Percintaan jarak jauh atau Pjj adalah satu cabaran bagi pasangan diluar sana. Kerana ia memerlukan kesetiaan dan masa. Jika anda dan pasangan sedang bercinta secara jarak jauh, anda tidak perlu risau kerana zaman sekarang teknologi dah canggih. Nak berhubung pun senang, rasa macam dia ada je dengan kita.

Namun, ada juga yang sebaliknya dimana Pjj ni perlukan kesetiaan yang tinggi pada pasangan. Mana taknya kita bukan 24 jam ada bersamanya, lagi pula jauh. Bila-bila masa sahaja dia boleh tipu kita. Tetapi itu terpulang kepada pasangan masing-masing. Kalau betul mereka setia, mereka pasti tidak akan curang.

Hanya Pasangan Yang Kuat Je Boleh Tahan Bercinta Jarak Jauh Ni

PJJ ni istilah pendek untuk Percintaan Jarak Jauh. Haa! Nama pun sweet. Tapi berjarak fizikal. Seorang dekat Perlis sana, seorang dekat KL. Mulanya baik-baik sahaja. Tapi lama-lama mesti ada hal yang buatkan mereka kerap bergaduh.

Iyalah bila dah berjarak ni, ada sahaja hal yang jadikan mereka salah faham. Kita faham. Hidup rumahtangga yang macam ni tak mudah. Ini kami kongsikan dengan anda beberapa tips untuk rumahtangga PJJ :

1. Kena selalu berhubung

IKLAN

Sekarang dah banyak medium nak berhubung. Berhubung yang ini kita fokus pada mesej. WhatsApp ada, Telegram ada atau FB messenger pun ok. Tak kesah lah kalau terpaksa mesej pagi, petang, siang, malam. Supaya pasangan kita tahu, kita selalu ambil berat tentang dia.

2. Hantar pesanan bergambar

Maksudnya hantar lah gambar selalu. Macam orang bercinta, kan selalu hantar gambar selfie. Dah anda tinggal seorang, memang ‘selfie’ lah kerjanya. Tengah masak pun hantar gambar, tengah jem hantar gambar, dekat pasar hantar gambar. Kadang tengah kena marah dengan bos pun sempat hantar gambar.

3. Telefon hari-hari

IKLAN

Ini antara tips yang paling utama dia kata. Dengar suara pasangan kita. Kalau duduk serumah, boleh bersembang bila masing-masing dah balik rumah. Kalau duduk berjauhan ni, kena juga dengar suara pasangan hari-hari. Ini terapi dalam rumahtangga. Suara dan kata-kata pasangan kita tu, kadang jadi ubat ketenangan.

Hanya Pasangan Yang Kuat Je Boleh Tahan Bercinta Jarak Jauh Ni

4. Tulis kad atau surat cinta ke pasangan

Ini rare. Tapi yang biasa buat akan rasa istimewa. Kalian yang PJJ kan duduk rumah asing-asing. Haa! Kirimlah surat. Tak payah tulis panjang-panjang, tulis sikit sikit pun tak apa. Sembur pewangi sikit, lepas tu pos. Pasangan PJJ je mengerti perasaan bila surat ni sampai. Kan?

IKLAN

5. Bagi hadiah

Ini biasanya buat kejutan (baca surprise). Sekarang pun dah banyak servis hantar bunga, belon, teddy bear, kek dan macam-macam lagi. Kalian order, nanti sampai lah ke rumah atau tempat kerja pasangan. Ada lagi best, tempah Grab Food hantar terus ke rumah pasangan kalian. Ini pun sedap. Hari tu isteri saya buat ke saya masa dia dalam wad.

6. Kalau berlaku salah faham, telefon dan bincang terus

Hal kalau dah sampai level kena bercakap serius dan key tinggi, kalian telefon lah terus. Hubungi dan bercakap guna suara terus. Elakkan berbincang hal penting guna mesej. Mesej dekat WhatsApp ni tak ada suara. Kadang intonasi kita bagi lain, pasangan kita faham lain. Sudahlah tengah bercakap hal salah faham, bertambah keruh lagi lepas tu bila dia salah tafsir maksud mesej kita.