Ini lempeng bukan sebarang lempeng, lempeng dibuat daripada nasi. Bukan tepung seperti yang kebiasaan di buat.
Jadi jika ada lebihan nasi pada waktu malam, buatlah lempeng keesokannya untuk sarapan pagi
Bahan :
2 cawan nasi
1 1/2 cawan tepung gandum
Ads
3 cawan air
1 ketul kiub pati ayam/kiub pati ikan bilis
Sedikit garam
Ads
Cara :
1.Kisar nasi dengan 1 cawan air hingga hancur halus
2.Tambah 2 cawan air dalam pengisar tadi, kemudian masukkan tepung, kiub pati ayam/ikan bilis dan sedikit garam.
Ads
3.Kisar sehingga sebati. Jika adunan kurang pekat, tambahkan sedikit lagi tepung.
4.Panaskan kuali non stick, sapu sedikit minyak dan tuang sesenduk adunan. Biarkan masak seketika hingga bahagian bawah agak garing kekuningan dan terbalikkan. Tunggu sampai masak dan angkat
5.Ulang sehingga habis adunan. Sedia dihidang. Sedap dicicah dengan kuah kari/sambal sardin/sambal ikan bilis
*Setiap kali nak tuang adunan tu..sapu juga sedikit minyak dlm kuali untuk dapat lempeng yang menarik.
Kuih pepudak atau tepung torak ini merupakan kuih tradisi popular kaum Banjar. Kuih ini cukup enak dengan rasa lemak manis dan sesuai dibuat minum petang.
Ikuti perkongsian resipi daripada Are-da Tulip ini.
Bahan :
Sekampit tepung beras
2 biji Kelapa – ambil santannya
2 cawan Gula – boleh kurangkan ikut kesesuaian masing-masing
Secubit garam – untuk rasa lemak
10 helai daun pandan – kisar dengan semangkuk air bekas aiskrim
Cara :
Masak santan yang dicampur dengan perahan air daun pandan, gula dan garam. Apabila mendidih, tutup api. Biarkan suam sebentar dalam 30 minit.
Selepas itu, bancuh dengan tepung beras sedikit demi sedikit sehingga habis.
Masukkan adunan dalam jag dan tuangkan ke dalam corong daun pisang yang sudah digulung.
Akhir sekali, masukkan ke dalam air rebusan dan biarkan sehingga masak.
Seperti yang kita sedia maklum, sambutan Hari Raya pada tahun ini hanya dibenarkan sekiranya anda berada di dalam daerah yang sama dan tidak dibenarkan untuk merentas negeri. Memang kecewa tetapi ini demi kebaikan kita semua.
Selain daripada ahli keluarga, antara perkara yang dirindui ketika Hari Raya adalah makanan raya. Rendang, nasi impit, kuah lodeh, lemang dan macam-macam lagi, memang sedap!
Jika tahun lepas kita hanya makan masakan mak, tahun ini berbeza kerana kita perlu memasak sendiri. Masa inilah rasa menyesal kenapa tak belajar resipi rendang awal-awal.
Jangan risau, jika anda teringin makan rendang ayam, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nurain Sulaiman ini. Memang mudah dan anda hanya perlu ikut ‘step-by-step’.
*****
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan kisar:
Bawang kecil + besar
Halia
Lengkuas
Bawang putih
Serai
Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
Ayam setengah ekor (basuh bersih dan tos)
Cili kering – 15 tangkai
1 sudu rempah daging (optional)
1 sudu rempah cili untuk warna (optional)
Daun kunyit
2 sudu kerisik
1 kotak santan
Gula merah (optional)
2 sudu gula
Cara memasak:
1. Blend bahan-bahan kisar sehingga halus supaya kuah tidak berserabut.
2. Kisar cili kering. Dalam gambar ini, dalam 15 tangkai. Jumlah cili mengikut tahap kepedasan yang dimahukan.
3. Masukkan rempah daging dan rempah cili ke dalam bahan kisar tadi.
4. Panaskan sedikit minyak.
5. Tumis bahan-bahan tadi (bahan kisar yang dicampur bersama rempah daging dan rempah cili)
6. Masukkan cili yang dikisar.
7. Letakkan daun kunyit, yang ini kalau tak nak pun takpe sebab nanti nak letak yang racik halus.
8. Sementara menunggu kuah masak dan naik minyak, boleh racik halus daun kunyit.
9. Masukkan asam keping.
10. Masukkan kerisik dua sudu.
11. Masukkan ayam, saya masuk ayam awal sebab masak api perlahan, nak ayam tu senang terlerai dari tulangnya.
12. Masukkan santan sekotak atau sebiji kelapa.
13. Masukkan gula merah (ini optional).
14. Masukkan dua sudu besar gula.
15. Bila dah masak lebih kurang sejam, kuah akan nampak gelap dan pecah minyak. Kemudian boleh masukkan daun kunyit. Saya masukkan air 2 cawan berselang-seli bila kuah tu memekat.
16. Dah siap rendang ayam. Kena selalu kacau ye takut kuah hangit.
Air kelapa muda antara minuman yang menjadi ‘buruan’ ramai ketika di bulan Ramadan. Banyak khasiat air kelapa muda. Minuman ini bukan sahaja sedap diminum tetapi rendah kalori, rendah lemak, penuh dengan vitamin dan mineral.
Khasiat lain air kelapa ialah mampu menurunkan tekanan darah, sakit kepala atau pening. Buah lemon pula kaya dengan Vitamin C, sejenis antioksidan yang boleh membantu tubuh badan untuk melawan penyakit. Madu pula menguatkan sistem imun badan.
Jom kita cuba resipi Air Kelapa Muda Lemon Madu seperti yang dikongsikan oleh Mohamad Arymin
RESIPI AIR KELAPA MUDA LEMON MADU
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa muda (tak kisah ada isi ke tak)
3-4 hiris lemon
2 sudu madu asli
Ais batu secukupnya
Boleh tambah ½ sudu kecil garam (kalau suka)
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan madu, lemon, garam ke dalam air kelapa. Kacau biar sebati.
2. Kalau ada isi kelapa yang lembut boleh campur sekali.
3. Masukkan beberapa ketul ais batu. Siap untuk dihidangkan.