Menangis adalah tindak balas normal manusia ketika berhadapan dengan kesakitan, stress, kesedihan ataupun kegembiraan. Ramai daripada kita mendapati apabila menangis ketika berhadapan dengan masalah membolehkan diri menjadi lebih tenang.

Bagaimanapun, kajian yang dibuatkan oleh penyelidik luar negara mendapati menangis mungkin boleh memberikan kesan berbeza iaitu penurunan berat badan.

Menurut Asian One, kajian yang dibuat menunjukkan ada kaitan diantara menangis dengan dengan hormon yang meningkatkan paras cortisol yang terhasil akibat tindak balas emosi.

IKLAN

Malah William Frey yang melakukan kajian juga mendapati bahawa air mata yang keluar ketika menangis turut menyingkirkan toksik daripada tubuh badan. Dari situ, penyelidik berpendapat bahawa menangis mungkin sebahagian daripada proses perkumuhan yang menyingkirkan toksik yang terbentuk sewaktu anda sedang stress.

Respon kepada proses tersebut, penyelidik berkata badan tidak lagi mampu menyimpan lemak kerana disebabkan ketika menangis anda sudahpun mneyingkirkan hormon stress melalui air mata.

IKLAN

Bagaimanapun penyelidik berkata, air mata yang terbit daripada emosi sebenar sahaja akan menunjukkan kesan seperti yang dinyatakan diatas.

Kata saintis lagi waktu paling tepat untuk menangis adalah diantara pukul 7 hingga 10 malam dan boleh dimanfaatkan dengan menonton filem-filem sedih.

IKLAN

Mungkin anda boleh cuba, mana tahu berhasil kan.

Sumber: Siakap Keli

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI