Dalam memilih baju kahwin tidak salahnya anda berlaku cerewet bagi memastikan penampilan memuaskan di majlis bahagia nanti. Jangan mencarinya dalam keadaan yang tergesa-gesa kerana jangka masa yang pendek bakal menjadikan apa yang anda hajati tidak kesampaian. Terdapat banyak kesalahan yang mungkin dilakukan oleh bakal pengantin di luar sana ketika membeli baju kahwin. Ia disebabkan oleh persediaan yang tidak mencukupi atau tidak berfikir dengan lebih jauh sebelum membuat keputusan.

Berikut merupakan kesalahan atau kesilapan yang sering dilakukan ketika membeli baju pengantin.

Tidak Membuat Bajet

Dengan adanya bajet yang telah ditetapkan, ia memudahkan untuk mencari baju kahwin yang sesuai dengan bajet anda. Selain itu, bajet yang diperuntukkan untuk membeli baju kahwin perlulah berpatutan dan jangan terlalu mahal.

Tidak Mempertimbangkan Kos Tambahan

Apabila anda mempunyai bajet untuk membeli atau menyewa baju kahwin, seharusnya anda perlu ingat bahawa anda perlu memakai aksesori tambahan seperti kasut tumit tinggi, layah, tiara, tudung, subang, rantai dan lain-lain lagi.

IKLAN

Semua perkara ini melibatkan kos dan memerlukan belanja yang agak tinggi. Sebelum anda membuat keputusan untuk membeli atau menyewa baju impian anda, fikir dengan lebih mendalam lagi tentang perkara-perkara lain yang juga perlu anda lakukan.

Membawa Terlalu Ramai Orang Untuk Membeli Baju Kahwin

Membeli baju kahwin merupakan perkara istimewa jika dibandingkan daripada membeli-belah pakaian harian. Rata-rata akan membawa teman mahupun ahli keluarga ketika membeli baju kahwin.

Namun begitu, anda dinasihatkan agar membawa orang yang anda percayai untuk memberikan pendapat yang jujur. Anda dilarang membawa membawa terlalu ramai orang kerana boleh mengelirukan pilihan yang bakal dibuat.

IKLAN

Beli Terlalu Awal Atau Terlalu Lewat

Membeli baju di saat-saat akhir boleh menyebabkan anda tiada masa untuk membuat pilihan yang lebih terperinci. Baju kahwin tidak perlu dibuat terlalu awal untuk anda, tetapi anda masih perlu menetapkan matlamat untuk mempunyai masa yang cukup untuk sebarang perubahan.

Sekiranya anda sudah menetapkan tarikh dan lokasi perkahwinan, pembelian baju di waktu awal adalah perkara yang digalakkan. Ini penting bagi memastikan segala perancangan berjalan dengan lancar.

Tidak Membuat Penyelidikan Sebelum Membeli

IKLAN

Adalah baik untuk anda mempunyai fikiran yang terbuka mengenai gaya pakaian yang anda inginkan, namun anda perlu mempunyai beberapa idea tentang baju pilihan anda.

Mengetahui lokasi perkahwinan dengan lebih awal akan membantu anda untuk mengenakan baju yang tepat di majlis perkahwinan anda. Contohnya, lokasi perkahwinan anda akan diadakan di tempa terbuka. Oleh itu, anda harus mengkaji terlebih dahulu baju yang sesuai untuk digayakan di majlis tersebut.

Hanya Mencuba Satu Gaya Baju Kahwin

Sebelum anda membuat keputusan untuk memilih baju kahwin anda,  dinasihatkan untuk mencuba beberapa pasang baju bagi mendapatkan baju yang paling sempurna untuk digayakan di majlis raikan cinta.

Jangan membuat keputusan terburu-buru dengan hanya mencuba satu gaya baju sahaja. Anda boleh meminta pendapat dari perunding perkahwinan atau penasihat fesyen berpengalaman bagi mendapatkan pilihan baju yang sesuai buat anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI