Ada orang yang mudah sangat bertemu jodoh, ada orang yang menunggu lama untuk bertemu jodoh. Walau macam mana keadaannya, kita sebagai hamba perlu sentiasa bersangka baik dengan Allah. Jodoh yang menemukan pasangan suami isteri ini memang tak dijangka. Hanya bertegur sapa sekadar menolong akhirnya mereka memilih untuk hidup bersama sebagai pasangan hidup.

 

 

Berkongsi cerita dengan Nurul Diana Mohd Pudzi atau mesra dipanggil Dian, dia dan pasangannya Faiz berkenalan secara tak sengaja di tepi jalan. Kebetulan tayar kereta Dian pecah dan Faiz datang sebagai seorang stranger untuk menolong.

 

“Bunyi pelik pula bila saya kata kami bertemu tepi jalan tapi itulah kebenarannya. Selama 12 tahun memiliki lesen memandu, itulah kali pertama tayar kereta pecah. Tepi area Tesco Alor Setar adalah titik pertemuan kami.

 

Simple je masa tu. Faiz datang untuk tolong tukar tayar. Lepas selesai, saya ada up di media sosial buat offer siapa nak mekanik ‘herlok’. Tapi sungguh, memang tak sangka Faizlah jodoh saya.

 

Kami decided untuk kahwin lepas sembilan hari berjumpa semula. Faiz sangat yakin ajak saya kahwin kerana dia rasa ada keserasian di antara kami. Mula-mula ragu juga satu ayat ni membuatkan saya berserah 100% pada Allah dan Faiz ambil langkah pertama jumpa mak dan abah saya.

IKLAN

 

“Percaya pada jodoh? Kenal lama pun kadang tak kahwin…” itu katanya.

 

Seperti pengantin lain, Dian juga tidak terkecuali membuat persiapan perkahwinan. Tapi ada kelainan yang mereka buat sehingga menjadi bualan.

 

“Dari umur 17 tahun sehingga ke hari ini, saya tak pernah ada satu pun high heels. Jadi sewaktu kami merancang nak kahwin, saya ada beritahu Faiz nak pakai sneakers sebab takut jatuh, sakit kaki dan macam-macam lagi. Faiz ok je tapi ayat die, ‘Walaupun first time jumpa you pakai kasut atlet tapi I tertarik tengok you pakai stokin walaupun dah malam’..” kata Dian.

 

IKLAN

Tak cukup dengan itu, pasangan ini juga buat kejutan dengan hantaran yang unik! Kesemua hadiah hantaran hanyalah sekeping gambar yang dibingkaikan dan diletakkan di atas dulang.

 

“Ya, memang ada gambar je atas dulang. Saya dan Faiz nak beli barang hantaran yang memang kami akan dan boleh guna sepanjang masa. Faiz mahukan water jet, drone, kamera manakala saya sendiri nak mixer jadi mustahil barang ini boleh diletakkan di atas dulang.

 

Jika boleh, kasut pun nak diletakkan di atas dulang tapi disebabkan kena beli kasut lain untuk akad nikah, lebih baik kami ambil gambar sahaja dan pakai kasut tu. Tapi semua barang-barang yang dah dibingkaikan tu wujud tau. Bukan gambar Google!” katanya lagi.

IKLAN

 

 

Pengalaman perkahwinan untuk Pengasas jenama DIANZ ini berbeza namun Dian positif dalam kehidupan.

 

“Pengalaman sememangnya mematangkan kita. Bagi Dian komunikasi dalam rumah tangga adalah paling penting. Sentiasa mendengar dan memperbaiki salah kita dan pasangan. Bila pasangan meluahkan sikap atau perangai kita membuatkan mereka tak selesa, kita wajib take note dan berubah.

 

Jangan anggap itu perkara remeh kerana luka yang kecil boleh merebak menjadi kudis. Sentiasa cuba jadi yang terbaik dan sentiasa bercakap dari hati ke hati kerana dalam perkahwinan Cuma ada KITA. Jadi bila kita tak saling melengkapkan KITA DAN DIA, siapa lagi?”