Kewangan adalah salah satu hal penting yang perlu dibahas secara mendalam bersama pasangan untuk pengelolaan kewangan yang efektif. Bukan menjadi perkara yang luar biasa jika pasangan bertengkar ketika masalah kewangan mulai muncul dalam rumah tangga yang baharu sahaja dibina.

Semak beberapa kesalahan yang umumnya dilakukan oleh pasangan yang baharu berkahwin sebagai panduan bagi anda dan pasangan mengatur masalah kewangan.

Elak Timbul Masalah Kewangan, Pengantin Baru Jangan Buat 5 Kesilapan Ini Selepas Kahwin!

IKLAN

1. Rahsiakan situasi kewangan dengan pasangan 

Merahsiakan keadaan kewangan peribadi daripada pasangan bahkan setelah berkahwin ialah kesalahan besar yang umum dilakukan oleh pasangan baharu berkahwin. Terapkanlah sistem keterbukaan dalam rumah tangga anda, khususnya mengenai keadaan kewangan masing-masing. Beritahukan pasangan anda mulai dari gaji bulan, jumlah hutang, jumlah tabungan, hutang kad kredit dan lain-lain. Selain belajar untuk jujur dan menaruh kepercayaan kepada pasangan, adanya transparansi kewangan juga akan membantu anda untuk menentukan cara terbaik untuk mengatur kewangan selepas berkahwin.

2. Elak berbicara dengan pasangan tentang kewangan

Kesalahan lain yang dilakukan oleh pasangan newlyweds adalah menghindari perbincangan mengenai kewangan kerana menganggap hal tersebut tidak menarik dan tidak perlu untuk dibicarakan. Ada banyak topik kewangan yang dapat anda bincangkan bersama pasangan sewaktu sedang santai mahupun dalam bicara yang lebih serius. Bagaimana sudut pandang pasangan dalam mengelola kewangan, bagaimana dia mengatur kewangan peribadinya selama ini, dan bagaimana pemikiran satu sama lain mengenai rancangan kewangan jangka panjang dalam membina rumah tangga. Dengan berdiskusi hal-hal tersebut, anda dapat mengenal sifat dan karakter pasangan dalam masalah kewangan.

IKLAN

3. Perbezaan latar belakang pasangan

Perkahwinan adalah tentang menyatukan dua orang yang berasal daripada latar belakang yang berbeza, sehingga adanya perbezaan antara anda dan pasangan dalam cara mengendalikan wang adalah hal yang wajar yang harus anda sedari. Misalnya ternyata pasangan anda adalah orang yang mudah meminjamkan wang kepada orang lain tanpa pemikiran yang panjang terlebih dahulu, apalagi jika peminjam tersebut ialah teman-teman atau keluarganya sendiri. Jangan terus marah, tapi cubalah fahami pemikirannya dan cari satu solusi, seperti menetapkan peraturan tentang sejauh mana batasan anda dan pasangan dapat menggunakan wang.

IKLAN

4. Tidak membantu untuk kekal dengan bajet yang ditetapkan

Katakan anda dan pasangan sudah membicarakan masalah kewangan secara selalu, hal selanjutnya yang perlu anda berdua lakukan adalah menentukan anggaran dan mematuhinya. Kebiasaan yang boros boleh menjadi punca pertengkaran banyak pasangan. Oleh  itu, tetapkan anggaran perbelanjaan rumah tangga anda untuk setiap bulan, dan ingatkan satu sama lain agar tidak membuat pengeluaran yang lebih besar daripada anggaran tersebut. Jika ada suatu keperluan yang memerlukan dana yang besar, maka anda atau pasangan perlu menekan pengeluaran pada aspek lain agar tidak terjadi over budget. Cara lain untuk menghindari over budget adalah menetapkan keutamaan pengeluaran. Apakah membeli tiket percutian adalah keperluan yang mendesak? Atau membayar wang sekolah anak yang lebih penting? Dan fikirkan apakah suatu pengeluaran boleh ditunda sampai tiga bulan berikutnya?

5. Fikir terlalu awal untuk bincang soal anak

Kerana kehadiran seorang anak belum dinantikan dalam waktu yang dekat ini, banyak pasangan yang mengabaikan perancangan kewangan untuk anak-anak mereka nanti. Namun jika anak-anak tetap ada dalam rancangan di masa depan anda berdua, maka tidak ada kata terlalu awal untuk membincangkannya, kerana kehadiran anak-anak memberikan pengaruh yang besar bagi kewangan rumah tangga anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI