Dalam setiap rumahtangga, biasalah jika ada pasang surutnya. Biasalah jika isteri kadang-kadang tidak bergaya dan selekeh. Tapi itu bukan kebenaran untuk suami buat alas an untuk cari yang lain. Dia jaga makan pakai kita tapi sibuk buka hati kita untuk orang lain. Apa suami nak sebenarnya? Lelaki bernama Amir Syahir ini kongsi di akaun fb miliknya.

Nak curang, nak cari perempuan lain tidak memerlukan alasan sebenarnya. Semuanya terletak pada hati dan diri sendiri.

Isteri cantik, baik pun suami cari perempuan lain. Isteri jaga pakai minum pun suami masih sibuk buka hati pada orang lain. Apa yang seorang suami nak sebenarnya?

Isteri juga manusia. Dia tidak sempurna. Dia mungkin tidak pandai kemas rumah, tetapi dia hebat dalam memasak. Perut kau sentiasa kenyang. Makan minum kau sentiasa terjaga.

IKLAN

Kalau kau cakap kau cari lain sebab sakit mata pandang isteri kau, tak pandai melawa, hodoh, kenapa kau kahwin dengan dia dulu? Kalau dia dah tak secantik dulu, mungkin masa dia dah tak banyak macam sebelum kahwin. Dia sibuk uruskan kerjaya, anak-anak dan juga keperluan kau sebagai suami.

Kalau isteri dah cukup baik, takde sebab untuk kau cari yang lain. Dia dah tak cantik, kau boleh belikan dia set kecantikan. Kalau kau cakap dia tak pandai kemas rumah, kau boleh ajak dia sama-sama kemas rumah.

KALAU KAU CAKAP DIA SIBUK DENGAN DUNIA KERJAYA DIA, KAU SURUHLAH DIA BERHENTI KERJA DAN JANGAN LUPA BAGI NAFKAH PADA DIA SEPERTI YANG DIA MINTA.

***

IKLAN

Setiap masalah ada penyelesaiannya. Kau syukuri apa yang ada, kau akan bahagia. Kau suluh juga diri sendiri. Kau pun bukan sempurna. Tetapi isteri kau tetap sayang dan cinta kau sama seperti mula-mula dia kahwin dengan kau.

Kasih dan cintanya tak pernah berubah walaupun perut kau dah kedepan. Kesetiannya tetap utuh walaupun adakalanya kau buatkan dia mengalirkan air mata.

IKLAN

Kalau dia, seorang isteri boleh setia sampai mati, kenapa kau boleh berpaling mencari yang lain? Kah!

[ASY]

#AmirSyahir

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI