13 tahun melayari bahtera perkahwinan bukannya mudah. Pelbagai pahit manis dalam kehidupan terpaksa dilalui demi mencari kebahagiaan dan mengutuhkan sebuah ‘istana’. Tidak dilahirkan dalam keluarga berada, Mohd Hanaffi bin Razak atau lebih dikenali sebagai Ajak Shiro dan isteri, Nur Afifah Binti Amin melalui fasa bermula dari bawah.

“Kahwin Tak Payah Berhutang. Anak Dah 3 Pun Masih Bayar Loan!” – AJAK SHIRO

Siapa sangka, kasih yang berpaut sejak di bangku sekolah membawa mereka sehingga ke jenjang pelamin. 22 tahun lamanya perkenalan mereka bukan jangka masa seketika. Jatuh bangun pasangan ini hanya mereka yang tahu. Bak kata Afifah, “makan atau tidak, hanya kita sahaja yang tahu.”

 

Membuka kembali kisah bagaimana mereka memulakan kehidupan, Afifah sendiri membuat percaturan dan perancangannya telah Allah makbulkan.

 

“Kami berdua masing-masing dapat tawaran sambung ke tingkatan 6. Ajak lebih dahulu dapat tawaran tu kemudian kami berbincang juga macam mana hala tuju kami seterusnya. Saya berada di kelas aliran Sains dan akademi kami memang berbeza. Tetapi kelebihan Ajak adalah dari segi fizikal. Itu yang kami cuba seimbangkan titik permulaannya.

“Kahwin Tak Payah Berhutang. Anak Dah 3 Pun Masih Bayar Loan!” – AJAK SHIRO

Bagi saya, tak semestinya kekuatan kita apda akademik, kita terus bagus. Jadi saya memilih untuk meneruskan tingkatan 6 manakala saya cadangkan supaya Ajak bermula dari bawah. By the time saya tamat universiti, sekurang-kurangnya Ajak pun dah ada kerjaya tetap ketika itu. memang saya beritahu Ajak supaya cari sesuatu yang boleh menunjukkan dia ‘jadi orang!”

IKLAN

 

Apabila kita sudah ada matlamat hidup, selebihnya kita tingkatkan usaha dan berdoa kepada Allah. Memilih untuk menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Ajak menjadikan kerjaya itu sebagaisumber pencariannya untuk mengukuhkan kewangan demi bakal isteri tercinta.

“Kahwin Tak Payah Berhutang. Anak Dah 3 Pun Masih Bayar Loan!” – AJAK SHIRO

“Masa tu kita dah tahu siapa bakal isteri kita. Tetapi kekangan kewangan membataskan kami untuk terus berkahwin, memang tak ada duit. jadi, bila masuk Navy, sikit demi sikit gaji yang saya terima digunakan untuk beli barang rumah. Beli peti sejuk, mesin basuh, TV, perabut dan macam-macam lagi.

 

IKLAN

Semua barang-barang tu memang saya ‘simpan’ dulu di kedai. Bila tiba hari kami berkahwin, semua barang-barang tu sampai ke rumah. Rasa macam orang kaya! Walaupun tak lengkap tapi cukup sempurna untuk kami ketika tu. Kata orang, ukur baju di badan sendiri.” Kata Ajak.

 

Apa nasihat Ajak untuk semua bakal pengantin?

 

“Abang dah melalui fasa menjadi raja sehari. Habis belanja berbelas ribu untuk majlis perkahwinan dulu. Sekarang ni musim PKP, hanya RM2000 pun dah boleh kahwin. Tak perlu pun berbelanja banyak-banyak.

IKLAN

 

Kena ingat, duit bukan segala-galanya tetapi segala-galanya adalah duit. Sampai anak dah tiga orang pun tetap bayar loan setiap bulan!” seloroh Ajak.

 

Betul kata Ajak dan Afifah. Nak kahwin ni sebenarnya memerlukan persediaan dari segi kewangan. Kalau boleh, kukuhkan kedudukan kewangan dulu sebelum ambil keputusan untuk berumahtangga. Yang berkahwin pada musim PKP ni, ambillah peluang untuk berjimat sebaik mungkin!

 

 

***JOM SERTAI CHANNEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI