Bertunang dan berkahwin ni nampak indah tapi realitinya hanya yang melalui je tahu. Siapa yang rancang nak bertunang tu, korang tengok ujian dan cabaran yang selalu orang bertunang hadap. Ikut dan hayati baik-baik, yang mana buruk jadikan tauladan dan yang mana baik ambil sebagai pedoman

 

Situasi 1: DIUJI DENGAN MASALAH KEWANGAN

Godaan: Gunalah duit sikit untuk melabur. Lepas dua atau tiga bulan dapat duit lebih, boleh guna tampung majlis. kahwin banyak pakai duit. Kurang sikit saja sekarang. Nanti dapatlah ganti lebih.

 

NOTA PENTING : Pastikan duit kahwin yang disimpan tidak diusik bagi perkara sampingan. Jika ada duit lebih baru boleh guna. Tapi kalau duit tu memang cukup-cukup untuk keperluan kahwin, ada baiknya utamakan yang penting. Bincang dengan pasangan untuk buat keputusan. Ada satu kes, menyesal sendiri sebab guna duit hantaran untuk join business. At last, duit tak dapat. Wedding kena Tangguh.

 

 

Situasi 2. KEHADIRAN TETAMU TAK DIUNDANG(bekas kekasih)

Godaan: Saya sayang awak lagi. Kalau saya masuk meminang awak? Saya tunggu awak. Saya sanggup tunggu awak sampai awak cerai dan lain-lain.

 

PERINGATAN PENTING : Kenapa dia jadi ex? Sebab dia adalah EXperienced! Lepas dan mulakan! Hargai yang lebih menghargai. Kalau dulu bukan percinta yang baik, sudah masanya membuktikan kita boleh jadi percinta yang terbaik! Lepaskan..mulakan kisah baru yang boleh menjadi cerita paling indah untuk anak cucu. Insyaallah.

 

 

Situasi 3: DIUJI DENGAN SIKAP

Godaan: Tiba-tiba tunang menjadi terlalu sensitif, baran, kurang sabar

 

NOTA PENTING: Bila niat nak kahwin, sememangnya meletakkan kita dalam satu tahap yang stres. Sebab banyak benda nak kena fikir, settle. Ditambah dengan rasa commitment (feeling feeling husband, wife), maka jadi care terlebih lebih. Benda simple jadi complicated. Syaitan duk tambah dos nak kasi batal benda baik.

 

Makin meletuplah! Sabar..masa ni masing-masing kena main peranan. Takkan settle benda dalam keadaan marah. Ajak solat hajat, mengaji dan ambil wudhuk. Bila dua-dua dah tenang, bincang tanpa melibatkan emosi. Yang penting, ingat niat asal! Nikah kerana Allah. Tengok masalah, bincang penyelasaian. Jangan fokus pada punca sahaja. Rendahkan ego dan belajar menerima dan mendengar. Insyaallah akan jadi lebih baik dari sebelum gaduh.

 

 

 

Situasi 4: DIUJI DENGAN RAGU-RAGU

IKLAN

Godaan: Kau nak kahwin dengan dia? tapi kenapa? Tak rasa ke muda lagi? Banyak lagi cita-cita nak capai? Bersedia ke nak jadi wife ni? Dan etc yang ni semua orang alami. Nikah sebab nak redha Allah. Kalau nak mengejar dunia, sampai bila kita akan berhenti mengejar? Mungkin kita mati ketika berlari mengejarnya. Stop fikir negatif! Tak ada orang bersedia. Yang penting cuba bersedia.

 

Cari ilmu (baca buku, ceramah dan sebgainya). Soal boleh ke tak jadi wife atau menantu. Itulah pengalaman. Baiki dari kesilapan. Contoh, masak tak sedap, lepas ni baiki masakan. Kita takkan terus jadi perfect. Tapi kita boleh berusaha kan? Ubah mindset!

 

Godaan II: Betul ke aku nak kahwin dengan dia ni. Kalau nak kata (kaya atau handsome atau baik or….). Si A tu macam lebih lagi baik dari tunang aku ni.

 

*Istighfar. Kembali dengan niat asal. Nikah kerana apa? Jodoh ni kan walaupun kita nampak jelas-jelas kekurangan, kelemahan dia, kita tak boleh rasa benci. Walaupun muka dia mungkin penuh jerawat dan sebagainya. Kita rasa tenang tengok. Bila gaduh, tetap rasa nak bersama. Doa pada Allah supaya semakin kuat cinta pada dia, kuat lagi cinta pada Allah.

 

 

Situasi 5. TEKANAN KELUARGA & KELUARGA BAKAL SUAMI

Godaan : Apabila sudah mengenali keluarga bakal pasangan, menetapkan wang hantaran, dan sebagainya, mungkin ada terdetik rasa tidak senang terhadap keputusan mereka. Walau apa pun, kita janganlah terlalu cepat menilai seseorang sedangkan kita belum mengenali mereka sepenuhnya.

 

Keluarga, terasa hati dalam keluarga, mula rasa betul ke mentua akan suka aku, betul ke ipar duai akan berkenan dekat aku, hal ni semuanya dari syaitan yang senantiasa menghantui kita untuk membatalkan niat yang baik ..

 

 

IKLAN

Situasi 6.MULA TAWAR HATI

Setelah bermacam-macam ujian datang menimpa, sesetengah daripada mereka mula tawar hati dan tidak berminat lagi untuk meneruskan tempoh pertunangan. Selidik dahulu punca tawar hati dan cubalah selesaikan selagi boleh.

 

 

Situasi 7.EMOSI TIDAK STABIL

Ada sesetengahnya yang tidak senang duduk apabila sudah mengikat tali pertunangan. Kadang-kadang sedih, marah, terlalu gembira, dan ada yang asyik teringatkan tunangnya sedangkan ada yang telah lama mengenali hati budi masing-masing.

Semasa berkawan, mungkin anda tidak merasai betapa seriusnya hubungan ini, dan bagaimana komitednya anda terhadap perkahwinan yang bakal berlaku. Maka, mungkin sebab ini menjadikan anda resah dan gelisah.

 

 

Situasi 8. TAKUT SALAH BUAT KEPUTUS

Godaan: Antara fobia dan dugaan semasa bertunang, ada yang mula menampakkan ‘perangai’ sebenar. Jadi, anda mula berasa ragu-ragu terhadap pilihan anda.

Menurut Suzana Ghazali, seorang Perunding Psikologi Keluarga dan Peguam Syarie, Undang-Undang Kekeluargaan Islam menetapkan bahawa seseorang individu boleh mendapatkan gantirugi sekiranya sesuatu pertunangan diputuskan oleh pihak yang satu lagi tanpa sebab yang kukuh.

 

Maka, anda berhak menerima semula sebarang bentuk pemberian anda kepada si dia, lebih-lebih lagi jika anda telah membelanjakan wang yang banyak untuk majlis perkahwinan yang bakal diadakan.

 

IKLAN

 

Situasi 9. CEMBURU BUTA

Oh ya, kadang-kadang ada juga yang tiba-tiba menjadi terlalu cemburu dan asyik mahu mengawal pergerakan tunang mereka. Ini adalah dugaan semasa bertunang yang biasa terjadi.

 

Sedangkan, lelaki ini belum lagi berhak dipatuhi oleh wanita tersebut sebelum melafazkan akad nikah. Begitu juga seorang wanita yang tidak berhak meminta sebarang bentuk tanggungan daripada pihak lelaki.

Namun, sebagai seorang Islam, kita wajib menjaga pergaulan kita walau di mana kita berada, sama ada sudah bertunang ataupun belum

 

 

Situasi 10.KESIBUKAN PERSIAPAN PERKAHWINAN

Sibuknya menjelang majlis pernikahan! Pada saat-saat akhir, tak mustahil ianya tidak berjalan seperti yang dirancang. Namun, semua ini adalah di luar kawalan kita.

Dugaan semasa bertunang antaranya boleh berlaku kesilapan teknikal dalam sebutharga, perubahan tempat majlis, baju nikah tak muat atau tersilap jahit, dan banyak lagi

 

p/s: just share niat baik, nak jadi halal. Bukan senang ,banyak dugaan yang terpaksa ditempuh sebelum ikatan halal yang sah. nak kahwin kan. Apa-apa pun, setiap kali ujian. Cari Allah! Ujian tu tanda kita perlu lebih kuat dengan tuhan. Semoga perkongsian ni bermaafat.

 

Semoga Allah redha. Sebenarnya, sebagai orang Islam, kita perlu percaya bahawa semua dugaan semasa bertunang yang datang ini adalah daripada Allah, sebagai ujian kepada hambaNya.

 

Oleh itu, walau apa pun dugaan semasa bertunang yang terjadi, kita harus sentiasa redha dan meminta pertolongan daripada Yang Maha Kuasa. Sesungguhnya, Allah lebih mengetahui akan sesuatu yang tidak kita ketahui.

 

Di samping itu, berusahalah mendekatkan diri dengan Allah sebelum kita menjejakkan kaki dalam alam rumahtangga, sebagai persediaan menjadi ketua dan pembimbing kepada institusi kekeluargaan yang bakal didirikan.

 

Seperti dalam surah Al-Imran ayat 54:

“Dan Mereka Merancang, Allah juga merancang, Dan ALLAH sebaik-baik Perancang”

 

Kredit: Facebook Rahsia Kahwin Muda