Foto: Syinorita Syahidah

Amat penting untuk kita menjaga kebersihan diri ketika penularan wabak Covid-19 ini. Bukan sahaja kebersihan diri, kebersihan barang-barang di rumah juga perlu dijaga bagi mengelakkan diri dari dijangkiti virus yang boleh merebak melalui sentuhan.

Oleh itu, kita disarankan agar setiap rumah melakukan disinfectant spray supaya boleh membunuh kuman dan virus yng mungkin kita bawa daripada luar yang melekat pada barang-barang di rumah.

Disinfectant spray ini boleh kita buat sendiri di rumah. Tak perlu beli di kedai. Cara membuat disinfectant spray ini telah dikongsi oleh Syinorita Syahidah. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua.

IKLAN

Apakah kegunaan disinfectant spray ini?

Ok, kalau korag nk tahu spray ni guna untuk bunuh kuman atau virus yang melekat dekat permukaan. Tak kesah la permukaan lantai, mangkuk tandas, perkakas rumah, atau pun pakaian. Dah ada DS ini nanti boleh spray dekat parcel yang kita beli online, barang-barang mainan budak-budak, atau barang perkakas rumah (alat eletrik tidak boleh ye). Kalau anak kerap demam atau kena influenza, DS ini bagus korang guna untuk disinfection barang-barang dalam rumah.

DIY Disinfectant Spray Untuk Bunuh Kuman & Virus. Guna 2 Bahan Ini Je, Mudah

IKLAN

Bahan-bahan

  • Air
  • Clorox beach

Cara-cara buat disinfectant spray

  • Portion campuran untuk dua bahan ini ialah 5% clorox campur dengan 95% air. Jika guna 400ml air, letak 20ml clorox.

DIY Disinfectant Spray Untuk Bunuh Kuman & Virus. Guna 2 Bahan Ini Je, Mudah

IKLAN
  • Kegunaan clorox adalah untuk membunuh kuman dan virus yang sudah tertera di kemasan. Boleh baca ya.

DIY Disinfectant Spray Untuk Bunuh Kuman & Virus. Guna 2 Bahan Ini Je, Mudah

  • Dah siap boleh masukkan dalam apa sahaja botol dan labelkan. Cara guna, anda hanya perlu spray dan biar sampai kering. Tak perlu lap.
  • Kalau beli parcel online, jangan buka parcel dulu. Spray dan biarkan sekurang-kurangnya 5 hingga 7 minit. Baru boleh buka dan sentuh.
  • Diingatkan supaya letak semburan ini di tempat yang selamat dan jauh dari anak kecil.

Sumber: Syinorita Syahidah

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI