Berdoa untuk suami isteri adalah aktiviti yang sangat baik. Doa dalam jemaah membawa manfaat besar, termasuk dalam hubungan suami dan isteri.

Selain mendapat ganjaran yang banyak, ini adalah 5 manfaat yang boleh dirasakan suami dan isteri. Jom kita lihat.

Jom Ajak Isteri Solat Tarawih Bersama Boleh Dapat 5 Kebaikan Ini!

1. Suami dan isteri mempunyai lebih banyak masa bersama

Selepas hari yang sibuk dengan aktiviti masing-masing, inilah waktunya bagi anda untuk mempunyai pasangan yang lebih lama. Ia akan menjadi indah apabila seorang suami ingin mengajak isterinya untuk berbuat baik dengannya.

IKLAN

2. Menjadi peringatan untuk isteri

Tugas Makmum adalah mengikuti imam. Mengajak isteri solat  jemaah mempunyai manfaat sebagai peringatan bahawa isteri adalah makmum untuk suaminya. Selalunya isteri mempunyai banyak kelebihan, dengan solat tarawih isterinya dalam jemaah dapat mengingatkan bahawa isteri adalah makmum dan suami adalah imam.

3. Menjadikan diri berdisplin

IKLAN

Dengan mengerjakan solat tarawih bersama secara tidak langsung ia akan menjadikan diri kita lebih berdisplin apabila tibanya bulan ramadhan. Seperti solat tarawih bersama itu sudah menjadi kebiasaan setiap tahun.

4. Meningkatkan kasih sayang

IKLAN

Selepas solat berjemaah, ia mesti diikuti dengan solat bersama. Itu adalah saaat ketika suami dapat menyebut doa dan harapan untuk kesihatan dan kebaikan keluarganya. Doa yang diminta oleh suami tentu dapat menumbuhkan rasa sayang untuk isterinya. Doa tarawih yang lebih kerap di jemaah dijalankan supaya ini dapat memupuk kehangatan dalam keluarga.

5. Suami lebih merasa tanggungjawab terhadap isteri dan keluarga

Satu lagi perkara yang baik jika suami mengajak isteri untuk di sinilah ia secara tidak langsung diingatkan untuk bertanggungjawab kepada isterinya dan anak-anaknya. Ia akan menyedarkan suami bahawa pentingnya tanggungjawab seorang suami dan ayah kepada keluarga.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI