Suami sering merasa hina diri (inferioritycomplex) terhadap isteri. Isteri tidak melayan dengansepatutnya, maklumlah sibuk dengan tugas dan sibuk melayan orang lain. Suami selalu tinggal sendiri.kalau isteri ada di rumah pula dia merasai berhadapandengan orang besar, yang dihormati ramai, maka masakan mudah baginya untuk mengajak isteri bermesra-mesra danmelayannya dengan baik. kerana itu hiduplah suamidalam keadaan kesunyian selalu dengan rasa rendah
diri. Kebahagiaan bersuami-isteri dan berkasih sayangtidak akan terasa lagi.

Oleh kerana isteri biasa mengarah-arahkan pekerja bawahannya atau orang ramai, maka tentu diaterbawa-bawa ke rumah, yakni suka mengarah suami. Apa lagi kalau suaminya berjawatan kecil, sepertilah orangbawahnya. Maka dalam keadaan apa pun suami akan rasahina diri. Mengalah sajalah suami. Ikut sahaja apaisteri kata. kalau pun kadang-kadang ia tidak suka dengan perkara itu, terpaksa ditekan-tekan rasa.Pendeknya jadual rumahtangga akan diatur oleh isteri.
“Kita balik kampung bang” “Kita keluar bang” “Malam ini jangan kacau I bang, I letihlah,” dan sebagainya.

Bila suami ajak ziarah emak di kampung, dia jawab,
“Saya ada mesyuarat esok, tidak boleh cuti.” Kadangpula suami ajak pergi kenduri kahwin dijawab, “I ada‘appointment’ petang ini. “Sewaktu-waktu suami ajak kebilik tidur dia jawab, “I nak siapkan ‘speech’ untukesok. Abang masuklah dulu” Isteri jadi tuan. Suamijadi khadam. Orang yang tidak tahu mereka itu suamiisteri akan menyangka suami itu orang gajinya.

Isteri sentiasa keluar. Siang keluar, malam keluar. Bila balik, sudah letih. Maka suami akanmenjadi orang bujang. Ada isteri macam tidak ada isteri. Sebab dia tidak dapat miliki isteri itu. Hanya boleh dipandang-pandang, boleh dipegang sekali-sekali.Tetapi tidak boleh dikawal mengikut kehendak suami. Oleh kerana isteri ada jadual sendiri dan adapandangan sendiri, maka selalunya arahan suami akan dibahas dan dipertikaikan. Suami jarang merasai isterinya taat padanya. Pun jarang si isteri meminta keizinannya untuk melakukan sesuatu.

Isteri tidak rasa bersandar hidup dengan suami. Biasanya seorang isteri bergantung hidup,nafkah dan tanggungannya pada suami. Tetapi keranaisteri berjawatan, ia rasa lebih dari suaminya, maka isteri tidak lagi bersandar pada suami. Ia tidak memerlukan apa-apa dari suaminya; tiada istimewa dan tidak ada kelebihan apa-apa untuk dia bersandar hidup.Hatta kalau suaminya menceraikannya pun dia tidak rasa bimbang apa-apa. Maka dia berani buat apa disukainyaterhadap suaminya.

Kalau isteri lebih pandai dari suami maka:

Isteri Derhaka, Rezekinya Disekat Tuhan

Isterinya akan membuatkan suami sentiasa rasa hina diri dan rendah diri, kerana isterinya akan banyak mengajarnya. Bukannya suami mendidik isteri
tetapi berlaku sebaliknya. Kalau suami buat apa-apa yang silap atau tidak tepat selalulah kena komplen atau diketawakan oleh si isteri. Hendak marah atau
hendak merajuk pun takut pula kena leter denganisteri, maklumlah isteri bijak. Al hasil
suami sentiasa rasa diperkecilkan oleh isteri. Dirasadirinya sentiasa rendah di samping isterinya. Kasihsayang dan kebahagiaan yang layak bagi seorang suami tidak dapat dirasainya lagi.

Isteri tidak yakin dengan sikap, cakap danarahan suami, maka dengan sebab itu dia tidak bolehtaat pada suaminya. Kalau taat pun hanya atas dasar patuh.

IKLAN

Isteri berani mengarah, menentang danmarah-marah pada suami. Si isteri pula, kerana selalurasa dikalahkan, tidak akan boleh mengawal keadaanbegini. Maka terjadilah suami menurut kata isteri,suami ikut cakap isteri. Hidup suami diatur oleh isteri.

Suami tidak akan memberi apa-apa maklumat dantunjuk ajar pada isteri, disebabkan dia rasa malu padaisterinya yang lebih pandai darinya. Oleh kerana kebiasaan isterinya menyanggahnya maka dia bimbang kalau-kalau maklumat atau ceritanya akan disanggahlagi atau dipandang kecil oleh isteri. Kerana itu selalunya isterinya yang banyak cakap, suami menurutsaja. Ertinya suami belajar dengan isteri.

Kemuncak dari itu, ialah suami takut untukmembuat arahan atau permintaan pada isteri. Tegasnya suami akan takut pada isteri.

Kalau beristeri cantik

Si isteri sedar dan bangga dengan kecantikannya, makasuami akan selalu kalah dengan kehendak isteri. Sisuami pula suka akan kecantikan isteri, dia menyayangiisterinya atas dasar isterinya cantik. maka jadilah keadaan di mana segala kehendak isteri diikutinya.Isteri tentu sedar akan hal ini maka diambil kesempatan untuk mengarahkan suaminya, ikut ragam dankerenahnya. Minta itu minta ini, arah itu arah ini.kalau tidak dapat, merajuk, meragam dan merengek-rengek. kalau kemahuannya tidak diikuti diamengugut hendak balik kampung atau minta cerai. Diatahu suaminya tidak akan menceraikannya. Si suami pulakerana terlalu sayang, ikut saja. bukan senang hendakdapat isteri cantik. tetapi hati menderita. Bak kataorang, mata sedap hati sakit. Ibarat buah kepayangditelah pahit dibuang sayang. Hal ini jarang berlakupada wanita-wanita yang tidak cantik. Mereka tidak berani meragam sebab mereka tahu suaminya boleh menceraikannya, cari yang lain.

IKLAN

Kalau beristeri kaya

Suami akan jadi hamba, sebab si suami bersandar rezekipada isteri. Isteri jadi ‘boss’, boleh buat apa sajaarahan yang disukai. Oleh kerana rasa termakan budi,suami merasai tidak patut pula kalau tidak menurutarahan isterinya. Akhirnya diperhambakan isteri. Dalamkeadaan itu suami akan rasa rendah dan hina diri dan tidak berani si suami berlaku sebagai ketua rumahtangga untuk mengarah itu dan ini. Maka akhirnyaisterilah yang jadi ketua rumah, jadi queen control.Jadual dan program isteri yang tentukan. Suamimengiyakan sahaja.

Kalau beristeri yang tidak kaya, tidak pandai, tidaktinggi jawatan:

Isteri yang setaraf dengan suami atau lebih rendahlagi tidaklah susah sangat suami dibuatnya. Isteri ituterpaksa bersandar sepenuhnya dengan suami. Dan dia pula tidak boleh memberi apa-apa pada suami, dandirasai suaminya lebih daripadanya. Ada kekuatan dan keistimewaan. Maka mudahlah dia hormat dan taat.Selamatlah hati suami. namun ketaatan ini bukanlahketaatan yang suci murni, kerana dibuat denganterpaksa. Yang mana kalaulah isteri itu kaya misalnya,nescaya dia turut menyusahkan suaminya juga.

Ada waktu-waktunya isteri akan engkar juga dengansuaminya, terutama suami ada salah silapnya. Itulahwanita yang tidak beriman yang selalu menyusahkan suami. Suami tidak rasa terhibur dengan isteri. Rasabahagia, mesra dan kasih sayang dengan isteri semakinhilang dari hari ke hari. Suami merasai lebih bahagiakalau berada di luar rumah atau jauh dari isteri.Setiap kali hendak balik ke rumah, suami cemas menantiapa pula ragam si isteri. Soalan apa yang akanditanya. Apa pula yang akan dirungutkan, apa yang akandimintanya. Panjang mana pula leter yang akandidengar. Semasam mana pula mukanya dan macam-macam
lagi ragam dan kerenah yang akan dihadapi.

IKLAN

Kesah ini pernah berlaku kepada seorang pendakwah,seorang suami tiba-tiba saja menghulur RM50.00 padaisterinya. “Hadiah,” katanya. Hairanlah isterinya kerana kejadian yang tiba-tiba itu.
“Hadiah apa ni?” Ditanya kepada suaminya. Makaberkatalah suaminya, “Hadiah kerana tadi ketika sayabalik ke rumah, awak sambut baik, tak tanya itu ini macam selalu. Pada hal biasanya kalau saya tidurdiluar, pagi baru balik, awak tak gini. Sebab itu dalam perjalanan balik tadi saya sudah bimbang apa nak jadi. Rupa-rupanya awak sudah berubah. Itu pasal sayahadiah RM50.” Isterinya pun tersipu-sipu.

Itulah cerita isteri yang sedang dididik dengan iman.Suami keluar dakwah, kadang-kadang tidak balik. Makasedikit sebanyak sudah boleh menerima keadaan itu,boleh bersabar dengan ujian kesusahan. tetapi kalaulahtidak dididik dengan iman, mustahil seorang isteriboleh bermanis muka dengan suami di waktu dia sendiri sedang berduka.

Isteri Derhaka, Rezekinya Disekat Tuhan

Isteri solehah akan sentiasa berfikir untuk memberi kebahagiaan kepada suaminya, dalam apa jua keadaanpun, akan sanggup mengorbankan dirinya untuk menghiburkan suami demi mengharap kasih sayang Allahdan syurgaNya.

Lihatlah sejarah seorang wanita Mukmin, ketika anaknya meninggal dunia, ditutup mayat itu baik-baik menunggusuaminya pulang. Bila kembali suaminya ia tidak terusmengadu kejadian malang itu tetapi dihiburkan, dilayansuaminya hinggalah selesai suami menunaikan hajatnyabarulah dia bertanya, “Abang, kalau kita diberi pinjamsesuatu, adakah kita kena memulangkan barang itukepada tuan punyanya?. “Tentu sekali,” Jawab suaminya.Kemudian dia menyambung, “Allah telah meminjamkan kitaseorang anak. Tapi sekarang Allah ambil kembali anak itu dari kita.” “Innalillah wa inna ilaihi raajiuun,”kata suaminya dengan tenang. Maka barulah ditunjukkanmayat anaknya pada suaminya. Begitu mampunya wanita salehah menenangkan hati suaminya. Bukan memekik,melolong, menangis, merapu dan mengungkit itu inihingga suami jadi dua kali susah. Susahkan ujian yangberlaku, susahkan sikap isteri.

Hari ini mana ada wanita salehah yang mengorbankan diri untuk kebahagiaan suami demi mengharapkankeredhaan Allah dan nikmat syurga di akhirat kelak.Yang ada ialah wanita-wanita yang selalu menyusahkan suami untuk keuntungan dirinya kerana semata-matamemuaskan diri dan nafsunya.

Sebenarnya perkara-perkara yang saya senaraikan diatas, tidak akan atau kurang berlaku kalau kita beristerikan wanita salehah. Sekalipun wanita ituberpangkat tinggi, bijak bistari, cantik molek, kayaraya, namun dia tetap taat dan merendah diri padasuaminya. Suka berkhidmat, menyelesaikan masalah suami(bukan membuat masalah) bahkan semua miliknya ditukargeran menjadi milik mutlak suaminya. Lihat SayidatinaKhadijah, Sayidatina Aisyah dan Siti Fatimah Az Zahrah. Semua kekayaan, kepandaian dan jiwa raganyadikorbankan untuk membantu perjuanga Rasulullah saw.Siti Khadijah yang asalnya hartawan Quraisy, tetapi
setelah menjadi isteri Rasulullah saw, habis hartanyadiserahkan, untuk menyumbangkan pada agama Allah.Hingga waktu wafat beliau, tempat tinggalnya hanyasatu bilik usang berpintu satu. Sayidatina Aisyah,Ummul-Mukminin selaku pembantu kuat Rasulullah, turut giat sama berjuang dengan mengorbankan segalakebolehannya kepada perjuangan suaminya. Sesudah wafat Rasulullah, dia bertindak selaku mahaguru kepada para sahabat besar. Siti Fatimah binti Rasulullah adalahisteri yang rela miskin dan bersusah payah untukIslam, pun begitu dia tetap dapat memberi senyum manis pada suaminya.

sumber : TANGKAP PICTURES

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI