Penularan wabak Covid 19 yang semakin mengganas ni, kerajaan pun mengambil langkah bijak dengan mengeluarkan arahan untuk Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP). Kebanyakkan pasangan suami isteri yang bekerja diarahkan untuk untuk hanya bekerja dari rumah.

 

Ada yang mengambil kesempatan bekerja dari rumah untuk meluangkan masa bersama keluarga dan tak kurang yang memilih untuk mengubahsuai rumah secara DIY. Seperti pasangan suami isteri ini, mereka berkongsi idea dan hasil yang sungguh ‘wow’ apabila ruangan dapur mendapat sentuhan peribadi dari tuan rumah sendiri. Beberapa barangan dibeli hanya secara online!

 

DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni

Bagi pasangan suami isteri yang baharu berkahwin dan masuk ke rumah sendiri, mungkin bajet yang ada untuk dekorasi rumah adalah terhad. Tapi jangan risau kerana bila kita rajin buat projek DIY, kos untuk menghasilkan dekorasi impian akan jadi lebih murah.

 

IKLAN

Menurut pasangan suami isteri ini, projek DIY sempena PKP 3.0 merupakan percubaan pertama mereka. Setiap hasil kayu, pemotongan dan gam semuanya dilakukan sendiri pleh suami. Manakala isteri bantu pegangkan kayu dan mengecat.

 

DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni

 

IKLAN

Hasil kerjanya sangat kemas dan cantik. Dengan bajet rendah, pintu biasa menjadi luar biasa dan beri nafas baharu untuk tuan rumahnya.

 

“Kayu wainscoting kami beli di shopee , kayu ukuran 4cm, kami beli 16 batang dan dapat buat 5 pintu (Depan sahaja kecuali main door kami buat depan belakang).

Cat pula kami gunakan high gloss cat from jotun code iconic. Alhamdullilah hasilnya kami puas hati. Pintu biasa2 bertukar seperti pintu mahal walaupun dgn budget yg rendah.

InsyaAllah, next plan kami bercadang nak buat batten wall pula di entry way bilik. Diharap perkongsian ini dpt membantu semua yg mencari idea.”

 

DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni
Cat yang digunakan untuk daun pintu.

 

IKLAN

Seronoknya bila rumah dah cantik. Tambah-tambah lagi keindahan dalam kediaman itu dilakukan sendiri bersama suami isteri. Terasa penat lelah diganti dengan kebahagiaan. Buat yang berkelapangan, bolehlah jadikan ini sebagai inspirasi dan pencetus idea untuk anda. Nak beli kayu wainscoting yang digunakan tuan rumah? KLIK SINI!

 

DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni DIY Ruang Dapur, Pasangan Suami Isteri Boleh Erat Hubungan Bila Deko Rumah Musim PKP Ni

 

Kredit: Facebook Xumy Lala