Rumah yang cantik, kemas dan teratur sentiasa menjadi ramai pasangan yang sudah berumahtangga, tetapi disebabkan barang yang banyak, anak-anak yang masih kecil ia menjadi punca mengapa ramai yang sukar untuk mengekalkan tahap kebersihan rumah mereka. Oleh itu kami kongsikan ilham juga sedikit tip mudah untuk anda mendekorasi rumah baru nanti juga memastikan susun atur kekal dalam keadaan kemas. Ikuti perkongsian dari Muhammad Arif Arif ini.
.
.
.
.
.
Ads
.
.
Tip untuk rumah sentiasa kemas.
Ads
1) Sentiasa kurangkan barang dari rumah lama untuk dibawa ke rumah baru barang yang tak perlu jangan bawa (barang-barang tidak penting
dan tak guna boleh beri pada orang, jual atau buangkan sahaja)
Mengikut kajian 60% rakyat malaysia mengalami masalah tak cukup tempat simpan barang.. sebab tak suka buang barang.
2) Sediakan ruangan storan tertutup seperti (kabinet berpintu) supaya kita boleh sorok macam-macam dalam tu.
Ads
3) Di dapur, bahan-bahan dan alatan masak seperti sudip, botol-botol kicap, sos masukkan dalam satu bekas simpan didalam kabinet bila selesai memasak.
4) Bagi yang ada anak kecil, rumah korang tidak akan nampak kemas ketika mereka sedang bermain. Biarkan sahaja. Selesai mereka bermain, kemas je..
Kalau ke Penang, memang tak sah kalau tak pekena nasi kandar kan? Penangan nasi kandar memang boleh duduk tersandaq, mengigau kalau tak dapat.
Namun bagi yang duduk jauh dari Penang, macam mana pula kan? Disebabkan itu, perkongsian resipi daripada Siti Fatimah Mohd Jamil sangat membantu mengubati kerinduan. Dan apabila suami puji melangit, bermakna menjadilah usaha menjalankan kaji selidik nasi kandar sampai jadi ala Deen Maju.
Resipi Kari Sotong
Bahan :
1 biji Bawang besar hiris memanjang
4 biji bawang putih hiris
Seinci halia hiris
Seinci kunyit hidup hiris
Daun kari dua kayu
Sup bunjut
Cara :
.
1. Tumiskan bahan-bahan tadi sehingga naik bau.
.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari daging Babas. Sukatan – 3/4 cawan dan dibancuh dengan air sehingga pekat.
.
3. Selepas pecah minyak, masukkan sedikit air.
.
4. Kemudian masukkan sotong dan tambahkan dua cawan air sehingga mendidih dan masak.
5. Masukkan sekeping asam keping. Jangan masukkan asam keping awal kerana boleh buat sotong menjadi liat.
.
6. Masukkan sayur kegemaran seperti terung dan lain-lain. Bagi yang sukakan pedas, boleh letak cili padi, begitulah sebaliknya. Masukkan terung dan cili api terlebih dahulu. Akhir sekali masukkan tomato dan biarkan kari pekat.
.
7. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Biarkan pekat mengikut citarasa masing-masing.
Resipi Kuah Kicap Pekat ala Deen Maju
Bahan-bahan kisar yang ditumis:
8-10 tangkai cili kering
Satu biji bawang besar
4 biji bawang putih
Cara :
.
1. Kisar sehingga halus dan tumiskan. Kemudian masukkan 1/2 cawan air.
.
2. Apabila pecah minyak, masukkan bawang besar hiris. Boleh masukkan cili padi jika suka pedas.
.
3. Masukkan kicap manis sehingga warnanya cantik.
4. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
.
5. Kuah kicap mesti rasa manis yang seimbang baru nikmat. Boleh juga buat ayam masak kicap style ni. Kuah kicap melengkapi rasa Nasi Kandar.
Resipi Ayam Goreng Mamak
Cara :
.
1. Perapkan ayam dengan bahan kisar halia+bawang putih+satu sudu teh garam. Perapkan sekurangnya 30 minit.
2. Apabila hendak mula memasak, masukkan bahan-bahan lain :
3 sb Serbuk kunyit
3 sb Serbuk kari
3 sb Serbuk cili
2 sudu gula
Serbuk pasti sedap knorr
*Jangan perapkan sekali kerana boleh buat ayam rasa pahit
.
.
3. Letak daun kari. Lagi banyak. Lagi harum.
.
4. Apabila minyak mula dipanaskan, baru masukkan satu senduk kecil tepung beras dan dilumur kepada ayam.
.
5. Kejadian setelah ayam dilumur dengan bahan-bahan tersebut.
.
6. Gorengkan dengan minyak yang banyak, pastikan minyak betul-betul panas dan api dibuka dengan kecil supaya memastikan ayam masak sekata.
Resipi Nasi Harum dan tidak muak
Bahan :
2.5 pot nasi beras faiza + air 3 pot air (gunakan pot periuk nasi)
Daun pandan
1 sudu kecil garam
1 sudu esen pandan
Cara :
.
1. Masak telur masin sekali ketika tanak nasi akan melemakkan lagi rasa nasi.
.
2. Sedia dihidang bersama bendi celur dan cili besar.
Air cendol merupakan minuman yang penuh dengan rasa lemak dan berkrim. Minuman ini memang sedap dan sesuai diminum waktu musim panas. Memang terasa lega ditekak setiap kali kita menikmatinya,
Populariti minuman itu sama seperti air batu campur (ABC). Pun demikian, untuk membuat cendol yang sedap, mestilah kena tahu bahan-bahan dan cara membuatnya. Sebenarnya tak susah mana pun hendak membuat minuman cendol. Bahan pun tak banyak.
Mari kita cuba resipi Cendol Gula Melaka seperti yang dikongsikan oleh Shida Ambok ini. Pasangan yang baru kahwin bolehlah cuba buat untuk dihidangkan pada sanak saudara dan rakan taulan yang datang beraya di rumah ya!
RESIPI CENDOL GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
1.5 kg cendol segera
1 tin susu sejat (*bahan rahsia)
1 tin santan pekat (resipi akan lebih enak bila guna santan perahan kelapa parut)
Secubit garam
Gula melaka (kalau tiada gula melaka boleh juga guna gula merah)
Ais batu
CARA MEMBUAT:
1. Campur 1 tin susu sejat dengan santan pekat (Nisbah1:1)
2. Kacau dan masukkan secubit garam untuk naikkan rasa.
3. Cairkan gula melaka di atas api dengan sedikit air. Setelah larut tutup api dan tapis.
4. Untuk penyediaan, isikan cendol, gula melaka diikuti santan mengikut selera. Lebih sedap apabila ditambah ais.
ORIGINAL RECIPE, SEDAP DAN MUDAH!
Tak guna tauhu kering pun boleh.
Kulit popia senang disimpan dan tahan lama, jadi kita boleh buat bila-bila masa sahaja.
.
Bulan Ramadhan dah tinggal beberapa hari lagi, kali ini tiada pasar Ramadhan. Jadi simpan resepi ini, nanti boleh buat.
Check AdikFoods Highlight untuk ketahui di mana untuk dapatkan produk Pertama Spring yang terdapat 3 size:
Plain- 8.5 inci
Plain- 7.5 inci
Plain- 5 inci
Ia HALAL & berkualiti PREMIUM
Kekal Segar
Kekal rangup, tahan lama kerangupannya
Boleh digoreng dan dibakar
**media[170074,170075]**
.
Bahan-bahan
Begedil
35-40 keping Pertam kulit popia saiz 5 inci
3 biji kentang – goreng & lenyekkan
300g isi udang- cincang dan stir fry sekejap sahaja
(Boleh guna isi ayam, ketam atau daging)
7 biji bawang merah – hiris dan goreng
3 ulas bawang putih – hiris dan goreng
1 cawan daun bawang dihiris
½ cawan daun sup
1 biji cili merah-buang biji & hiris halus
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 kiub pati ikan bilis
Garam (jika perlu, saya tak letak)
.
3 biji telur
⅓ sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar tepung jagung
.
Sos Kicap
15-30 biji cili padi -goreng & kisar
3 ulas bawang putih-goreng dan kisar
2 cawan air
½ cawan kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar brown sugar
1-2 sudu besar jus limau
1 sudu besar tepung jagung
Biji bijan telah disangrai
.
Campur semua bahan dalam periuk kecuali tepung jagung,jus limau dan biji bijan
Masak hingga kuah dan cili terasa masak dan pekatkan dengan air tepung jagung
Tutup api, masukkan jus limau dan biji bijan