pic-pinterest

Sebaik mahu diperkenalkan kepada bakal ibu mertua, terasa sedikit berdebar, takut andai ditanya pelbagai soalan yang tidak mampu dijawab. Yang penting anda ikhlas menjawab yang benar sekiranya ada kekurangan pada diri. Keikhasan itu lebih penting , barulah diri lebih dihargai dan dihormati. Baca bicara ibu dan anak ini , semoga menjadi panduan buat bakal pengantin.

******************************

“Mak, calon isteri saya tak pandai masak.”

Di Subuh yang dingin, aku dapati ibu ku sedang sibuk memasak di dapur.

“Mak masak apa tu? Boleh saya tolong?”

“Ni mak masak ikan bawal goreng dengan sambal tomato kesukaan ayah kamu..”, sahutnya.

“Alhamdulillah..mesti best. Ermm.. mak, mak tahu tak.. calon isteri saya rasanya macam..macam..emm..tak pandai masak lah mak..”

“Dah tu apa masalahnya?” Sahut ibu.

“Takde apa-apa lah mak..saje je cerita, biar mak tak kecewa nanti, hehehe”.

IKLAN

“Ape kamu pikir memasak, mencuci, menyapu, mengurus rumah dan lain lain tu adalah kewajipan wanita?”

Aku menatap ibu dengan penuh rasa tak paham.. blur. Lalu dia melanjutkan, “Ketahuilah nak, itu semua adalah kewajipan lelaki. Kewajipan kamu nanti kalau sudah beristeri.” katanya sambil menarik hidungku.

“Tapi mak, bukankah mak yang setiap hari melakukannya?”. Aku masih tak paham.

“Kewajipan isteri adalah taat dan mencari redho suami.” kata Ibu.
“Kerana ayah kamu mungkin tidak boleh mengurus rumah, maka mak lah yang tolong menguruskan semuanya. Tapi BUKAN atas nama kewajipan, tetapi sebagai wujud CINTA dan juga wujud isteri yang mencari REDHO suaminya”

“Saya makin pening lah mak.”.

“Baiklah, wahai putera mak sayang. Ini ilmu untuk kamu yang mahu berkahwin.”

IKLAN

Ibu berpaling menatap mataku.
“Pada pendapat kamu, apakah pengertian nafkah? Bukankah itu kewajipan lelaki untuk menafkahi isteri? Baik itu pakaian, makanan, dan tempat tinggal?”, tanya Ibu.

“Ye lah mak..tentu sekali..”

“Pakaian yang bersih adalah nafkah. Sehinggakan mencuci adalah kewajipan suami. Makanan adalah nafkah. Maka jika masih berupa
beras, itu masih setengah nafkah, kerana belum boleh dimakan. Sehinggakan memasak adalah kewajipan suami. Lalu menyediakan rumah tempat tinggal yang adalah kewajiban suami. Sehingga kebersihan rumah adalah
kewajipan suami.”

Mataku terbeliak mendengar huraian bondaku yang cantik, cerdas dan
kebanggaanku ini.
“Waaaaah.. sampai macam tu sekali ye, mak..? Lalu jika itu semua kewajipan suami.., kenapa mak melakukan semua tu tanpa menuntut ayah sekalipun?”
“Kerana mak juga seorang isteri yang mencari redho dari suaminya. Mak
juga mencari pahala agar selamat di akhirat sana. Kerana mak mencintai ayahmu, mana mungkin mak tergamak menyuruh ayahmu melakukan semuanya. Jika ayahmu orang yang berada, mungkin pembantu rumah atau orang gaji boleh menjadi penyelesaiannya. Tapi jika belum ada, ini adalah ladang pahala untuk mak.”

Aku hanya diam terpesona.

IKLAN

“Pernah kamu dengar kisah Fatimah yang meminta pembantu kepada ayahandanya, Rasulullah, kerana tangannya lebam menumbuk tepung? Tapi Rasulullah tidak memberinya. Atau pernah tak kamu dengar kisah di mana Umar bin Khatab dileteri isterinya? Umar diam saja kerana dia tahu betul bahawa wanita kecintaannya itu sudah melakukan tugas macam-macam yang sebenarnya itu bukanlah tugas si isteri.”
“Ye mak..”
Aku mulai faham.
“Jadi, lelaki selama ini salah sangka ya mak.. sepatutnya setiap lelaki berterimakasih pada isterinya. Lebih sayang dan lebih menghormati penat jerih isteri.”

Ibuku tersenyum.

“Eh, satu soalan lagi mak, kenapa mak masih tetap mahu melakukan
semuanya padahal itu bukan kewajipan mak?”

“Menikah bukan hanya soal menuntut hak kita, nak. Isteri menuntut suami, atau sebaliknya. Tapi banyak lagi hal lain. Menurunkan ego. Menjaga keharmonian. Mesti sama sama mengalah, kerja sama, kasih sayang, cinta dan persahabatan. Pernikahan itu perlumbaan untuk
berusaha melakukan yang terbaik satu sama lain. Yang wanita sebaik
mungkin membantu suaminya. Yang lelaki sebaik mungkin
membantu isterinya. Itu lah impiannya rumah tangga sampai ke Syurga”

“MasyaAllah….erkk, ni kalau calon isteri saya tahu hal ni, mesti dia jadi malas nak buat kerja apa pun.., macamana tu, mak?”
“Wanita beragama yang baik tentu tahu bahawa dia mesti mencari
keredhoan suaminya. Sehingga tidak mungkin akan sanggup seperti tu. Manakala lelaki beragama yang baik pula tentu juga tahu bahawa isterinya telah banyak membantu. Sehingga tidak ada cara lain selain lebih
mencintainya.”

Jodoh kita adalah Hadiah dari ALLAH.

Huh, terbaekk lah mak aku. Untung ayah aku.

Sumber: https://www.facebook.com/nur.asrien

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI