Curang dalam perkahwinan bukan benda yang patut kita anggap “normal”. Ketidaksetiaan suami menyebabkan hati isteri terluka dan anak-anak sendiri menjadi korban. Kalau curang punca penceraian, kita selalu menyalahkan perampas suami orang.

Ini kerana isteri rasa telah dikhianati. Tapi, untuk benar-benar move on dengan kisah duka itu, para wanita yang kuat sebenarnya harus belajar untuk memaafkan.

Memaafkan bukan bermaksud melupakan peristiwa hitam tersebut, tapi memaafkan mampu mengurangkan beban dalam hati anda. Memaafkan juga bukan boleh dibuat dalam sekelip mata. Kita memerlukan waktu untuk benar-benar memaafkan suami yang curang dan perampas suami orang.

Untuk memaafkan perampas suami orang atau perosak rumah tangga, anda kena tahu 3 fakta penting yang kami ulas di bawah ini.

Dari Pening Kepala Fikirkan Perbuatan Mereka, Maafkan Sahaja Pasangan Anda Yang Curang

3 fakta tentang perampas suami orang yang wanita harus tahu

Untuk menyembuhkan diri dari pengalaman dikhianati, seperti kes suami curang, anda perlu benar-benar membuka diri untuk lebih memahami “musuh” iaitu perampas suami orang.

Dari situ, anda akan mampu memaafkan mereka dan meneruskan kehidupan anda. Memaafkan perampas suami orang bukan bererti anda “membenarkan” perbuatan curang itu berlaku.

Namun, memaafkan mampu mengurangi beban terkhianati yang anda tanggung selama ini. Jadi, ini antara 3 benda yang harus tahu

1. Perampas suami orang juga mungkin rasa bersalah

Satu perkara penting yang harus diketahui tentang peruntuh rumah tangga orang ini adalah mereka juga mungkin rasa bersalah kerana merosakkan rumah tangga orang lain.

IKLAN

Bahkan, mereka juga mungkin kecewa dan mengalami kemurungan. Lebih-lebih kalau dia tidak tahu sebelum ini yang lelaki itu suami orang!

Kalau mereka tahu, rasa bersalah akan menghantui perasaan mereka sepanjang “berkasih” dengan suami orang tersebut.

Perampas suami orang juga akan menyalahkan diri mereka kerana memusnahkan perkahwinan orang lain.

Tapi ada juga wanita yang tidak rasa bersalah langsung! Namun sebenarnya, walau sekejam manapun seorang wanita itu, mereka juga pasti ada sekelumit perasaan.

Mungkin dia takkan meminta maaf, tapi rasa bersalah yang dia rasa akan mengheretnya sampai bila-bila. Dia takkan pernah hidup tenang.

IKLAN

Dari Pening Kepala Fikirkan Perbuatan Mereka, Maafkan Sahaja Pasangan Anda Yang Curang

2. Perampas suami orang juga rasa tak terdaya kerana jatuh cinta dengan laki orang!

Perosak rumah tangga ini biasanya terlalu asyik dan “jatuh” dalam bercinta. Sebab itu, mereka akan cuba menghalalkan cara mereka bercinta, walaupun mereka tengah berkasih dengan suami orang.

Mereka percaya yang mereka tidak boleh meninggalkan lelaki itu, walaupun jika dia sudah beristeri. Mereka akan fokus pada keinginan dan keperluan mereka sendiri.

Mereka tidak fikir yang perbuatan mereka akan menyakitkan hati orang lain.

Dan para isteri yang dicurangi suami harus pegang benda ini: curang dalam perkahwinan bukanlah salah anda. Ia salah suami dan perosak rumah tangga yang telah melanggar kesucian perkahwinan.

IKLAN

Dari Pening Kepala Fikirkan Perbuatan Mereka, Maafkan Sahaja Pasangan Anda Yang Curang

3. Perampas suami orang percaya hubungannya ada harapan

Setiap kali kes curang berlaku, pasti kita selalu menyalahkan perampas suami orang atau individu ke-3 ini, kan?

Tapi sebenarnya, bukankah salah ini juga terletak pada si suami? Mereka yang bertindak untuk curang walaupun sudah ada isteri!

Suami yang curang telah menaburkan pelbagai janji palsu pada wanita yang menjadi kekasih gelapnya. Dia mungkin sudah berjanji untuk menceraikan si isteri!

Kes curang dalam perkahwinan memang menyakitkan dan susah untuk dimaafi. Tapi, tidak semua wanita “sengaja” untuk menjadi perampas suami orang.

Untuk mendapatkan kembali keyakinan anda selepas dicurangi, anda kena meneruskan hidup dengan lebih baik. Lepaskan segala beban yang anda simpan dalam hati.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI