Seringkali kita mendengar ungkapan jodoh pertemuan, ajal dan maut di tangan ALLAH. Maka sebagai hamba kita akan berasa terluka dan bersedih dek kehilangan insan tersayang. Usah bimbang kerana ia merupakan emosi semula jadi. Rasa sedih dialami merupakan energi yang sukar dihapuskan, sebaliknya boleh diubah menjadi energi positif bagi menjadikan kita individu lebih baik dan cemerlang.

Membebaskan diri daripada kepompong kesedihan tidaklah sukar jika kena dengan caranya. Sehubungan itu, pada edisi kali ini saya berkongsi lima langkah yang dapat membantu membebaskan diri dan jiwa daripada kesedihan menyakitkan.

Ditinggalkan Tunang, Bersyukurlah ALLAH Menjauhkan Anda Daripada Pasangan Yang Tak Tahu Menghargai
.

1 Lapangkan dada dan bersyukur

Sebagai hamba ALLAH, kita perlu reda dan bersyukur dengan perkara berlaku. Jangan berterusan meratapi nasib seolah-olah kita ialah manusia paling malang dalam dunia. Bersyukurlah pada ujian tersebut dan percaya ada hikmah di sebaliknya untuk menjadikan kita insan lebih baik. Bayangkan, di luar sana terdapat wanita yang inai masih merah pada jari, tetapi suami pula memiliki wanita lain. Tidak kurang juga dengan pasangan yang telah berkahwin bertahun-tahun, mempunyai cahaya mata dan bercucu, namun terpaksa berdepan perceraian.

IKLAN

Sehubungan itu, bagi mereka yang ditinggalkan tunang sebelum sempat melangsungkan perkahwinan, bersyukurlah kerana ALLAH menjauhkan anda daripada pasangan yang mungkin tidak tahu untuk menghargai. Percayalah rancangan Allah SWT adalah terbaik.

2 Berhenti menyalahkan diri

Sebahagian besar individu menyifatkan kelemahan dan kesilapan diri punca perpisahan. Walhal, keserasian amat penting dalam sesuatu perhubungan memandangkan ia perlu dicari dan dicipta bukannya datang dari langit. Cinta dan bahagia itu diciptakan untuk dua hati yang saling terbuka menerima pasangan seadanya. Jadi, sejujurnya anda layak memiliki lelaki yang menerima diri dan kasih sayang seadanya.

Ditinggalkan Tunang, Bersyukurlah ALLAH Menjauhkan Anda Daripada Pasangan Yang Tak Tahu Menghargai
.

IKLAN

3 Kelebihan dan kekuatan diri

Senaraikan sebanyak mungkin kelebihan dan kekuatan diri. Kemudian, lihat satu persatu kelebihan dan kekuatan berkenaan. Bertanyakan pada diri di mana kerugian apabila pasangan meninggalkan anda? Ironinya, tiada kerugian kehilangannya, tetapi pasangan yang rugi meninggalkan anda yang memiliki banyak kelebihan dan kekuatan.

4 Percaya jodoh ketentuan ALLAH

Berbalik semula kepada fitrah bahawa jodoh milik Allah SWT dan setiap yang berlaku adalah ketentuan-NYA. Jika tiada jodoh maka reda akan ketentuannya. Anggaplah pasangan itu bukanlah jodoh terbaik. Ingatlah setiap kepahitan pasti ada kemanisan di penghujung. Bersyukur pada setiap takdir kerana setiap aturan ILLAHI dalam kehidupan adalah yang terbaik.

IKLAN

Ditinggalkan Tunang, Bersyukurlah ALLAH Menjauhkan Anda Daripada Pasangan Yang Tak Tahu Menghargai
.

5 Aktiviti menggembirakan

Setiap individu pasti mempunyai pelbagai aktiviti yang berupaya menggembirakan hati dan mengurangkan tekanan. Jadi luangkan masa dan rancang aktiviti sama ada secara bersendirian, bersama rakan-rakan ataupun keluarga kerana aktiviti itu secara tidak langsung membantu anda melupakan kesedihan dan merawat hati. Ketahuilah bahawa wanita yang gembira dan positif adalah daya penarik utama kepada ramai lelaki. Dalam pada itu, bersedia untuk memulakan diri dan perhubungan yang baharu.

Jangan sia-siakan diri dengan menyimpan perasaan kecewa terlalu lama. Yakinlah anda berhak menerima cinta dan kasih sayang. Sayangi diri, cintai diri. Paling utama merasai kasih sayang daripada orang sekeliling.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI