Jodoh, ajal dan maut semuanya di tangan Allah. Hanya Allah yang tahu bila jodoh kita akan tiba. Ada sesetengah individu, terpaksa memberi laluan kepada adik mereka untuk berkahwin dahulu kerana jodoh mereka masih belum tiba. Dalam perumpamaan orang dulu-dulu, ia dipanggil ‘langkah bendul’.

‘Langkah bendul’ adalah istilah yang digunakan orang dulu-dulu yang berkaitan dengan seorang adik yang berkahwin dahulu daripada kakaknya. Ia ibarat satu perkara yang bertentangan dengan adat dan budaya masyarakat dahulu. Mungkin ia masih diamalkan lagi orang sesetengah orang pada zaman sekarang.

ARTIKEL MENARIK: Ciri-Ciri Wanita Yang Buat Lelaki Tertawan, Anda Mesti Tak Percaya!

Bagi mereka, kakak perlu berkahwin terlebih dahulu demi menjaga hati si kakak yang lebih berumur. Jadi, jika si adik ingin berkahwin juga, dia harus menyediakan ‘hadiah’ kepada si kakak. Pada asalnya, ia bukanlah satu perkara yang menyalahi syarak.

IKLAN

Namun, jika ia berlebihan hingga membebankan kepada pasangan yang ingin berkahwin, maka ia menyalahi syarak Islam yang memudahkan perkahwinan. Jadi, kepada anda yang bergelar kakak, jika si adik memaklumkan yang mereka mahu berkahwin, sokonglah mereka. Ini antara perkara yang boleh anda lakukan sebagai tanda sokongan.

Jika Adik ‘Langkah Bendul’, Janganlah Bersedih & Iri Hati. Cuba Lakukan Perkara Ini!

IKLAN

1. Sokong Niat Mereka

Walaupun adik bertemu jodoh dahulu sebelum anda, sokonglah niat mereka. Berkahwin lebih baik daripada keluar berdua tanpa ikatan yang halal dan sah. Sokongan keluarga amat diperlukan ketika ini.

2. Jangan Susahkan Perkahwinan Dengan Meminta Hadiah

Jika boleh, tidak perlu meminta hadiah atau sesuatu daripada adik dan bakal pasangannya sebagai ganti kerana mereka berkahwin dahulu. Ia akan menyusahkan adik dan bakal pasangannya. Jika mereka mampu, tidak mengapa. Tetapi jika mereka sendiri tidak mempunyai bajet yang banyak, bantulah dengan meringankan beban mereka.

IKLAN

Jika Adik ‘Langkah Bendul’, Janganlah Bersedih & Iri Hati. Cuba Lakukan Perkara Ini!

3. Minta Doa Daripada Adik Anda

Mintalah adik dan bakal pasangannya untuk mendoakan diri anda supaya bertemu jodoh yang baik. Tidak perlu berkecil hati dengan adik anda yang bertemu jodoh terlebih dahulu. Siapa tahu keikhlasan anda serta doa daripada mereka akan memudahkan urusan jodoh anda kelak.

4. Berfikiran Positif & Mendoakan Kebahagiaan Mereka

Janganlah berfikiran negatif. Betulkan minda anda untuk sentiasa berfikiran positif. Bila anda positif, maka anda tidak akan bersedih kerana masih belum bertemu jodoh. Setiap orang ada bahagian masing-masing. Teruskan berusaha untuk mencari pasangan yang baik.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI