Foto: Ebit Lew

Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan, kita sentiasa sibuk dengan urusan kerja hingga tiada masa untuk meluangkan masa bersama isteri dan anak-anak. Tetapi, dengan arahan terbaru daripada pihak kerajaan ini, ia sebenarnya membuka ruang dan peluang yang luas untuk kita menikmati masa yang ada untuk isteri dan anak-anak.

Inilah masa untuk anda bertanya dan mengetahui tentang apa yang dilakukan oleh ahli keluarga sepanjang tempoh anda keluar bekerja. Mungkin selama ini isteri dan anak-anak tidak berkesempatan untuk bercerita kepada anda dek kerana kesibukan anda.

Begitu juga kata Ebit Lew menerusi perkongsian di Instagram miliknya. Katanya, hikmah di sebalik COVID-19 buat dirinya adalah dapat menghabiskan masa bersama isteri dan anak-anak kerana terlalu sibuk sebelum ini. Inilah masa untuk mengeratkan silaturahim bersama keluarga. Ayuh kita baca perkongsiannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

IKLAN

Nikmat hikmah di sebalik Covid-19. Biasa busy. Terima kaseh ya Allah. Adalah masa dirumah masak untuk bidadari dan anak-anak.Dapat makan sama-sama. Bersepah dapur ayah masak. Anak-anak berlari makan dekat saya. Nikmatnya bila dapat beri masa bersama bidadari dan anak-anak. Suap bidadari dan anak-anak. Bestnya

Kasihan bidadari saya selama ini masak dekat rumah. Ya Allah. Ini semua anak cuti panjang. Bidadari saya penat. Syukur dapat membantu dirumah

IKLAN

Bergilir-gilirlah dan saling membantu dalam khidmat buat ahli keluarga dan juga orang lain. Jamu orang miskin dan anak yatim.

IKLAN
“Hikmah Di Sebalik COVID-19, Dapat Luangkan Masa Bersama Isteri & Anak-Anak” – Ebit Lew
Foto: Ebit Lew

Teringat Saidina Umar ra khalifah mulia bawa guni barang dapur dan masak untuk sebuah keluarga miskin tengah malam atas bukit dalam khemah. Hidupkan api sampai janggut dan wajahnya kena asap. Layan dan lihat anak mereka bermain. Katanya melihat anak ini tadi menangis lapar buat rasa sedih dan melihat mereka bermain kekenyangan buat rasa bahagia.

Ayuhlah kita bantu bidadari atau anak-anak bantulah ibu cuti sekolah ini. Anak lelaki baik anak perempuan. Kita sama-sama buat dengan kasih sayang dan cinta. Disaat ujian ini kita jemput rahmat dan keampunan Allah. Orang yang paling untuk orang khidmat. Semua orang yang puasa, solat, baca al-Quran, zikir dan semua kebaikan mereka dapat pahala. Tetapi orang yang khidmat menyediakan makanan buat mereka paling besar pahala. Dia dapat kebaikan besar dari semua amal ahli keluarga – ebitlew #keluargasunnahTour2020September

Sumber: Ebit Lew

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI