
Tidak dinafikan kerjaya sebagai juru foto agak mencabar namun perlu percaya, rezeki tidak salah alamat. Yang penting usaha,doa,tawakal. Baginya perlu usaha keras untuk kekal dalam bidang ini kerana terlalu ramai yang jadikan ia sebagai side income. Dalam apa jua perniagaan sekalipun akan ada pasang surut. Jadi kecekalan dan kesabaran perlu ada.

Hubungan dengan juru foto lain perlu dijaga kerana akan ada tempias job dari komuniti ini. Cara marketing terpulang pada syarikat ataupun juru foto itu sendiri iaitu jenis wedding yang bagaimana mereka inginkan. Dalam bekerja, perkara yang dipentingkan ialah menepati masa,waktu bekerja mahupun semasa penyerahan hasil kerja. Etika pakaian , penampilan, PR juga penting untuk uji tahap mana kita inginkan dalam pencapaian kita. “ Saya akan sentiasa melawak untuk dapatkan keselesaan pengantin ketika bekerjasama dengan mereka.” akui Hafizzi.

Mengenai perancangan akan datang dia mahu menambah krew agar boleh diagihkan di lokasi yang berlainan. Mahu Teringin juga rasa di hati suatu masa jika ilmu sudah mencukupi ingin berkongsi ilmu buat mereka yang berminat.

Dari Lensa Kamera Seorang Juru Foto Majlis Perkahwinan

Tip untuk bakal pengantin
Pesan buat bakal pengantin , ikut bajet yang termampu namun jangan terlalu murah sehingga banyak kes terjadi juru foto lari, tidak datang atau hasil tidak menarik. Tetapkan bajet dan recee dahulu harga pasaran yang sesuai dan pastikan anda berminat dengan hasil kerjanya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI