Adakah anda teridam-idamkan wajah yang tiada pori kelihatan? Anda tidak lagi perlu rasa cemburu dengan kawan anda yang mempunyai wajah yang bersih (seperti tiada pori) kerana kami telah menjumpai beberapa cara terbaik untuk kecilkan pori di muka.

Punca pori menjadi besar?

Kulit setiap orang ditutup dengan rambut yang kecil, selain dari tapak tangan dan kaki mereka. Setiap folikel rambut mempunyai liang di bahagian atasnya.

Folikel rambut mempunyai kelenjar di dalamnya yang menghasilkan minyak. Ini dipanggil kelenjar sebaceous. Apabila kelenjar sebum melepaskan minyak, minyak naik ke bahagian atas kulit dan mengumpul di liang.

  • Sebum yang berlebihan: Ini adalah ketika kelenjar sebaceous seseorang menghasilkan banyak minyak, dan sebagai hasilnya mempunyai kulit berminyak.
  • Mengurangkan keanjalan di sekeliling liang: Ini adalah apabila kulit menjadi kurang lentur, dan liang-liang kulit kelihatan besar.
  • Peningkatan jumlah folikel rambut: Ini adalah ketika liang di akhir folikel rambut menjadi tersumbat.

Apabila minyak terkumpul di pori dan bergabung dengan kotoran atau mekap, pori itu menjadi tersumbat. Ini meregangkan pori, menjadikannya kelihatan lebih besar. Sekiranya pori itu tersumbat, jerawat juga boleh berkembang.

Ia adalah mustahil untuk menghilangkan pori secara amnya, tetapi kebanyakan orang boleh mengurangkan/mengecilkannya. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah untuk memastikan kulit mereka tetap lentur dan pori-pori mereka tetap tidak tersumbat.

 

8 Cara Terbaik Untuk Kecilkan Pori Di Muka

Jangan Selalu Makeup Tebal Kalau Pori Wajah Besar

IKLAN

1. Menggunakan produk berasaskan air

Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, harus mengelak daripada menggunakan produk kecantikan berasaskan minyak.

2. Mencuci muka di waktu pagi dan malam

Hanya gunakan air suam dan pembersih muka. Mempunyai tabiat membasuh wajah yang baik adalah penting. Mencuci muka setiap pagi dan petang membantu membasuh minyak dan kotoran dari pori-pori, yang membantu mengurangkan penampilan mereka.

3. Memilih pembersih berasaskan gel

Jika seseorang mempunyai kulit berminyak dan ingin mengurangkan rupa pori, mereka harus memilih pembersih berasaskan gel.

4. Mengelupas

Seseorang yang mempunyai kulit berminyak perlu mengelupas sekali atau dua kali seminggu. Pengelupasan membantu menghilangkan benda dari porti yang menyebabkannya tersumbat. Ini termasuklah kotoran, sel kulit mati dan minyak berlebihan.

Cari produk pengelupasan yang mengandungi asid salisilat, yang merupakan asid semulajadi yang membantu mengeluarkan serpihan degil dari pori-pori.

IKLAN

5. Menggunakan pelembap setiap hari

Walaupun pembersih pelembap mungkin menyumbat liang-liang, sebaliknya, losyen pelembab yang digunakan selepas mencuci dan mengeringkan kulit adalah bermanfaat.

Ini adalah kerana pelembap menghidrat dan melembutkan kulit. Ini membolehkan sebum menembusi lebih jauh ke dalam kulit, dan bukannya duduk di pori-pori di permukaan kulit. Ingat…gunakan pelembap yang berasaskan air.

6. Menggunakan clay mask

Menggunakan clay mask sekali atau dua kali seminggu boleh membantu menghilangkan minyak dari pori-pori. Ini dapat menghalang mereka daripada membesar, dan mengurangkan penampilan mereka.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk melakukan ini pada hari yang berbeza dari sesi pengelupasan.

IKLAN

7. Menanggalkan makeup sebelum masuk tidur

Tidur dengan solek pada waktu malam boleh menjadikan pori seseorang menjadi tersumbat. Ini kerana solekan, minyak, dan bakteria membina dan menetap di dalam pori-pori.

Menggunakan tisu pembersih basah adalah cara yang cepat untuk menanggalkan solekan jika seseorang kesuntukan masa.

8. Memakai pelindung matahari

Adalah penting untuk menjaga kulit di bawah sinar matahari. Jika kulit seseorang terdedah pada sinaran matahari, ini boleh menjadikan kulit anda sangat kering. Apabila kulit kering, pori-pori mungkin kelihatan lebih besar.

Sebagai tip bonus jangan lupa minum banyak air serta kerap bersenam!

 

Sumber: Medical News Today

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI