Tidak ramai yang mengambil berat soal kebersihan semasa datang bulan. Tahukah anda ketika waktu datang bulan, risiko berjangkit bakteria sangat tinggi ini disebabkan terdapat lendir (mucus) yang menghalang laluan serviks untuk mengeluarkan darah haid dari vagina. Tidak mustahil bakteria boleh merebak dibahagian uterus dan rongga pelvis. Pertukaran pH di vagina juga boleh menyebabkan jangkitan yis.

Amat penting dan mustahak bagi seseorang wanita untuk tahu menjaga kawasan istimewa mereka itu. Dari situ bermulanya cara menjauhi dari sebarang jangkitan atau penyakit serius dan jalan tepat untuk kekal sihat. Jadi, apakah yang perlu anda tahu ketika datang haid?

1 Kerap Mandi
Bila datang haid, mood dan emosi juga bertukar negatif. Semua benda rasa malas nak buat, nak mandi pun malas. Jangan malas mandi! Waktu seperti ini anda dinasihatkan kerap mandi atau cuci kawasan celah kelangkang. Ia membantu mengawal bau badan dan vagina. Jika anda tidak dapat membasuh seperti biasa, anda boleh gantikan dengan lap bersih menggunakan tisu basah atau tisu tandas. Paling penting anda turut berasa segar sepanjang hari!

2. Ini Cara Betul Cuci Bahagian Intim
Jangan guna sabun biasa! Membasuh menggunakan sabun biasa boleh mematikan bakteria baik yang bekerja sebagai pembersih semulajadi vagina anda. Ia juga boleh menyebabkan jangkitan lain. Jadi guna pembersih intim yang disyorkan dan hanya cuci dibahagian luar sahaja. Cuci pada bahagian vagina dahulu kemudian dikuti pada dubur. Jangan sesekali bermula pada bahagian dubur ini boleh mengakibatkan bakteria dibahagian tersebut merebak ke bahagian terbuka vagina semasa mencuci. Hati-hati!

IKLAN

3 Jangan Pakai Seluar Atau Seluar Dalam Ketat
Pada waktu ini anda perlu jauhi dari mengenakan sebarang seluar dalam atau seluar ketat. Seluar dalam yang ketat boleh menyebabkan iritasi kulit pada bahagian vagina dan ketidakselesaan.

Buat kaum Hawa dibaca, janganlah di abaikan. Mungkin Perempuan menganggap kalau kedatangan haid tidak perlu untuk berdoa. Justru sebaliknya, kalau perempuan kedatangan haid dihari pertama lebih baik berdoa. Walaupun berada dalam keadaan kedatangan haid dan nifas atau dalam berhadas. Kaum muslimah tidak sepatutnya membiarkan hari-hari tersebut berlalu dalam keadaan biasa-biasa saja, sebaliknya berusahalah mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan amalan baik yang lain seperti membaca doa waktu kedatangan Haid.

IKLAN

‘Datang Bulan’ Perempuan Kena Bersih Dan Bacalah Doa Ini
.

IKLAN

Di bawah ini doa untuk perempuan yang kedatangan haid dihari pertama:
Bismillahirrahmanirrahim
“Alhamdulillahi’alakullihalinwa ‘astaghfirullahamindzanbi”
Maksudnya ..
Segala Puji bagi Allah atas segala perkara dan aku memohon keampunan Kepada-Mu, Ya Allah dari kesemua dosaku.
Jika perempuan kedatangan haid hari pertama dan dia berdoa, seperti doa diatas maka:
1 – Dimudahkan jalan keluar haidnya.
2 – Mendapat pahala beribadah sepanjang haid.
3 – Meraih pahala 40 orang Syahid.
4 – Selamat dari azab neraka.
5 – Dimudahkan melalui jambatan sirathul Mustaqim.

Dari Saiyyidatina Aishah r.a meriwayatkan:
“Tidak ada seorang perempuan pun yg kedatangan haid, melainkan haidnya itu menghapuskan dosa-dosa yang telah lalu daripada segala dosa-dosanya dan sekiranya ia membaca doa diatas pada hari yang pertama, maka Allah SWT akan menulis baginya supaya terlepas daripada api neraka dan dapat lalu di atas jambatan Sirat dengan selamat dan aman daripada azab dan meninggikan derajatnya oleh Allah SWT baginya dengan tiap satu hari dan satu malam akan empat puluh orang mati syahid. manakala perempuan itu dikira berzikir kepada Allah SWT di dalam masa haidnya.”
– Kitab Durratun Nasihin Fil Wa’zi Wal Israr –

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI